Jelenlegi hely

Gyerekágy típusok: kinek melyik az ideális?

A gyerekszoba berendezésénél az első bútorok egyike a gyerekágy kiválasztása. Ilyenkor rengeteg kérdés merül fel a szülőkben, hogy melyik típus és méret az ideális a gyermek számára. Bizony több szempontot is figyelembe kell venni, mielőtt döntünk. Ám ha minden elvárásnak megfelel a választott gyerekágy, a gyerek és a szülők is nyugodtan aludhatnak éjszaka.

Milyen kritériumokra figyeljünk egy gyerekágy esetében?

A gyerekágynak számtalan követelménynek meg kell megfelelnie, de van két elsődleges kritérium. Az egyik a gyermek életkora, a másik pedig az ágy mérete. A kettő természetesen összefügg egymással, miután az életkor alapján választjuk ki a fekhely paramétereit.

Erről szabványok adnak ajánlást a tekintetben, hogy milyen idős gyermeknek mekkora szélességű és hosszúságú ágyat érdemes beszerezni. Ezek mellett figyelni kell még az ágy biztonságos, kényelmes és megbízható legyen, valamint illeszkedjen a szoba összképébe.

Milyen anyagból készült gyerekágyat válasszunk?

Amikor az anyagválasztás kerül szóba a gyerekágynál, érdemes masszív, hosszú távon is megbízható fajtát keressünk. Napjainkban számos olyan gyerekágy található a piacon, amelyek anyaga kevésbé időtálló, ezért óvatosnak kell lenni. A legnépszerűbb – és tapasztalatban is bizonyított - anyagok között tartják számon a fát, azon belül is a tömörebb textúrájú fenyőt.

Ha masszív kialakítású és minőségi anyagból készült ágyat sikerül hazavinni, akkor az garantáltan a kinövéséig szolgálja majd gazdáját. Hazánkban ilyen típusú minőségi fenyőbútor gyártó cég például az AMI bútorok webáruház, amelynek gyerekágyai bizonyítottan kiállják az idő próbáját.

Ideális gyerekágy óvodásoknak és kisiskolásoknak

A rácsos babaágy lecserélésének kérdése általában 2 éves kor körül kerül először szóba. Ekkor kezd el a lurkó kikacsintgatni az ágyból, és elkezd kíváncsiskodni a nagyobb testvér vagy a szülők fekhelye iránt.

Ebben a korban a legideálisabb a 80x160 cm-es gyerekágy, miután ebben kedvére forgolódhat, ám mégsem veszik el benne a kicsi. Egy ilyen méretű gyerekágyat körülbelül 8-10 éves koráig nyugodtan használhatja a gyerkőc. Amennyiben hosszabb ideig szeretnénk, hogy kitartson az ágy, akkor meg lehet próbálkozni a 90x200-as méreten.

A leesésgátló

Amennyiben a nagyobb fekhely a befutó, akkor lehetőleg egy leesésgátlós gyerekágy mellett tegyük le voksunkat. Erre különösen fiatalabb korban van nagy szükség, amivel megbizonyosodhatunk arról, hogy a gyermek nem fordul le az ágyról éjszaka. Akik biztosra szeretnének menni, azoknak egy remek alternatíva a körbe támlás gyerekágy.

Megfelelő gyerekágy kamaszoknak és fiatal felnőtteknek

A 80x160-as méretű ágy a fiatal 8-10 éves kora környékén kezd kényelmetlen lenni számára. Ilyenkor jön el az a pillanat, amikor nagyobbra kell váltani, és átállni a 80x200-as gyerekágy méretre. Ha a gyerek hajlamos forgolódni éjszaka, érdemes fontolóra venni inkább a 90 cm-es ágyszélességet. Miután a matrac paramétereit is az ágy nagysága határozza meg, igyekezzünk a fekhellyel azonos méretet választani abból is.

Minden szülőnek öröm látni, ahogy a gyermeke cseperedik. Az már más kérdés, hogy ezzel együtt mindent ki is nő, köztük a rácsos ágyat is. Ha egy picit kutakodunk a témában és körültekintően járunk el, még nagyon sokáig ideális fekhelyet biztosíthatunk szeretett csemeténknek.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Megmentő ölelés

Megmentő ölelés

Az ölelés megnyugtat, oldja a stresszt, lelki állóképességet ad és növeli az összetartozás érzését. Ez a rendkívüli történet is azt bizonyítja, hogy az ölelés gyógyító erőket tud mozgósítani, sőt életet is menthet.
Hogyan NE motiváld a vizsgára készülő gyerekedet? 10 mondat, amit azonnal felejts el!

Hogyan NE motiváld a vizsgára készülő gyerekedet? 10 mondat, amit azonnal felejts el!

Érettségi, felvételi vagy nyelvvizsga? Szülőként természetes, hogy szeretnénk ilyenkor is a gyerek mellett állni, motiválni, segíteni őt. Mit mondjunk a nagy megmérettetés előtt álló kamaszunknak? Egyelőre azt tudom, hogy mit NE mondjunk! :) Íme 10 demotiváló mondat, amit azonnal törölj ki a szótáradból, ha jót akarsz neki. És magadnak.
Húsvéti sonka, tojás újabb élete

Húsvéti sonka, tojás újabb élete

Gyakran szembesülünk azzal, hogy a hagyományos húsvéti ételek megmaradnak, 3-4. napon már nem szívesen eszi a család. Új köntöst adva nekik azonban elfogy!
Emlékek a Kecskeméti Kórház Covid osztályáról és intenzívéről – ők az én, és a családom hősei!

Emlékek a Kecskeméti Kórház Covid osztályáról és intenzívéről – ők az én, és a családom hősei!

Nem féltem a koronavírustól, nem rettegtem a betegségtől, a szövődményeitől, valahogy úgy éreztem, hogy én azok közé fogok tartozni, akik át sem fognak esni rajta, hiszen nem törvényszerű, hogy minden ember elkapja. 
Ugrás az oldal tetejére