Jelenlegi hely

Vidd haza a várost - lakberendezési ötletek

Az ember jó esetben szereti a helyet, ahol él. Ahogy járunk-kelünk a lakókörnyezetünkben, ha egy kicsit figyelünk, rengeteg inspirációt gyűjthetünk. Egy aranyszínű, napfényes, őszi délutánon, a buszon ülve magunkba szívhatjuk a város rezdüléseit és hazavihetjük magunkkal. Különösen igaz ez egy olyan városra, mint Pécs, ami együtt lélegzik a kultúrával. De ahogy belépünk a lakásunkba akkor sem kell magunk mögött hagynunk teljesen a várost, be is csempé(s)zhetjük egy kicsit az otthonunkba. Adunk néhány tippet, amivel nem csak kint, de bent is lehet Pécs.

Zsolnay

Mi mással is lehetne kezdeni, mint a világhírű Zsolnay porcelánnal. Nem csak gyönyörű, de időtálló, klasszikus és befektetésnek is jó. De ha nem engedhetjük meg magunknak, hogy valódi Zsolnay tárgyat vegyünk, akkor használjuk inspirációnak.
A híres eozin technológia, amit Zsolnay Vilmos dolgozott ki hazánkban, méltán tette híressé a gyárat. Ez egy színjátszós kerámiamáz, amit a rózsabogár-zöld színe tesz különlegessé.
Hozzuk hát be ezt a különleges effektet az otthonunkba. Választhatunk ehhez pl. fémes csillogású fotótapétát. De ha magunk szeretnénk kreatívkodni, akkor az OIKOS árul rózsabogár-zöld csillogó festéket, amivel egy falfelületet, de akár egy polcot vagy képkeretet is lefesthetünk, megidézve ezzel a csodás egyedi porcelánok felületét.

Barbakán

Pécs egyik híres szimbólumát sem hagyhatjuk ki, a középkori kapuerődöt, ami a belvárost körülvevő várfal északnyugati sarkánál helyezkedik el. Ma már ugyan csak csodáljuk ezt az erőt sugárzó építményt, de egykor az volt a funkciója, hogy megvédje a kapu ellen irányuló merőleges támadásoktól a várost. Bár egyik oldalról közönséges toronynak tűnik, felvonókapuval és hátsó híddal is rendelkezik. Szóval igazán inspiráló építmény ez a Barbakán, na, de hogyan is csempészhetnénk be otthonunkba a hangulatát anélkül, hogy aztán ne vegyen minket körül rideg, középkori hangulat?
A hideg érzetű valódi mészkő burkolta helyett a legegyszerűbb és árban is legkedvezőbb megoldás az öntapadós tapéta. Találhatunk kőmintás, rusztikus kinézetűt, ha egy falat leburkolunk vele mondjuk a nappaliban, hangulatában izgalmasan megidézzük a Barbakánt és nem kell mégsem kővel bajlódnunk.
De ha nem szeretnénk ilyen hangsúlyosan megjeleníteni, akkor kirándulásink során gyűjtsünk szikladarabokat, és használjuk őket mondjuk könyvtámasznak.

Szent Péter- és Szent Pál- székesegyház

A gyönyörű bazilika 11. századi alapokkal rendelkezik, így hordozza magában a régmúlt idők varázsát, miközben mostani formáját a 19.század végén nyerte el, kiteljesítve fenséges küllemét.
Bár kívülről is csodálatos, de lakberendezési inspiráció szempontjából talán belül érdekesebb.
Gyönyörű freskói vannak, ez tény, ezen kívül érdemes megfigyelni az egész belső tér színvilágát, ami egységes, harmonikus és magával ragadó. Egyrészt van egy kékes-türkizes árnyalat, ami több helyen feltűnik, csodálatos kiegészítéseként az aranynak és a barnának. És e két szín árnyalatinak táncába vegyülnek bele a meleg vörösek, mintegy elmélyítve a látványt.
Ezen színeket felhasználva egy lakás belső terében igazán fenséges és egyben meleg, barátságos hangulatú tereket tudunk létrehozni.
De fontos, hogy próbáljunk nem tobzódni benne. Arany festékkel például csak a bútorok éleit vagy egy-egy ajtókeret belső vonalát fessük le. Mélyvörös lehet egy fal a hálóban, és barna keretű képeket helyezve rá, máris átadja a hangulatot. Türkizkékkel pedig játszhatunk úgy, hogy egy szoba két fala ilyen, a másik kettő pedig fehér, így megmarad az egyensúly.

Bonus track – pécsi zenekarok

Ha nem is világhírűek, de kis hazánkban mindenképpen mindenki ismeri a legendás pécsi zenekarokat. Egy olyan alternatív egyedi világot alkotnak ugyanis ők, ami csak itt ezen a helyen jött létre. Leghíresebbek a Kispál és a borz, a 30Y, a Punnany Massif és Takács Eszter.
Megkerülhetetlen előadók ők, még ha nem is hallgatjuk őket, biztosan hallottunk már róluk. Hogy miért pont itt születtek meg ezek a zenekarok azt csak találgatni lehet, de az tény, hogy Pécsnek van valami megkérdőjelezhetetlenül inspiráló, kulturális varázsa, ami nem a régmúltban dagonyázik hanem előre mutat, és alternatív megoldásokra késztet.
Szerezzünk be az emblematikus zenekaroktól néhány plakátot, keretezzük be, és mehet is falra. Még különlegesebb, ha megnézzük melyik zenekar adott ki bakelit lemezt és azt bekeretezve kirakjuk a falra, esetleg alá is íratjuk a zenekarral egy koncerten.

És ez csak néhány dolog, ami megihlethet minket Pécsen. Rengeteg van még, lehetőségek végtelen tárháza a város. Járjunk nyitott szemmel, szeressük, ahol élünk, használjuk, építsük be magunkba.
Legyünk bátrak egyedi dolgokat kitalálni. Lépjünk túl a trendi fehér-szürke-bézs minimál lakberendezésen és vállaljuk fel, hogy hol élünk.

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Dubánci, avagy Petr Vaclavek MakkMarcijai, a háromgyermekes prágai apuka zseniális szüleményei.
Rajzpályázat Én és az állatok címmel

Rajzpályázat Én és az állatok címmel

A Debreceni Állatkert több mint 17 hektáron szolgál a környezeti nevelés színteréül és biztosít lehetőséget a tantervhez illeszkedő vagy tanórán kívüli foglalkozások megtartására. Az Állatok Világhete alkalmából rajzpályázatot hirdetett.
Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság alkotópályázatot hirdet általános iskolás és középiskolás gyerekek, valamint felnőttek számára, melynek témája a LIFE IP GRASSLAND-HU  területek rovarvilága.
Illóolajokkal a megfázás ellen

Illóolajokkal a megfázás ellen

Elérkezett az influenza és a megfázások ideje.Egyre több gyerek hiányzik az iskolából, óvodából, előfordul, hogy egy teljes osztály fele otthon lábadozik.
Ugrás az oldal tetejére