Jelenlegi hely

Újra éjszakázhatunk a pécsi múzeumokban

A most következő három héten belül a színvonalas, minden korosztály számára érdekes események színesítik a Janus Pannonius Múzeum programkínálatát. Közeleg a Régészet Napja, valamint egy év kihagyás után idén is lesz Múzeumok Éjszakája; valamint a tavalyi sikeres kezdet után ebben az esztendőben is megrendezik a Múzeum Utca Plusz eseménysorozatát. A JPM két saját tematikus nyári tábort szervez, amelyek közül az egyikbe még lehet jelentkezni.

Régészet Napja és az ahhoz kötődő események (2021. 06. 18–20.)

Gazdag és szerteágazó témákat ölel fel a Régészet Napjához kötődő pécsi eseménysor. Június 18-20. között bebarangolhatjuk a törökkori Pécset, érdekességeket tudhatunk meg többek között az Ókeresztény Mauzóleumról, a pécsi belváros történelmi-építészeti örökségéről, valamint a mohácsi csatatérkutatásról és tömegsírfeltárásról is.

Múzeumok Éjszakája (2021. 06. 26.)

Tavalyi a járványügyi intézkedések miatt országosan nem lehetett megrendezni a hazai múzeumvilág immár évtizedek óta legnépszerűbb eseményét. A kényszerű „szünet” után idén visszatérhet a fesztivál. A Janus Pannonius Múzeum 2021-ben 13 helyszínen 30 programmal – tárlatvezetésekkel, interaktív családi programokkal, újonnan nyíló időszaki kiállításokkal, tárlatvezetésekkel, bemutatókkal, előadásokkal – várja a nagyérdeműt. (A rendezvényhez a Pécsi TKM Tájak Korok Múzeumok Klub 12 önkéntest biztosít.)

Múzeum Utca Plusz (2021. 07. 01–04.)

A tavaly elindított Pécs Nyitva turisztikai kampány keretén belül elindított Múzeum Utca Plusz rendezvénysorozat idén is a pécsi belvárosba csábítja a közönséget. Neves zenészek koncertjei, irodalmi műsorok, kitelepülések, vásárok és gasztronómiai programok mellett különleges előadások és kerekasztalbeszélgetések segítenek eligazodni és tájékozódni a mohácsi csata kutatásának kérdéseiben, vagy a Modern Magyar Képtár Variációk a Színes városhoz című időszaki kiállításhoz kapcsolódóan. Lesz múzeumpedagógiai élménysátor és interaktív régészeti ismeretterjesztés a Reneszánsz Kőtárban, tárlatvezetések a Zsolnay Múzeumban. Július 1-jén a Vasarely Múzeum udvarán helyezik el a PTE Műszaki és Informatikai Kar építész hallgatói által alkotott op art köztéri installációt, s ugyanott múzeumpedagógiai foglalkozások, workshopok is várják majd az érdeklődőket, akik július 3-án egy kerekasztalbeszélgetésből azt is megtudhatják, Victor Vasarely művészetét mennyire inspirálta az űrkutatás.

Múzeumi nyári táborok

Középkori fegyverek megismerése, íjászkodás, japán kardbemutató, vívás, látogatás a Pécs Városi Lövészklubban: mindezt kínálja a Muskétás című napközis tábor, amely a sportot és a történelmet helyezi középpontba 2021. június 21-25. között.
Ez a tábor már megtelt érdeklődőkkel, de a július 5. és 9. között megvalósuló Jóga és művészet című táborba még lehet jelentkezni (vadvari.katalin@gmail.com)! A naponta 8 és 16 óra között megrendezendő programon a délelőtti jógaórákon Apró Kata, a Chandra jógastúdió oktatója és vezetője segíti a testi felfrissülést, majd kézműves foglalkozások következnek. Délután a JPM gyűjteményeiben található műalkotásokkal kényeztetik a gyermekek lelkét, s a kirándulásokon a természetművészettel megismerkedve közös alkotásokat hoznak létre.

A Janus Pannonius Múzeum aktuális programjai (időrendi sorrendben): https://www.jpm.hu/programok

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

Ha felerősödik a vágy, hogy segíts másokon, akkor itt egy remek lehetőség, amivel bizony nagy mosolyt csalhatsz egy gyermek arcára! Nincs más dolgod, csak egyszerűen december 6-ára készíts egy mikulás csomagot, és rakd le egy padra, egy párkányra, bárhová, ahol egy kisgyermek megtalálhatja.
Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Élő adventi naptárrá változnak azok a települések, ahol a házak ablakait ünnepi fénybe és díszbe öltöztetik, számmal jelölve a napokat december elsejétől karácsonyig. A várakozás izgalma igazi közösségi élménnyé válik. Testi-lelki egészséget szolgáló program lehet ilyenkor az esti séta lakóhelyünk utcáin.
Sorozatfüggő, gasztromán, kirakós vagy kitalálós... adventi kalendárium ötletek

Sorozatfüggő, gasztromán, kirakós vagy kitalálós... adventi kalendárium ötletek

Avagy last minute adventi kalendáriumok. Míg határidők léteznek, a last minute kifejezés örök szóhasználatban marad. Percek alatt kell megoldanunk 24 egyformát és a belevalókat. Hidd el, nem olyan nagy ördöngősség, már ha van inspiráció.
Ugrás az oldal tetejére