Jelenlegi hely

A jövő munkája: trendek és előrejelzések a következő évtizedre egyenesen a Jooble-től

Ismerd meg velünk a munka jövőjének legfontosabb trendjeit és előrejelzéseit a Jooble álláskereső portál szakértői által. A cikkben bemutatjuk, hogyan hat az elkövetkező évtized munkahelyeire a technológiai fejlődés, a globalizáció, valamint a fenntartható fejlődésre vonatkozó trendek. Ismerd meg, milyen változások léphetnek fel a munkaerőpiacon és hogyan készülhetsz fel rájuk!

Az elkövetkező évtizedben sok változásra lehet számítani az életminőség és munkaerőpiac terén egyaránt. Ahogy az új technológiák, úgy a globalizáció és a gazdasági kihívások is egyre inkább befolyásolják a munkához kötődő feltételeket és trendeket. A digitalizáció terjedésévell számos átalakulás megy végbe nap mint nap. Többek között az egyre felgyorsuló éghajlatváltozás miatt egyre több a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos új állásajánlat, amelyek arra specializálódnak, hogy élhetőbb bolygót teremtsünk magunknak és utódjainknak. Ezen felül számos újdonság várható az előrejelzések szerint, amit cikkünk további fejezeteiben bővebben kifejtünk. A fejlődés mindig “ma” kezdődik: amennyiben fellapozzuk Magyarország egyik legnépszerűbb álláskereső portálját, vagyis a Jooble virtuális oldalait, azt vehetjük észre, hogy országszerte megváltoztak a prioritások munkaerő terén. Az idő múlása és a technológia fejlődése rengeteg új munkahelyet teremt, ami a keleti régiót is érinti: napról-napra több az új álláslehetőség Nyíregyháza környékén is, amelyekre mindenképp érdemes jelentkezni egy jól megírt életrajzzal.

Megújuló energia: a jövő szakmája?

Az ember környezetre gyakorolt ​​negatív tevékenysége következtében egyre inkább megnyilvánulnak a mellékhatások: a környezet kémiai, radioaktív szennyezése; a könnyen elérhető üzemanyag-tartalékok, különösen az olaj, a gáz és a szén gyors csökkenése, stb., minden ahhoz  vezet, hogy lassan kimerítjük a természetes erőforrásokat. Sajnos a lakosságnak egyre kevesebb lehetősége van az energiatermelésre, és a megújuló energia az egyik legbiztonságosabb és legígéretesebb megoldás a problémára. Az emberiség végre szembesült azzal, hogy olyan energetikai létesítményeket kell létrehozni, amelyek a Nap, a szél és a víz energiáját használják fel. Ez az irány nagyon ígéretes, mert ez az energia folyamatosan megújuló és gyakorlatilag kimeríthetetlen - így lesz ezekre a szakemberekre kiemelt szüksége az emberiségnek az elkövetkezendő 10 évben.

Technológia mindenek felett

Úgy tűnhet, hogy már most is rengeteg technológia kíséri utunkat a mindennapi munkánk során, de a következő években számuk jelentősen növekedni fog: a mesterséges intelligencia (AI) különösen fontos szerepet fog játszani a munka világában, ezért érdemes már most elkezdeni a tesztelését, megismerését, megtapasztalását… Mivel ez is napról-napra változhat, naprakésznek kell lenni az újításokkal kapcsolatban is! De mit is tud ez a mesterséges intelligencia és miért beszél róla most mindenki?

Az AI az előrejelzések szerint képes lesz gondolkozni egyes vállalatok alkalmazottainak leterheltségéről és jólétéről, arra lesz “beprogramozva”, hogy a munkavállalók jól érezzék magukat a munkakörnyezetben és elkerüljék azt a bizonyos “kiégést”. Továbbá, optimalizálhatja majd a munkatársak közötti kapcsolatokat, megszervezheti a meetingeket, akár képzéseket is összeválogathat a szakmai fejlődés érdekében. Ez csak néhány példa a millió közül, ami megvalósulhat, hiszen minél több információval fog rendelkezni, annál szélesebb körben tud tevékenykedni.

A jövőbeli munkavállalás legfontosabb pillére - a rugalmasság

Sokak örömére egy olyan világ kezd kialakulni, ahol már nem kötelező hétfőtől péntekig 9-től 6 óráig dolgozni. Ma már senkit sem lep meg, hogy a fiatalok nem vállalnak hasonló munkákat, hiszen már nem feltétlenül a minél hamarabbi meggazdagodás a cél: napjainkban már az “én-idő”, a minőségi pihenés vagy időtöltés a prioritás, amivel elkerülhető a korábbi pontban említett “kiégés”. Ez a tendencia megfigyelhető a Jooble álláskereső portálon elérhető Sopron állásajánlatok terén is, amelyek arra fókuszálnak, hogy a munkavállalók szívesen járjanak (vagy ne járjanak) be dolgozni és élvezzék a munkavégzést.

A szabadúszók forradalma

Szabadúszók már sokkal régebb óta léteznek, mint gondolnánk. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos lezárások azonban hatalmasat dobtak a népszerűségen. Miért érdemes szabadúszónak lenni és miért ez lesz a következő évtized legnépszerűbb tevékenysége?

  • A szabadúszó foglalkoztatás nagyobb szabadságot ad a saját időbeosztás kezelésére;
  • a világ bármely pontjáról való munkavégzés;
  • számos speciális platform a munkakereséshez;
  • kiemelt kereseti lehetőségek;
  • határokon átnyúló fizetések.

A változásokra való felkészültség

Az elkövetkező évtizedben sok változásra lehet számítani a munkaerőpiac terén, ahogy a globalizáció és a gazdasági kihívások is egyre inkább befolyásolják a munkakörülményeket és a szakmák iránti igényeket. A digitalizáció okozta változások miatt számos átalakulás megy végbe a jövőben, és a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos új állások száma is csak növekedni fog, ahogy sok más szakmáé. A Jooble álláskereső portál tapasztalatai alapján egyre több új munkahely jön létre Magyarországon is, különösen az energiatermelés és a technológia területén, amelyeket érdemes megpályázni!

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Nem akar több gyereket? Akkor "kikapjuk"!

Nem akar több gyereket? Akkor "kikapjuk"!

Már négy éve nem lenne méhem, ha a nőgyógyászom lesújtó mondatai után nem találok rá véletlenül az inteneten a mióma embolizáció lehetőségére.
Min múlik gyermeked sikere?

Min múlik gyermeked sikere?

Saját magunkról alkotott hiedelmeink befolyásolják a személyiségünkről alkotott képünket, illetve, hogy mit akarunk és mit tudunk elérni az életünkben. Gondolkodásmódunk hatással van teljesítményünkre, motiváltságunkra. Sokan azt gondolják, hogy a tehetség, az intelligencia alapvetően garantálja a sikert. Bizonyosan nagy hatása van, de csak ezen múlhat, hogy ki mire viszi az életben?
A jó szó öröme

A jó szó öröme

Hiánycikk. Semmibe sem kerül, mégis nagyon sokat ér. Nélküle nehezen lehetne túlélni a hétköznapokat.
Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Évek óta vonattal megyünk nyaralni. Először csak kettesben a férjemmel, majd csatlakozott a fiúnk 12 éve, 7 éve a lányunk is. Ehhez hoztam jól bevált „praktikákat”, hogy stressz helyett valóban élményekkel legyen teli már az utazás is.
Ugrás az oldal tetejére