Jelenlegi hely

Hogyan válasszunk gyerekágyat?

Akár most döntöttél úgy, hogy ideje a kiságyról klasszikus nagyágyra váltani, akár a régi ágy mondta fel a szolgálatot, számos dolgot szem előtt kell tartanod a választás során. Nemcsak gyermeked alvásának minősége függ a megfelelő ágy kiválasztásától, hanem gyermeked hátának egészsége is. Mire kell tehát gondolni az ágy kiválasztásakor?

Méret és alak

A gyerekágy kiválasztásakor talán a legfontosabb szempont a méret. Az ideális szélesség 90 cm. Ami a hosszúságot illeti, ez egy kicsit bonyolultabb. Figyelembe kell vennünk a gyermek magasságát - de mivel a gyerekek gyorsan nőnek, mindig adjunk hozzá legalább 30 cm-t a magasságához, hogy ne kelljen néhány hónap múlva megint új ágy után nézni.

Egy másik kritérium, amit át kell gondolnunk, a forma kiválasztása. Míg a szülők általában pragmatikusan a klasszikus stílusú ágyakat választják, a gyerekek imádják a különleges formákat. Házikó, autó vagy kedvenc mesék és filmek motívumaival díszített ágy, ezek garantáltan mosolyt csalnak a gyermek arcára. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a gyerekek hamar kinőhetik ezeket a motívumokat, és két-három év múlva megint új ágyat kell vásárolni. Ha azonban sokoldalúbb témát választunk, a kisebbik gyermek örökölheti a meseágyat a nagyobbik testvértől.

Abban az esetben, ha gyermekünk egyke, és nem tervezünk másik testvért, inkább válasszunk klasszikus gyerekágyat, amelyet mesés ágyneműhuzattal tudunk különlegessé tenni.

Milyen anyagot válasszunk?

Bárhogy is döntünk, a megfelelő anyagot is ki kell választanunk. A gyerekágyak leggyakoribb anyaga a fa. Egészségügyi okokból ideális, de drága lehet, és hajlamos a sérülésre is.

Olcsóbb alternatíva lehet a forgácslap, de mindig ellenőrizzük a minőségét, mivel vegyi ragasztót is tartalmazhat. Hátránya lehet a rövidebb élettartam is.

A legnagyobb tartóssággal és ellenálló képességgel rendelkező ágyak kétségtelenül a fémágyak. Azért is népszerűek, mert allergiások számára is alkalmasak. Sajnos magasabb árkategóriába tartoznak, és veszélyesek lehetnek a kisgyermekek számára. Ezért alkalmasabbak az idősebb gyermekek és diákok számára, akiknek több évig fognak hűen szolgálni.

Más típusú ágyak

Végül, de nem utolsósorban meg kell említenünk a rendelkezésre álló egyéb ágytípusokat is. Ezek főként többszemélyes ágyak. Míg az emeletes ágyak a kisebb szobán osztozó testvérek számára szolgálnak, a kihúzható ágyak inkább a barátok alkalmi alvására vagy az ágyból való kiesés elleni biztosításra alkalmasak. Hasonlóképpen praktikusak a tárolóhelyekkel ellátott ágyak vagy a méretre szabott ágyak, amelyek különösen alkalmasak kis és atipikus szobákba.

A gyermekek fejlődését erősen befolyásolja, sőt meghatározza a környezetük. A gyerekszoba berendezése és ezen belül is a gyerekágy nagyon fontos a kicsik számára. Az anyagok és kialakítás az egészséges fejlődést támogatja, míg a színek, minták és motívumok serkentik a kreativitást. Hívjuk hát elő gyermeki énünket és találjuk meg gyermekünk számára a legmegfelelőbb ágyat.

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Jósoljunk magunknak férjet Luca napján!

Jósoljunk magunknak férjet Luca napján!

Szent Lucia a legenda szerint Jézus menyasszonya volt, ezért házasságszerző szentnek tartották. Igazi férjjóslásra alkalmas nap volt december 13-a, az év leghosszabb estéje. Van pár tippünk, hogyan kell csinálni!
SOS KARÁCSONY 2020 -  Adventi tippek, nyomtatható tervezők az Imamitól!

SOS KARÁCSONY 2021 - Adventi tippek, nyomtatható tervezők az Imamitól!

Az idei karácsony egy kicsit más lesz, mint a többi: visszafogottabb, bensőségesebb, talán lassúbb is. Már most is érezzük, hogy nem zúdul ránk minden oldalról a karácsony marketingje, nem rohanunk boltról boltra, programról programra.
Karácsonyfa legek

Karácsonyfa legek

A legmagasabb fa, a legnagyobb dísz, a legnagyobb szaloncukor, a legtöbb karácsonyfaégő... akadnak legek a karácsonyfa körül. Szépek, izgalmasak, de nem biztos, hogy mindegyik kellene otthonra!
Álomút gyermekrajz pályázat

Álomút gyermekrajz pályázat

Szeretnél igazi úthengert vezetni? Kipróbálnád, milyen lehet utat építeni? Akár együtt az egész osztállyal? Ha igen, akkor nincs más dolgod, mint rajzolni!
Ugrás az oldal tetejére