Jelenlegi hely

Huszonöt évesek a Mecsekerdő erdei iskolái

Negyedévszázada zajlik a környezeti nevelés a Mecsekerdő Zrt. erdei iskoláiban, ennek alkalmából az online oktatásban is felhasználható izgalmas játékokat és ismeretterjesztő sorozatokat készít, valamint közös emlékgyűjtésre hív a baranyai erdőgazdaság. A jubileumi évben kezdődik a Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola nagyszabású fejlesztése is.

A Mecsekerdő 1996 tavaszán az állami erdőgazdaságok sorában az elsők között hozta létre erdei iskoláit – március 16-án nyitotta meg kapuit a Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola a Mecsekben, majd ezt követően a Kikerics Erdészeti Erdei Iskola a Zselicben.

MÓKUS SULI Erdészeti Erdei Iskola

KIKERICS Erdészeti Erdei Iskola

„Célunk, hogy erdei iskoláink valódi természetismereti központként működjenek, vagyis az idelátogatók korosztálytól függetlenül megismerkedhessenek az erdők mindennapi életünkben betöltött szerepével. Erdei iskolai programjaink képzett erdőpedagógusok vezetésével, gyakorló erdészek közreműködésével a fenntarthatóságra nevelnek, amelynek mintáját a szakembereink által folytatott gazdálkodás adja” – mondta a jubileum alkalmából Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója.

A több szakmai szervezet minősítésével is rendelkező erdészeti erdei iskolák három helyszínen zajló erdőpedagógiai programjain évente több ezren vesznek részt. A témanapos és a bentlakásos foglalkozásokon óvodásokat valamint általános- és középiskolásokat fogadnak, de a nyári táborokban és a túrákhoz, rendezvényekhez kapcsolódó foglalkozásokon széles körben érik el a természet iránt érdeklődőket. Az erdei iskolák adják a mecseki Erdei Vándortábor útvonal tematikus és szakmai hátterét is, amelyek minden évben teltházzal, mintegy 25 felsős és középiskolás csoport részvételével zajlanak. A Mókus Suli Sás-völgyben található egysége, az Erdő Háza önfenntartható ökoházként működik, nem véletlenül nyerte el 2017-ben a fenntarthatóság és az energiahatékonyság egyik legrangosabb nemzetközi elismerését, az Energy Globe díjat. Az itt alkalmazott környezetbarát
megoldások, alternatív energiaforrások használatát a gyakorlatban is be tudják mutatni a csoportok és szállóvendégek számára.

„Erdei iskolai programunkban az erdő- és élménypedagógia módszereivel, kooperatív technikák alkalmazásával, természetismereti játékokon keresztül ismertetjük meg az erdőt, mégpedig a résztvevők életkori sajátosságaihoz igazodva, és mindig előtérbe helyezzük az önálló tapasztalatszerzést” – mutatta be az erdőpedagógia alapelveit Scheitler Adrienn, a Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola vezetője. „Nevelőmunkánk során a környezettudatos gondolkodás és magatartás fejlesztésén kívül nagy hangsúlyt helyezünk a szociális kompetenciák fejlesztésére is. A közösség építésének nagyon jó lehetősége például az esti tábortűz gyújtás vagy a természetben,
térerő nélküli helyen közösen megoldandó játékos feladat. Célunk, hogy kibővítsük és a személyes tapasztalatokon keresztül megerősítsük a diákok meglévő tudását, miközben kialakítjuk bennük a környezettudatos magatartás és a fenntartható életmód iránti igényt.”

Az erdei iskolák jubileumi évének megünneplésére a Mecsekerdő több programelemmel is készül, amelyeket a járványhelyzethez igazítanak. Március 22-én iskolásoknak és kisgyerekes családoknak szánt online természetismereti sorozatot indítanak 25 év – 25 erdei kincs címmel. A hetente megjelenő kis videókhoz és letölthető feladatlapokhoz egy nyereményjáték is társul az erdőgazdaság közösségi média oldalán. Amint a járványhelyzet engedi, jelvényszerző túrasorozatot is terveznek: a 25 év – 25 erdei kilométer szakaszait a Mecsekerdő meghirdetett nyílt túráit teljesítve lehet majd összegyűjteni. Mindemellett az erdei iskolai emlékek közös összegyűjtésére buzdítanak: az erdeiiskola@mecsekerdo.hu e-mail címre vagy a Mecsekerdő facebook oldalára küldött üzenetekben egész évben várják a fényképeket, videofelvételeket vagy akár relikviák felajánlását mindazoktól, akik korábban már részt vettek a Mókus Suli vagy a Kikerics erdei iskola programjain.

A jubileumi évben kezdődik a Mókus Suli nagyszabású fejlesztése. Az erdei iskola a napokban ideiglenesen átköltözik a szomszédos Mecsextrém Parkba, mivel az árpádtetői iskolaépület helyén két éven belül egy új funkciókkal teli természetismereti oktató- és látogatóközpont épül. Az INTERREG horvát-magyar kooperációs program keretében megvalósuló Mecsek Discovery Center közel ötszáz négyzetméteres, kétszintes új épületében az erdei iskola oktatótermei mellett egy tematikus kiállítótér létesül, és megújul a környezetében futó Mókus tanösvény is.

„A környezeti nevelés infrastruktúrájának fejlesztésével kiemelt célunk, hogy 21. századi színvonalon folyamatos lehetőséget kínáljunk a térség természeti értékeinek megismerésére, hiszen erdő, fenntartható gondolkodás nélkül nincs jövő” – összegezte a jubileumi év alapgondolatát Ripszám István vezérigazgató.

Forrás: Mecsekerdő Zrt.

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Megmentő ölelés

Megmentő ölelés

Az ölelés megnyugtat, oldja a stresszt, lelki állóképességet ad és növeli az összetartozás érzését. Ez a rendkívüli történet is azt bizonyítja, hogy az ölelés gyógyító erőket tud mozgósítani, sőt életet is menthet.
Hogyan NE motiváld a vizsgára készülő gyerekedet? 10 mondat, amit azonnal felejts el!

Hogyan NE motiváld a vizsgára készülő gyerekedet? 10 mondat, amit azonnal felejts el!

Érettségi, felvételi vagy nyelvvizsga? Szülőként természetes, hogy szeretnénk ilyenkor is a gyerek mellett állni, motiválni, segíteni őt. Mit mondjunk a nagy megmérettetés előtt álló kamaszunknak? Egyelőre azt tudom, hogy mit NE mondjunk! :) Íme 10 demotiváló mondat, amit azonnal törölj ki a szótáradból, ha jót akarsz neki. És magadnak.
Húsvéti sonka, tojás újabb élete

Húsvéti sonka, tojás újabb élete

Gyakran szembesülünk azzal, hogy a hagyományos húsvéti ételek megmaradnak, 3-4. napon már nem szívesen eszi a család. Új köntöst adva nekik azonban elfogy!
Emlékek a Kecskeméti Kórház Covid osztályáról és intenzívéről – ők az én, és a családom hősei!

Emlékek a Kecskeméti Kórház Covid osztályáról és intenzívéről – ők az én, és a családom hősei!

Nem féltem a koronavírustól, nem rettegtem a betegségtől, a szövődményeitől, valahogy úgy éreztem, hogy én azok közé fogok tartozni, akik át sem fognak esni rajta, hiszen nem törvényszerű, hogy minden ember elkapja. 
Ugrás az oldal tetejére