Jelenlegi hely

A jövő munkája: trendek és előrejelzések a következő évtizedre egyenesen a Jooble-től

Ismerd meg velünk a munka jövőjének legfontosabb trendjeit és előrejelzéseit a Jooble álláskereső portál szakértői által. A cikkben bemutatjuk, hogyan hat az elkövetkező évtized munkahelyeire a technológiai fejlődés, a globalizáció, valamint a fenntartható fejlődésre vonatkozó trendek. Ismerd meg, milyen változások léphetnek fel a munkaerőpiacon és hogyan készülhetsz fel rájuk!

Az elkövetkező évtizedben sok változásra lehet számítani az életminőség és munkaerőpiac terén egyaránt. Ahogy az új technológiák, úgy a globalizáció és a gazdasági kihívások is egyre inkább befolyásolják a munkához kötődő feltételeket és trendeket. A digitalizáció terjedésévell számos átalakulás megy végbe nap mint nap. Többek között az egyre felgyorsuló éghajlatváltozás miatt egyre több a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos új állásajánlat, amelyek arra specializálódnak, hogy élhetőbb bolygót teremtsünk magunknak és utódjainknak. Ezen felül számos újdonság várható az előrejelzések szerint, amit cikkünk további fejezeteiben bővebben kifejtünk. A fejlődés mindig “ma” kezdődik: amennyiben fellapozzuk Magyarország egyik legnépszerűbb álláskereső portálját, vagyis a Jooble virtuális oldalait, azt vehetjük észre, hogy országszerte megváltoztak a prioritások munkaerő terén. Az idő múlása és a technológia fejlődése rengeteg új munkahelyet teremt, ami a keleti régiót is érinti: napról-napra több az új álláslehetőség Nyíregyháza környékén is, amelyekre mindenképp érdemes jelentkezni egy jól megírt életrajzzal.

Megújuló energia: a jövő szakmája?

Az ember környezetre gyakorolt ​​negatív tevékenysége következtében egyre inkább megnyilvánulnak a mellékhatások: a környezet kémiai, radioaktív szennyezése; a könnyen elérhető üzemanyag-tartalékok, különösen az olaj, a gáz és a szén gyors csökkenése, stb., minden ahhoz  vezet, hogy lassan kimerítjük a természetes erőforrásokat. Sajnos a lakosságnak egyre kevesebb lehetősége van az energiatermelésre, és a megújuló energia az egyik legbiztonságosabb és legígéretesebb megoldás a problémára. Az emberiség végre szembesült azzal, hogy olyan energetikai létesítményeket kell létrehozni, amelyek a Nap, a szél és a víz energiáját használják fel. Ez az irány nagyon ígéretes, mert ez az energia folyamatosan megújuló és gyakorlatilag kimeríthetetlen - így lesz ezekre a szakemberekre kiemelt szüksége az emberiségnek az elkövetkezendő 10 évben.

Technológia mindenek felett

Úgy tűnhet, hogy már most is rengeteg technológia kíséri utunkat a mindennapi munkánk során, de a következő években számuk jelentősen növekedni fog: a mesterséges intelligencia (AI) különösen fontos szerepet fog játszani a munka világában, ezért érdemes már most elkezdeni a tesztelését, megismerését, megtapasztalását… Mivel ez is napról-napra változhat, naprakésznek kell lenni az újításokkal kapcsolatban is! De mit is tud ez a mesterséges intelligencia és miért beszél róla most mindenki?

Az AI az előrejelzések szerint képes lesz gondolkozni egyes vállalatok alkalmazottainak leterheltségéről és jólétéről, arra lesz “beprogramozva”, hogy a munkavállalók jól érezzék magukat a munkakörnyezetben és elkerüljék azt a bizonyos “kiégést”. Továbbá, optimalizálhatja majd a munkatársak közötti kapcsolatokat, megszervezheti a meetingeket, akár képzéseket is összeválogathat a szakmai fejlődés érdekében. Ez csak néhány példa a millió közül, ami megvalósulhat, hiszen minél több információval fog rendelkezni, annál szélesebb körben tud tevékenykedni.

A jövőbeli munkavállalás legfontosabb pillére - a rugalmasság

Sokak örömére egy olyan világ kezd kialakulni, ahol már nem kötelező hétfőtől péntekig 9-től 6 óráig dolgozni. Ma már senkit sem lep meg, hogy a fiatalok nem vállalnak hasonló munkákat, hiszen már nem feltétlenül a minél hamarabbi meggazdagodás a cél: napjainkban már az “én-idő”, a minőségi pihenés vagy időtöltés a prioritás, amivel elkerülhető a korábbi pontban említett “kiégés”. Ez a tendencia megfigyelhető a Jooble álláskereső portálon elérhető Sopron állásajánlatok terén is, amelyek arra fókuszálnak, hogy a munkavállalók szívesen járjanak (vagy ne járjanak) be dolgozni és élvezzék a munkavégzést.

A szabadúszók forradalma

Szabadúszók már sokkal régebb óta léteznek, mint gondolnánk. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos lezárások azonban hatalmasat dobtak a népszerűségen. Miért érdemes szabadúszónak lenni és miért ez lesz a következő évtized legnépszerűbb tevékenysége?

  • A szabadúszó foglalkoztatás nagyobb szabadságot ad a saját időbeosztás kezelésére;
  • a világ bármely pontjáról való munkavégzés;
  • számos speciális platform a munkakereséshez;
  • kiemelt kereseti lehetőségek;
  • határokon átnyúló fizetések.

A változásokra való felkészültség

Az elkövetkező évtizedben sok változásra lehet számítani a munkaerőpiac terén, ahogy a globalizáció és a gazdasági kihívások is egyre inkább befolyásolják a munkakörülményeket és a szakmák iránti igényeket. A digitalizáció okozta változások miatt számos átalakulás megy végbe a jövőben, és a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos új állások száma is csak növekedni fog, ahogy sok más szakmáé. A Jooble álláskereső portál tapasztalatai alapján egyre több új munkahely jön létre Magyarországon is, különösen az energiatermelés és a technológia területén, amelyeket érdemes megpályázni!

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Pályázat típusa:  irodalmi pályázatBeküldési határidő: 2024. április 30.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

Pályázat típusa:  média pályázatBeküldési határidő: 2024. március 15. és 31.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
Ugrás az oldal tetejére