Jelenlegi hely

Rántott harcsa zöldségekkel - hétköznapokra és karácsonyra is

Rántott harcsa: akár karácsonyra is ünnepi étel lehet. A harcsa nagy hal, ezért többnyire egy-egy darabot lehet venni. Szépen szeletelhető, ezért könnyű vele dolgozni.

Rántott harcsa zöldségekkel – recept

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 80 dkg harcsa
  • 2-3 evőkanál liszt (nem pontos mennyiség)
  • 2 db tojás
  • 6 evőkanál zsemlemorzsa (nem pontos mennyiség)
  • só, esetleg kevés fehér bors, szárított bazsalikom (ízlés dolga)
  • 0,5 liter napraforgó olaj a sütéshez (nem pontos mennyiség)

Előkészítés

  • A harcsát szeleteld fel ujjnyi vastag szeletekre. Halból ez a vastagság is gyorsan átsül.
    (Nem kell klopfolni!)

  • A szeletek szélén levő vékony, bőrszerű réteget vágd be több helyen egy éles késsel. Ha ezt nem teszed meg, sütés közben kissé összeugrik és nem lesznek szép sima rántott hal szeletek.
  • Sütés előtt közelítőleg fél órával sózd meg a szeleteket. Tehetsz rá más fűszereket is, ez egyéni ízlés kérdése. A fűszerek olyanok legyenek, amelyek illenek a hal finom, gyenge ízéhez. (olvasd el erről a Hal fűszerezése c. cikkemet.
  • Készítsd össze 3 megfelelő méretű tálban/tányérban a panírozáshoz szükséges lisztet, tojást és zsemlemorzsát. A tojást villával verd fel.

Rántott harcsa elkészítése

Panírozás:

  • Az előkészített halszeleteket forgasd bele a panírozó anyagokba: lisztbe, tojásba, majd zsemlemorzsába. A zsemlemorzsát ne nyomogasd bele a halba, ne tedd egymásra a panírozott halszeletek, mert nem lesz szép sütés után, sőt le is válhat a halról. Helyezd egy tálcára, egymás mellé.

Rántott harcsa sütése:

  • Melegítsd fel a sütéshez az olajat. Az olajnak forrónak kell lennie, mert különben a panír magába szívja az olajat és a kész hal szinte ehetetlenül olajos lesz. A melegítésnél egy idő után az olaj kicsit kivilágosodik, de nem szabad füstölnie. (Ha ez mégis megtörténik, vedd le a melegítő forrásról és hagyd kicsit visszahűlni.)
  • Próbaképpen beledobhatsz egy kis hal- vagy kenyér darabot. Ha ezek szépen sülnek, beleteheted a halszeleteket is. Fél perc után fordítsd meg, hogy mindkét oldalon süljön meg a panír, akkor nem fog olajat felszívni.
  • Vedd a hőmérsékletet kicsit lejjebb, hogy a hal belseje is átsüljön.
  • Sütés közben többször is átfordíthatod. Használj fogót, ne szúrd át villával a halhúst, mert sok értékes anyag folyik ki belőle. Fedőt nem kell használnod. A hal gyorsan sül, 6 – 7 perc alatt készen lesz.

Megjegyzés:

Időt nyerhetsz, ha az első adagot (ami belefér a sütő edénybe) panírozás után elkezded sütni, és amíg sül, panírozod a következő adagot.

Rántott harcsa tálalása

Többféle körettel tálalhatod:

  • majonézes krumplival
  • remulád mártással
  • sült céklával
  • hasáb burgonyával
  • zöldségekkel.

Háztartás Ma: http://www.haztartas-ma.hu

https://www.haztartas-ma.hu/index.php/fuszerezes-izesites/hal-fuszerezese/
https://www.haztartas-ma.hu/index.php/etelreceptek/koret/majonezes-krumpli/
https://www.haztartas-ma.hu/index.php/etelreceptek/martas/remulad-martas/
https://www.haztartas-ma.hu/index.php/etelreceptek/zoldseges-etelek/hasa...

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Süsü mesés világa

Süsü mesés világa

Pályázat típusa: rajzpályázatBeküldési határidő: 2024. szeptember 30.Korcsoport: 4-10 éves korosztály számára
Titkos macskarandi

Titkos macskarandi

Pályázat típusa: alkotópályázatBeküldési határidő: 2024. szeptember 18.Korcsoport: áltatános iskola felső tagozatos gyermekek
Macskarikatúra pályázat

Macskarikatúra pályázat

Pályázat típusa: alkotópályázatBeküldési határidő: 2024. szeptember 18.Korcsoport: középiskolás fiataloknak és felnőtteknek
Házi nasik zabpehelyből - nem csak gyerekeknek!

Házi nasik zabpehelyből - nem csak gyerekeknek!

Gyorsan elkészíthető, finom, egészséges házi készítésű nassolnivalók zabpehelyből. Íme a kedvenc receptjeim!
Ugrás az oldal tetejére