Jelenlegi hely

Ereszt az ingatlanlufi Pécsen

Az ingatlanpiacon a 2015-ös éve eleje óta tapasztalható szárnyalás úgy tűnik, most véget ért. A covid, majd az Orosz-ukrán háború hatására kialakult áremelkedés, kamatemelés és az energia jelentős drágulása úgy tűnik, kiszúrta az ingatlanlufit. A változások már jól láthatóak az ingatlanpiaci statisztikákon. Több megyeszékhelyen is megállt az árak emelkedése és az ingatlan keresők is elég visszafogottan keresgélnek.

Ingatlan keresések száma 2021-ben és 2022-ben

Minden évben január hónapban keresnek a legtöbben ingatlant . Ez így volt 2021-ben és 2022-ben is. Viszont a két évben nagyon különbözően alakult az ingatlan kereslet.

A 2021-es évben október 22-ig többnyire egyenletesen csökkent az ingatlan keresések száma, míg 2022-ben nyár elején és nyár végén is megugrott az ingatlan kereslet több hétre is.

A 2022-es nyár végi nagyobb érdeklődésnek az energia drágulás bejelentése vetett hirtelen véget. Szeptember első 3 hetében jelentős visszaesést tapasztalhattak a keresletben az ingatlan értékesítők. Az ingatlanok iránti érdeklődés 20-25%-al esett vissza nagyon rövid idő alatt.

Ingatlan kereslet különbségei megyénként

Természetesen az ingatlan keresletben is jelentős különbségek vannak az országon belül. Az alábbi ábrán 2022 október első 3 hetének ingatlan keresési különbségei láthatók.

A kereslet Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt a legmagasabb. Pest megyében és Nógrád megyében is sokan keresgéltek ingatlant (96%). Somogy megyében is magas volt az ingatlanok iránti érdeklődés (90%). Budapesten jelentősen visszaesett az ingatlan keresések száma (76%).

A legkisebb érdeklődést Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mutatták az emberek az ingatlanok iránt (41%). Nagyon kevesen keresgéltek ingatlant Baranya megyében és Komárom-Esztergom megyében is.

Használt lakások árváltozása 2022-ben

A legtöbb megyeszékhelyen és Budapesten 2022-ben is tovább drágultak a lakások. Augusztusban és szeptemberben viszont több megyeszékhelyen is megállt az áremelkedés, vagy még csökkenni is kezdett a használt lakások átlag négyzetméterára. Az ingatlan kereslet csökkenése miatt az eladók kénytelenek egyre többet engedni a kínálati árból.

Már a megyeszékhelyek többségénél megállt az áremelkedés, vagy csökkenni kezdett a használt lakások átlagos négyzetméterára. Budapesten szeptemberben csak pár száz forinttal emelkedett az átlagos négyzetméterár az augusztushoz képes.

Lakások árváltozása Pécsen

Akinek a 2022-es év során kellene egy eladó lakás Pécs központi részén, vagy akár a kertvárosban, az azt tapasztalhatta, hogy Pécs használt lakásainak átlag ára már április óta szinte egy szinten mozog. Apróbb kilengések tapasztalhatóak csak (631000-636000 Ft/m2).

Még nincs meg a tökéletes eladó ház Pécs környékén? A megveszLAK.hu eladó házai között bárki megtalálhatja a számára ideális otthont! Természetesen azok is megtalálhatják a megfelelő ingatlant, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy vegyenek egy lakást, vagy egy házat. Nekik jó alternatíva lehet egy albérlet Pécs városában.

Várhatóan a kisebb és az energiatakarékos házak és lakások ára tovább fog emelkedni, míg a kevésbé korszerűek ára jelentősebben csökkenni fog, vagy csak kismértékben fog emelkedni az infláció miatt. Gyors áresés valószínűleg nem fog bekövetkezni az ingatlanpiacon.

Ha nem csak keresi az ingatlant

A megveszLAK.hu országos ingatlan hirdetési portálján az ingatlan hirdetés ingyen lehetséges a magánszemélyeknek! Nincsenek rejtett költségek. Magánszemélyek összesen 1db ingatlan hirdetést adhatnak fel. A hirdetéshez maximálisan 20 fotót lehet feltölteni minden egyéb plusz költség nélkül.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Még bőven van idő felkészülni az ajándékok csomagolására. Miért ne lehetne ezt megtenni környezettudatosan? Ehhez hoztam otthon vagy a természetben is fellelhető alapanyagokat.
20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

Ha Te is szereted idézettel ellátni az ajánddékkártyákat, üdvözlőlapokat, és gondot okoz egy-egy érzés, gondolat megfogalmazása, használd ezeket!
Szabad-e büntetni a gyereket?

Szabad-e büntetni a gyereket?

Arra a kérdésre, hogy „Szabad-e büntetni a gyereket?”, a családok többségében a szülők egyenes választ adnak, de ezek három csoportba sorolhatók. Nem is maradunk meg a három jellemző válasznál, hanem inkább megnézzük, mit okoz a büntetés, és mennyire éri el a célját. - Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.
Miért hazudik a gyerek?

Miért hazudik a gyerek?

Bizonyára találkoztál már olyan szülővel, aki meglepődve tette fel a kérdést: Miért hazudik ez a gyerek? Amikor ezt kérdezik, akkor ezzel arra célozgatnak, hogy valami baj van a gyerekkel. Van különbség aközött, hogy néha füllent a gyerek vagy ha állandóan hazudozik, de ezek alapja hasonló. - Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.
Ugrás az oldal tetejére