Ebben szeretnénk segíteni az alábbi bevált receptekkel. Természetesen a reformokra vágyó mamik is kipróbálhatják, a vegánokról nem is beszélve.
A receptek variálhatók, pl. ha nincs már eperszezon más gyümölccsel esetleg lekvárral is kiváltható, illetve az alap tészta nemcsak tortának, hanem pl. muffinnak is elkészíthető.
Sok sikert!
Eper- és csokikrémes-mandulás csokitorta
A tésztához:
-
50 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt,
-
15 dkg nádcukor,
-
5 ek holland kakaópor,
-
1 csomag foszfátmentes sütőpor*,
-
1 csipet szódabikarbóna,
-
1 mk vaníliapor,
-
12 ek olaj, 1 citrom leve,
-
fél liter növényi tej(rizs,zab,szója...)
*A foszfátmentes sütőpor nem tartalmazza a dinátrium-foszfát néven futó stabilizátort, mely hosszú távon bélirritációt, emésztési panaszokat és allergiát okozhat. Utóbbiak miatt nem annyira javasolt gyerekeknél az alkalmazása. Bioboltokban kapható.
A szárazanyagokat és a nedves alapanyagokat külön-külön összekeverjük, a citromlé kivételével. Majd a szárazhoz adagoljuk a nedves anyagot és e végeztével a citromlevet. A 180 fokos sütőbe 45-50 percig, vagy tűpróbáig sütjük. (Mivel ez szív alakú, ennyi idő kell neki, kerek formánál valószínű hogy rövidebb sülési idő lesz.)
A krém:
-
fél liter növényi tej,
-
6 dkg kukoricakeményítő,
-
3 ek holland kakaópor,
-
15 dkg növényi margarin,
-
8 dkg nádcukor.
A hideg növényi tejben elkeverjük a kakaóport, és a keményítőt, majd felforraljuk állandó kevergetés mellett besűrűsödik, aztán hagyjuk kihűlni. Ekkor keverjük bele a felvert nádcukros margarint. Isteni pudingos krémes krém!
Az eperkrém:
-
25 dkg eper,
-
130 ml víz,
-
2 ek kukoricakeményítő,
-
2 ek víz, agave szirup.
Kis lábosban az epreket felfőzzük a vízzel, átpasszírozzuk a magok miatt. A kukoricakeményítőt a 2 ek vízzel összekeverjük és a kihűlt epres krémhez adagoljuk, az agave sziruppal együtt, 4-5 ek agave mehet bele. Ez elkezd dermedni...
Ha megsült a torta, hagyjuk kihűlni őt is és a krémet is, közben dolgozunk tovább, félbevágjuk a díszítésre váró epreket. A tortát kettévágjuk, megkenjük a csokikrémmel, visszatesszük rá, majd a torta tetejét és a széleit is körbe megkenjük. Díszítjük meg az oldalát pirított mandulaszeletekkel. A tetejére tesszük az epreket és ekkor öntjük rá az eperkrémet. Nem baj ha sok lefolyik, gyors kezek eltakarítják(lenyalják ) Hűtőbe rakjuk és 2 óra múlva már ehetjük is! Rusztikus eper és csokikrémes-mandulás csokitorta, kész!
Kukoricapiskóta tej és tojás nélkül
Hozzávalók:
-
1 csésze kukoricadara
-
3 csésze liszt
-
1 csésze barnacukor
-
1 csésze kókusz
-
2 csomag vaníliás cukor
-
2 kávéskanál szódabikarbóna (vagy egy csomag foszfátmentes sütőpor)
-
1 csésze ananászkonzerv levével (én az egészet bele szoktam tenni :)
-
2 csésze víz (piskóta sűrűségű legyen)
-
1 csésze olaj
-
1 citrom leve
(170 Co-on sütjük)
Összekeverjük az alkotóelemeket, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. A tetejére tehetünk gyümölcsöt, diót, mandulát.
A gyerkőket is be lehet vonni (ha éppen nem a szülinapi meglepetés tortájuk készül) az alapanyagok összeöntésébe, a nagyobbacskák magozhatják a meggyet, aztán jöhet a verseny, hogy ki nyomja meg a habverő gombját... :) De amibe leginkább be lehet vonni őket azt az alábbi kép illusztrálja:
Győrimami és győri Vegavillám Főzőklub