Jelenlegi hely

A magyar klasszikus zene napja - In memoriam Kocsis Zoltán

Az idei évtől új ünnepnap kerül a magyar kultúréletbe: a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok május 30-át, Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, karmester és zeneszerző születésnapját a magyar klasszikus zene napjává nyilvánította.

Program:

  • Bartók Béla-Kocsis Zoltán: Négy zongoradarab – Scherzo (BB 27/4)
  • Maurice Ravel: G-dúr zongoraverseny
  • Bartók Béla: A csodálatos mandarin – szvit

Balog József – zongora
Vezényel: Bogányi Tibor

Koncert várható hossza: 55 perc

Jegyárak: 1.990 Ft (Védettségi igazolvánnyal rendelkező jegyvásárlóink számára).

  • Az ápolók világnapja alkalmából meghirdetett összefogás keretében előzetes regisztrációt követően egészségügyi ápolók díjmentesen megnézhetik a koncertet.
  • A #pecsnyitva kampány keretében a családoknak a 18 éven aluli gyermekek jegyét nem kell kifizetnie.
  • Aki nem tud személyesen eljönni, élő közvetítés segítségével bekapcsolódhat a hangversenybe.

Jegyvásárlás és élő közvetítés hozzáférés: ITT

Az idei évtől új ünnepnap kerül a magyar kultúréletbe: a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok május 30-át, Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, karmester és zeneszerző születésnapját a magyar klasszikus zene napjává nyilvánította, és meghívta a kultúra minden szereplőjét, hogy hagyományteremtő jelleggel ezen a napon különös tekintettel állítsák fókuszba a magyar klasszikus zenét. A zene világnapját már régebb óta ünnepeljük, de kifejezetten a klasszikus zenét és a magyar klasszikus zenét mostantól külön napon is van lehetőségünk kiemelni.

Kocsis Zoltán a Pannon Filharmonikusok első állandó vendégkarmestere volt, Pécs Kulturális Nagydíjasa. Komoly szerepet vállalt vidéki zenekarok, zenei műhelyek szakmai munkájának segítésében, így Pécs város kulturális-zenei élete, a pécsi zenekar Kocsis szakmai és emberi támogatása nélkül más lenne, mint amivé az egymást inspiráló kitartó munka révén vált.

Koncert kép

A zenekar rendszeres partnere volt Kocsis zenei misszióinak megvalósításában. A Pannon Filharmonikusok szakmai fejlődéstörténetében, - de túlzás nélkül állítható, hogy a szívekben is -  megkerülhetetlen igazodási ponttá vált személye, embersége és a vele közös munkában eltöltött több, mint egy évtized. A társulat megújulásának első napjától halála napjáig az együttes mellett álló dirigensként, és művészeti tanácsadóként szakmai origót jelentett az együttes számára. Meggyőződéssel vállalt tevékeny szerepet az EKF Pécs2010 projekt megvalósulásában, amikor kiállt a pályázó városok között Pécs város művészeti és kulturális értékei, valamint városfejlesztési tervei mellett. Mindezen érdemeinek elismeréseként 2016 márciusában vehette át Pécs város Kulturális Nagydíját. Elkötelezett támogatója volt az európai mintájú kulturális decentralizációnak, amely ideát Horváth Zsolt, a zenekar ötödik igazgatói periódusát betöltő vezetője fáradhatatlanul képvisel azóta is.

A Pannon Filharmonikusok számára alapvetés, hogy Kocsis születésének napján megemlékezik róla és részt vesz az új zenei ünnep népszerűsítésében. A műsor összeállításánál is Kocsis Zoltán egy-egy személyiségvonását vélhetjük felfedezni. A műsort Kocsis fontos eszményképének, Bartók Bélának egy-egy műve keretezi, ráadásul az első éppen Kocsis Zoltán hangszerelésében, a Kocsis Bartók-interpretációt etalonnak lehetett tekinteni. A műsor közepén Ravel sziporkázó G-dúr zongoraversenyét hallhatjuk, ahol megemlékezhetünk a zongoraművész Kocsis Zoltánról. Balog József Liszt-, és Lajtha-díjas zongoraművész személyében igazán méltóképpen.

Zárásként Bartók A csodálatos mandarin szvitje hangzik el, aminek balett eredetije a szerző egyik legvitatottabb és mégis legnépszerűbb darabja.

Jegyvásárlás és élő közvetítés hozzáférés: ITT

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Néha kicsit átvernek

Zöldnek lenni trendi! Néha egy kicsit átvernek...

Vagy egy kicsit többször is. Igen, sajnos ez az igazság. Ma olyan szemléletes példákkal készültem Nektek, amelyek egyértelműen mutatják, hogy jó tisztában lennünk a fogalmak pontos jelentésével, a flakonok tartalmával és az egymásra nagyon hasonlító, de teljesen mást jelentő hívószavak mögöttes tartalmaival. Mert nagyon nem mindegy, hogy mi kerül a levesbe: ételecet vagy ecetsav-esszencia!
Hogyan köss barátságot magaddal?

Hogyan köss barátságot magaddal?

Hibáinkra vagy az erősségekre érdemes koncentrálnunk a változás érdekében? A legtöbbször két végpont között ingázunk: nekem van igazam, a leglegleg-nek hiszem magam, vagy a hibáim tükrében ostorozom magam. A leggyakoribb, hogy hol itt-hol ott vagyok.
46 kütyümentes elfoglaltság nyárra

46 kütyümentes elfoglaltság nyárra

Mivel kössük le a gyerekeket a hosszú nyári napokon? Tablet, telefon és TV helyett próbáljatok ki valamit a listáról!
Relax

Miben rejlik a természet vonzereje? Újabb vitalitástipp a lendületes nyárkezdéshez

Mindannyian szeretünk a természetben kikapcsolódni. Valaki a sport kedvéért, gyorsan átsuhanva a vidéken, akár extrém élményekre is vadászhat. Mások csapatban a közösségélményért kirándulnak.
Ugrás az oldal tetejére