Jelenlegi hely

Mama-barát tanulás

A szülési szabadság és az első évek szinte nem is szólnak másról, csak a kicsiről. Ahogy azonban cseperedik a gyermek, úgy közeledik egy új korszak kezdete. Van, aki baba mellett dolgozik, otthonról vagy távmunkában, mások éppen esélyeik növelése érdekében döntenek úgy, hogy továbbképzik magukat, esetleg új szakmát tanulnak. Összegyűjtöttünk néhány lehetőséget.

Trimeszterek – szemeszterek

Brigi 39 éves, 3 kisgyermek anyukája. Jogi diplomával és sok éves – részben külföldi – munkatapasztalattal, tavaly ősszel ült újra iskolapadba. Amikor felvették a Pázmány Péter Tudományegyetem művészettörténet szakára, még csak másfél éves volt a kislánya. „Az első félévben heti 4 nap volt órám. Kétszer a nagymamák vigyáztak a kislányunkra, két nap pedig bébiszittert kellett fizetnünk óránként ezer forintért. Ezt nem mindenki engedheti meg magának, de mi túl korainak tartottunk a bölcsődét. Tulajdonképpen felesleges is lett volna, mert sokszor csak délután kellett bemenni az egyetemre. A tanulást nem volt nehéz összeegyeztetni a gyerekekkel, ugyanis előre készültem a vizsgaidőszakra, már szeptembertől olvasgattam esténként a kötelező olvasmányokat. A kreditrendszer miatt egyébként mindenki úgy állítja össze a tanrendjét, ahogy tudja, arra a szemináriumra és előadásra jár be, amire tud, illetve akar. Mivel azonban egymásra épülő tanegységek vannak, túl sok lehetőség nincs a szabad mozgásra. Hatalmas a verseny a tantárgyfelvétel időpontjában, így a szemesztert az is jelentősen befolyásolja, hogy ki milyen órákra jut be.”

Brigi államilag finanszírozott képzésben, nappali tagozaton tanul. A felsőoktatásban ugyan megszűnt a kismamák teljes tandíjmentessége, a jelentkezéskor azonban plusz pontot jelent, ha valaki gyermeket nevel. Vannak olyan intézmények, ahol a költségtérítéses képzések díjából 25% kedvezményt adnak a kismamáknak. Ilyen például a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara. A nyelvvizsga szintén helyzeti előnyt jelent.

Több nyelven beszélő anyukák

Itt a lehetőség, hogy kihasználva a babával otthon töltött éveket, fejlesszük nyelvtudásunkat! Törvényi szabályozás ugyan nem kötelezi a nyelvi képzéssel foglalkozó intézményeket, mégis egyre több nyelviskola indít kifejezetten kismamáknak szóló, kedvezményeket kínáló tanfolyamokat. A tanulás a délutáni és az esti órákban általában mindenütt drágább, tehát – ha a baba melletti rugalmas időbeosztás engedi – a délelőtti képzésekkel is lehet pénzt spórolni. Egy XI. kerületi nyelviskola bérletrendszert vezetett be, felkészülve az esetleges hiányzásokra, és a babákat is fogadja. Amíg az anyukák tanulnak, szakképzett gyerekfelügyelők foglalkoznak a kicsikkel. Egy szintén fővárosi nyelvstúdió játszóházat működtet, és a babafelügyelet költségeit átvállalja.

Testnek és léleknek

Aki szívesen felidézné a szülés előtti időszakot, részt vehet például terhestorna-oktató tanfolyamon. Az interneten található fővárosi hirdetés szerint szeptemberben kezdődik a képzés, amit elsősorban védőnőknek, edzőknek, gyógytornászoknak – és persze újdonsült anyukáknak ajánlanak. Szeptember közepén egy nemzetközileg akkreditált kismama és baba-mama jóga iskolába is beiratkozhat az, aki nemzetközi jógaoktatói oklevelet szeretne szerezni 130 óra alatt. Aki szakmát tanulna, csatlakozhat például egy varrótanfolyamhoz, ahol – a hirdetés szerint – az önálló varráshoz szükséges tudást adják át, 45 óra alatt.

E-learning

Aki kerek 60 percet nem sokszor tud távol tölteni kisgyermekétől, az internet segítségével is képezheti magát. Az EFEB Felnőttoktatási Központ tucatnyi tanfolyamot kínál távoktatásban, a kulturális rendezvényszervezéstől az európai uniós pályázatíráson át a logisztikai ügyintézésig. A GYED-en, GYES-en lévő kismama hallgatóknak 10 százalék kedvezményt adnak. Az OKTÁV Továbbképző Központ hasonló lehetőségekkel várja az érdeklődőket, míg a KOTK Oktatási Központnál a kisgyermekes szülők szakmai tanfolyami képzési díjából 20, nyelvtanfolyami díjából pedig 10%-ot elengednek Budapesten. A mot.hu oldalán számos ötletet kaphatunk a tervezgetéshez.

Új szakma – hiányszakma

2015 óta a korábbi egy helyett két OKJ-s végzettség megszerzését is támogatja az állam, de ez csak az Országos Képzési Jegyzékben található tanfolyamok felére vonatkozik. Érdemes tehát alaposan utána nézni annak, hogy az ingyenesség mit jelent, de az tény, hogy bőséges a választék az iskolai rendszerű képzésekből és a különböző tanfolyamokból is. A Számalk Szakközépiskolában például féláron tanulhatnak a GYED-en és GYES-en lévők.

Ha nem tudjuk, mihez is lenne kedvünk, hogyan tudnánk rugalmasan, gyorsan és gyakorlat központúan új szakképesítésre szert tenni, érdemes segítséget kérni egy munkaügyi központban, vagy akár az interneten: ITT.

Forrás: csalad.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Szabad-e büntetni a gyereket?

Szabad-e büntetni a gyereket?

Arra a kérdésre, hogy „Szabad-e büntetni a gyereket?”, a családok többségében a szülők egyenes választ adnak, de ezek három csoportba sorolhatók. Nem is maradunk meg a három jellemző válasznál, hanem inkább megnézzük, mit okoz a büntetés, és mennyire éri el a célját. - Novák Ferenc nevelési tanácsadó írása.
Miért hazudik a gyerek?

Miért hazudik a gyerek?

Bizonyára találkoztál már olyan szülővel, aki meglepődve tette fel a kérdést: Miért hazudik ez a gyerek? Amikor ezt kérdezik, akkor ezzel arra célozgatnak, hogy valami baj van a gyerekkel. Van különbség aközött, hogy néha füllent a gyerek vagy ha állandóan hazudozik, de ezek alapja hasonló. - Novák Ferenc nevelési tanácsadó írása.
Jöhet néhány adventi koszorú inspirációnak?

Jöhet néhány adventi koszorú inspirációnak?

Még nem tudtál választani, idén milyen stílusban legyen az adventi dekoráció? Nézd meg ajánlónkat, biztos gyorsan megjön az ihleted!
Hangold karácsonyira az ajtódat is!

Hangold karácsonyira az ajtódat is!

Adventi ajtóra, ablakra való ünnepi dekorációkhoz hoztunk rengeteg inspirációt a klasszikustól a rendhagyóig. Karácsonyi trendkalauzunk az ajtódíszekből, kopogtatókból nyújt alapos válogatást. Sőt, akasztókból is készültünk!
Ugrás az oldal tetejére