Jelenlegi hely

FÖLD-SZÖVET-ÉN kiállítás

A Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskolában tehetséggondozó tevékenység keretében immár 11 éve innovatív tehetségműhely működik.

A Meseprojekt (1-12 programjain a kiválasztott tanulók magasabb szintű komplex tehetséggondozása folyt. A projektek kidolgozója Berényi Ágnes kézműves tanár, tehetségfejlesztő munkájáért 2021. szeptember 9-én a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díjat vehette át. A Meseprojektek foglalkozásain a művészetterápia módszereire épített metodika a művészeti és technikai tudás gyarapítása mellett nagy hangsúlyt helyez az ismeretbővítésre, az önismereti,- és személyiségfejlesztésre.

A 2023/2024-es tanévben a 12. projekt zajlott. 2024.06.19-én a Csorba Győző Könyvtár Körbirodalom Gyermekkönyvtárának (Pécs, Universitas utca 2/A Tudásközpont, 4. emelet) a kiállító terében került megrendezésre a tehetségcsoport idei kiállítás megnyitója. A pályázat keretében megvalósult programra sok szülő, barát és ismerős volt kíváncsi. A megnyitón a művészeti iskola népzenei tanszakának oktatója Szentes Anett közreműködött citerás növendékeivel: Mikolovics Mátéval, Füri Dáviddal és Tótfalusi Péterrel. A kiállítás fővédnöke Balogh János a Pécsi Református Kollégium Alapfokú Művészeti Iskolájának Igazgatója felvezetésével a Berze AMI igazgatója Virág Rita Cecília rövid beszéddel nyitotta meg, majd szakmai nézőpontból Platthy István Péter rajztanár, művészetterapeuta, a Csontváry Képzőművészeti Stúdió Egyesületének művészeti vezetője értékelte a kiállítást.

A programban való kitartó, magas színvonalú részvétel és a szép alkotások elismeréseként Berényi Ágnes a tehetségcsoport vezetője végezetül projektzárásként oklevelet adott át a gyerekeknek. A 2023/2024-es természettudományos fókuszú, ismeretbővítő, művészeti alkotásokkal is szemléletformáló foglalkozássorozat a Nemzeti Tehetség Program keretei közt a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósult meg. A folyamat során a résztvevő
gyerekek a Kárpát-medence sokszínű, gazdag természeti értékeit (élettelentől az élőkig, ásványoktól az emlősökig) dolgozták fel montázs technikával, grafikai- és textiles módszerekkel kiegészítve. A sok csodálatos szimbiózis kép és textil alkotás mellett a családilag közösen készített növényárnyék feldolgozások, az egyedileg díszített madáretetők, a gyerekek által gyűjtött anyagokból létrehozott rovarhotelek, a véséssel készített kövület nyakláncok és az ásványgyöngyökből fűzött karkötők is megtekinthetőek a vitrinekben.

Az igazi különlegessége a kiállításnak a nagyméretű textilen a kis montázsképekből összeálló textilművészeti technikákkal kiegészített szimbiózis földgömbök jelenléte, melyek mintegy összegző műalkotásként jöttek létre, ezáltal tartalmazzák a gyerekek korábban alkotott egyedi szimbiózisképeit. A textileken kirajzolódó földgömbök középpontjában a gyerekek sokszorosító grafikai technikával alkotott portréja áll a személyesség jelképeként. A nyolc földgömb más és más, mint ahogy az alkotó gyerekek személyisége és életkora (6.-12. osztályos tanulók) is igen eltérő. Ami viszont közös minden alkotóban az a képzőművészeti tehetség szemmel láthatóan és kézzel foghatóan nyilvánvaló megléte, mely átragyog, sugárzik az alkotásokon.
A kiállítás június 30-ig tekinthető meg. Mindenkit invitálunk a megtekintésére, mert valóban érdemes megnézni, akár egy családi program keretében. A művészeti iskola a 2024/2025-ös tanévre szeretettel várja a beiratkozó gyerekeket kézműves, néptánc, népzene és színjáték tanszakára.

További információk az iskola honlapján és facebook oldalán: www.berzeami.hu,
https://www.facebook.com/berzenagy.janosami

A teljes 60 órás pályázati program megvalósítását az NTP és a Kulturális és Innovációs
Minisztérium 2 771 000,- Ft összegben támogatta.
Facebook: Nemzeti Tehetség Program - 1823
(https://www.facebook.com/nemzetitehetsegprogram.1823)
Instagram: nemzetitehetsegprogram (www.instagram.com/nemzetitehetsegprogram/)

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

A nagy nyári melegben gyakran úgy érezzük, hogy könnyebb lenne egy kávéval, vagy teával. Forró helyzetekre jól jön néhány jeges korty akár mindkettőből.
Bolhazsákok és könyvmolyok

Bolhazsákok és könyvmolyok

Emlékszel még gyerekkorodból az összebújós meseolvasásokra? Az első kiböngészett betűkre, mikor végre összeállt egy szó? A takaró alatt zseblámpával olvasott regényekre? A könyvek világába belépés élménye egy életre elkísér bennünket.
Így lesz ügyes kezű gyereked

Így lesz ügyes kezű gyereked

Sok szülő csak az iskolaérettségi vizsgálatok során szembesül azzal, hogy óvodás gyermekének a rajzkészsége, vonalvezetése még nagyon távol áll attól, amilyen készségekre az első osztályban szüksége lesz. Kézenfekvőnek tűnhet ilyenkor színezők és feladatlapok garmadájával elárasztani a gyereket, ám a mozgások finomodásához nem erre van szükség.
Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

A gyümölcsök magas cukortartalma szinte kiabál a grillezésért. Imádnivaló ízt ad a finom karamellizált réteg mindenféle gyümölcsnek.
Ugrás az oldal tetejére