Hozzávalók:
-
1 kg orange, más néven kanadai sütőtök
-
2 fej közepes vöröshagyma
-
3-4 gerezd fokhagyma
-
2-3 evőkanál vaj vagy olívaolaj
-
1 liter alaplé
-
2 dl tejszín
-
só, bors, curry (elhagyható, ha nem szereted a csípős, pikáns ízeket) ízlés szerint, vagy rakhatsz bele őrölt szerecsendiót is
Így készítem:
-
A tököt feldarabolom, a magokat kanállal kikaparom, majd sütőben megsütöm (200 fokos sütőben kb. 40-50 perc alatt kész is lesz). Más ízvilágot kapsz, ha sütés helyett apró kockákra vágod a megpucolt tököt.
-
A vöröshagymákat megtisztítom és kockára vágom, míg a fokhagymát szeletelem (nem túl vékonyra, mert akkor a pirításnál megéghet).
-
A vajat/olajt felforrósítom, beleteszem a vöröshagymát, fokhagymát és üvegesre párolom, majd hozzáadom a tököt.
-
Felöntöm az alaplével. Ha felmelegedett, botmixerrel pürésítem.
-
Hozzáadom a tejszínt, végül ízlés szerint fűszerezem.
Tálaláshoz ajánlom:
-
Tökmagolaj.
-
Pirított kenyérkockák vagy sajttal megszórt pirítós.
-
Szalonnapörc vagy olajon megfutatott baconszeletek.
-
Serpenyőben pirított tökmag (ne használj zsiradékot).
-
Parmezán sajt.
+ 1 tipp: Ha van tejérzékeny a családodban, használj kókusztejszínt. Érdemes kipróbálnod akkor is, ha különleges ízre vágysz.
Dr. Regősné Oláh Zsanett, Szegedimami
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges