Jelenlegi hely

Húsgombóc ételek

A húsgombócos, darálthúsos ételek nagyon változatosak és szinte mindenki kedvencei. Alig van olyan alap étel, amelyből annyi változat készíthető el, mint éppen a húsgombócból.

Esszük főételként, feltétként, betétként sokféle kiegészítővel, sütve és párolva. További előnye, hogy fagyasztható, így egyszerre nagyobb mennyiséget is lehet belőle készíteni, és egy részét később felhasználni.

Húsgombóc körettel

Húsgombóc készítése

Hozzávalók 14-18 db húsgombóchoz

  • 80 dkg darált sertéshús (lapocka a legjobb, mert az nem száraz)

Darált sertéshús

  • 2 db zsemle vagy 10 dkg rizs
  • 2 db tojás
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis piros fűszerpaprika
  • só, bors 

Megjegyzés: a húsgombócban a darált húst kétféle módon lehet szaporítani:

  • pároláshoz: rizzsel (jobb megoldás megpárolva)
  • sütéshez: vízben vagy tejben áztatott zsemlével

Előkészítés

  • A hagymát apróra vágod (esetleg megpárolod).

Felaprított hagyma

  • A fokhagymát szétzúzod vagy szétpréseled.
  • A rizst kétszeres mennyiségű vízzel megpárolod vagy a zsemléket feldarabolod és vízbe vagy tejbe áztatod.

Párolt rizs

Elkészítés

1. A húst, a kinyomkodott zsemléket vagy a rizst, a tojásokat villával (vagy kézzel) jól összekevered.

Húsgombóc hozzávalói

2. Hozzáteszed az apróra vágott hagymát, a fokhagymát, a sót és borsot ízlés szerint, 1 kávéskanálnyi piros fűszerpaprikát.

3. Az alapmasszát a fűszerekkel jól összedolgozod.

Húsgombóc fűszerezése

4. Megkóstolod és ha szükséges, tegyél még hozzá sót és borsot. Fontos, hogy jó ízű legyen a keverék, mert sütés után már csak a tetejére tudsz tenni bármit is. Egy-két alkalom után már biztosan fogod tudni, mikor jó.

5. Gombócokat formálsz belőle (ha kanállal veszed ki a masszából, kb. egyforma nagyságúak lesznek).

Kész húsgombócok

További felhasználás

Ha sütve használod:

  • A húsgolyókat zsemlemorzsába forgatod és forró olajban kisütöd. Ügyelj az olaj hőmérsékletére. 
  • A fölösleges zsír/olaj eltávolítására használj papírtörlőt.

Húsgombócok kisütése

Húsgombócok kiszedése

Kisütött húsgombócok

Ha párolva használod:

  • Az ételben megpárolod.

Ha lefagyasztod:

  • Tálcán a mélyhűtőbe teszed, ha megfagyott, átrakod zacskóba, mert úgy kisebb helyet foglal el.

Húsgombócból készíthető ételek

Kisütött húsgombócból

Zöldségekkel, salátával:

Húsgombócok zöldségekkel, salátával

Párolt zöldségekkel (pl. spárgával) és tükörtojással:

Húsgombóc párolt zöldséggel, tükörtojással

Paradicsommártással:

Húsgombóc paradicsommártással

Főzelékekre feltétként:

Húsgombóc főzelék feltétként

Levesbetétként:

Zöldségleves húsgombóccal

Gombócos káposztaként:

Gombócos káposzta

Természetesen a húsgombóc még más módokon is felhasználható, csak a kreativitás szab határt.

Még több fortély Zsuzsától:

Töltött káposzta - ahogyan neked is sikerülni fog!

Sütőtök krémleves

Környezetbarát mosószerek

Háztartási napló

Környezetbarát mosás

Nagytakarítás

Húsvéti vacsora

Egyszerű bableves

Szerző: Pap Zsuzsa - http://www.haztartas-ma.hu/

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

A bakancslista is egy élettervezési módszer, kicsit játékosabban, de tervezésre ösztönöz. Jó módszer a gyerekek és magunk előre tervezésre szoktatására.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
Ugrás az oldal tetejére