A húsvétról megmaradt tojásfestékkel a szivárvány minden színében előállíthatjuk, majd a fel nem használt gyurmát a hűtőben tárolhatjuk.
Hozzávalók 1 adaghoz:
- 20 dkg finomliszt
- 10 dkg finom só
- 3 kk étolaj
- 3 dl víz
- 2 kk citromsav
- tojásfesték (lehetőleg por alakú) vagy ételszínezék is jó
Elkészítés:
A vízben feloldjuk a tojásfestéket, majd a hozzávalókat egy nagyobb lábasban habverővel simára keverjük. Takarékon folyamatosan kavargatva (fakanállal) elkezdjük főzni. Néhány perc múlva kezd sűrűsödni, így egyre nehezebb lesz kavarni. Időnként félrehúzhatjuk, és úgy kavarjunk rajta egyet. Addig kell főzni (pár perc az egész), amíg annyira összeáll, hogy a fakanállal nem tudjuk tovább kavarni. Ekkor egy munkalapra kitesszük és óvatosan, mert meleg, jól átgyúrjuk. Kezdetben még ragadhat, de hamar szépen összeáll.
Én 1 kg lisztből szoktam készíteni: piros, kék, zöld, sárga és fehér színben. A fehérnél nem kell semmi szinezéket tenni a vízbe. A gyurma állaga jobb, mint annak a bizonyos sokat reklámozott és igen drága gyurmának. A kész gyurma nagyon jól formázható és a színek összekeveréséből új színeket is lehet alkotni, például lila vagy barna. Az elkészült alkotások a levegőn megszáradnak. Színük megmarad, csak kicsit fehéredni fog. A maradékot hűtőben sokáig lehet tárolni. (Nekem most egy hónapja készült gyurmám van és még semmi baja sincs pedig már egy ideje kivettem a hűtőből, mert az ennivalónak is kell a hely :-)
Ötletek:
- Ha nincs színezőanyagunk, nem baj. A megszáradt fehér gyurmát temperával is kifesthetjük. Az is jó móka.
- Készíthetünk apró gyöngyöket. A lyukat vékony szívószállal készítsük. A gyöngyök ne legyenek nagyok, mert nehéz lesz a nyaklánc. Ha kiszáradt, fűzzük fel.
- A legkisebbeknek adhatunk magvakat, amelyet a kilapított gyurmába nyomkodva képeket készíthetnek.
- Óvodásokat ösztönözhetünk sík képek készítésére. Adjunk erre célra keményebb papírt/kartont, amit így biztonságosan tudunk mozgatni.
- Iskolások már bátran készíthetnek térbeli alakzatokat.
Jó alkotást kívánok!
Debrecenimami