Jelenlegi hely

Karnyújtásnyira az egész Naprendszer, avagy Csillagközi túra Kecskeméten

Hiányoznak már a jó programok, a közösségi együttlétek, a családi kis kiruccanások, persze ezt még nem tudjuk nektek megadni, de egy igazi különlegességet hoztunk nektek! Fedezzük fel a lakóhelyünket, izgalmas bolygóközi kecskeméti utazásra invitálunk benneteket, akár a gyerekekkel, akár a pároddal.

A jelenlegi helyzetben a koronavírus járvány és a hideg idő miatt nemigen tudunk a "szabadban kirándulni", ezért érdemes felfedezni városunk különlegességeit, ami bár távolságban nincs messze egymástól, mégis kikapcsolódást jelenthet az egész családnak. Sokan nem is tudják, de Kecskeméten elénk tárul a Naprendszer bolygói közterületi szobrokként, a gyerekek pedig játékosan megismerhetik, hogy a naphoz képest mekkorák és milyen távolságban helyezkednek el a többi bolygók. 

Helyi lakosként vagy turistaként sokszor elmegyünk a városban szétszórtan elrendezett bronzból készült kis gömbök mellett mit sem sejtve, pedig ezek a Naprendszer 1:3:3 kicsinyített másai melyek méret és távolságarányosak és a Munkácsy díjas Lakatos Pál Sándor szobrászművész alkotásai. Nem újdonság ez, hiszen a Naprendszer a kecskeméti Planetárium és az önkormányzat támogatásával az ezredfordulóra készült el.

Akkor kezdődjön a naprendszeri utazás

Kopernikusz és Galilei munkássága óta tudjuk, hogy a Naprendszer középpontja a Nap ezért a városban az első bolygónk is a Nap lesz, mely a Főtér szélén a Városházától balra, közvetlenül a parkoló mellett van elhelyezve.


Nap

Nem kell sokat mennetek, mert a Bagatell étterem felé haladva máris utatokba kerül a Merkúr bolygó. A Merkúr a Naphoz legközelebb eső bolygó, így keringési ideje is rövidebb. Kráterekkel borított felszínén igen nagy hőmérsékletingadozások lépnek fel a Naphoz való közelsége miatt. Itt a leghosszabb a nap és a legrövidebb az év.


Merkúr

Pár lépéssel arrébb, gyorsan meglátjátok a Föld testvérét, a Vénusz bolygót is. Vénusz a legfényesebb égitestek közé tartozik, és nevét a szépség római istennőjéről nevezték el. A Naphoz ez is viszonylag közel van, ezért - és a szén-dioxid légkör miatt - igen magas a felszíni hőmérséklet kb. 500° fok.

A következő állomásért át kell haladnotok a Főtéren, ahol a Mars és Föld bolygókat találhatjátok meg. A Marsot római hadistenről nevezték el, de gyakran hívják „vörös bolygónak” is. Tudtad, hogy a marsi évek nagyjából kétszer olyan hosszúak, mint a földiek, az ottani évszakok is kétszer annyi ideig tartanak, mint a Földön. 

Innen a Hírös Forrás felé vegyétek az irányt, ahol a Főtéren elhelyezett utolsó bolygóra, a Jupiterre bukkantok. Jupiter a legnagyobb bolygó a Naprendszerben, tömege két és félszerese az összes többi bolygó együttes tömegének.


Jupiter

Ha a Jupiterrel végeztetek, induljatok el a Piaristák tere felé, ahol a Hornyik János Krt-on, a Hanga órás mellett lévő kis parkban, a Szaturnusz bolygót fedezhetitek fel. Jupiter után ő a második legnagyobb bolygónk és őt is római istenről nevezték el.


Szaturnusz

A többi bolygó lelőhelyéért a Széchenyi város felé kell venni az irányt, itt elsőként a Szövetség térre kell eljutnotok, ahol az Uránusz bolygóra akadtok rá. Innen menjetek tovább a SZÜV felé, ahol a bejárat közelében pedig a Neptunusz bolygót találjátok. Az utolsó állomásért a Lánchíd utcáig kell mennetek, mert a Planetárium előtt van kihelyezve a Plútó bolygó. Érdekesség, hogy a Plútó bolygó az ezredforduló idején még nagybolygónak számított, később pedig törpebolygóvá minősítették. Korábban felmerült, hogy tájékoztató táblákkal jelölik meg a bolygók helyét, azonban a szobrászművész nem engedte.

Pontos térképet a bolygóközi útvonalhoz itt találhattok:

Ugye milyen izgalmas volt ez a kirándulás? Készítsetek közös képeket gyermekeddel a csillagászati túráról és osszátok meg Velünk, és ha még nem látogattatok el a Kecskeméti Planetáriumba azt se hagyjátok ki (feltéve, ha a kormányrendelet engedni..)

Bódogh Gabriella - Kecskemétimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

3 tipp, hogy szinten tartsuk a szeretettankunk!

3 tipp, hogy szinten tartsuk a szeretettankunk!

Vajon mennyire figyelünk oda, hogy tele legyen a saját és társunk szeretettankja? Mennyire befolyásolják a külső események, hírek a saját szerelmi életünket? Mit tehetünk azért, hogy boldogan éljünk, szeretetben? Van még ilyen? – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Amikor gördeszkától zajos a tér - legújabb kamaszoknak szóló könyvéről beszélgettünk Egressy Zoltán íróval

Amikor gördeszkától zajos a tér - legújabb kamaszoknak szóló könyvéről beszélgettünk Egressy Zoltán íróval

Nem sok közöm volt valaha a gördeszkás sporthoz, persze hogy deszkás fiatalokról szóló könyvet sem olvastam. Ahogy felnőttként kamaszoknak szólót se. Így igazi üdítő könyves kaland volt Egressy Zoltán új, (nem csak) kamaszoknak szóló könyve, A virágot jelentő deszkák.
Mesélj, mi volt ma a suliban? 25 beszélgetésindító ötlet

Mesélj, mi volt ma az oviban, suliban? 25 beszélgetésindító ötlet

Hogyan tudhatjuk meg a gyerektől, hogy mi történt aznap a suliban, oviban és éppen hogy érzi magát az iskolai, baráti közösségében? Egyszerű: kérdezzük meg! Na, de hogy tegyük fel a kérdést, hogy válaszoljon is rá?
Hogyan meséljünk a kamaszoknak? Létezik közös pont a szuperhősök és a mitológia között?

Hogyan meséljünk a kamaszoknak? Létezik közös pont a szuperhősök és a mitológia között?

Kamaszoknak mesélni? Kell nekik egyáltalán a mese? És a felnőtteknek? Zalka Csenge Virággal beszélgettünk a mesélés titkairól. Csenge maga is egy tüneményes mesélő. Főállásban mesevilág uralkodónője, mellékállásban pedig A MESEVILÁG nagykövete.
Ugrás az oldal tetejére