A gluténmentes diéta és az új életed minél gyorsabb és zökkenőmentesebb elkezdéséhez a következő lépéseket javasoljuk:
1. Vedd fel a kapcsolatot a gasztroenterológus által ajánlott dietetikussal, aki sok hasznos gyakorlati tanácsot tud adni az induláshoz.
2. Ismerkedj meg a LÉOE honlapjával, a www.liszterzekeny.hu -val. Szánj rá időt, és tanulmányozd a felépítését, így hamar meg fogod találni a keresett információkat, és minden fontosabb eseményről időben tudomást szerezhetsz. Ha regisztrálsz, be tudsz kapcsolódni a társalgásba. A honlapon és a fórumon hamar választ fogsz kapni a kérdéseidre, és barátokra is találsz majd a sorstársak között.
3. Lépj be a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesületébe (LÉOE) és csatlakozz valamelyik tagcsoportjához/helyi egyesülethez. Ezek a csoportok komoly lelki és gyakorlati segítséget tudnak nyújtani az új betegeknek. Sokkal könnyebb az átállás, ha van kitől tanácsot kérni.
4. Rendeld meg a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank „zöld füzetét” és nyomtasd ki a gluténmentes élelmiszerek listáit a LÉOE honlapról. Az élelmiszerlistára csak azokat a termékeket tesszük fel, amelyek törzskönyvezettek, vagy amelyek gluténmentességét a gyártó az Egyesület hivatalos megkeresésére garantálja. Mindig olvasd el a csomagoláson lévő információt is, mert az felülírhatja az adott listát!
5. Ismerd meg azokat a természetesen gluténmentes élelmiszereket, melyeket biztonsággal fogyaszthatnak a gluténérzékenyek (pl. rizs, burgonya és egyéb zöldségek, natúr húsok, halak, gyümölcsök, natúr tejtermékek, tojás, gyümölcslevek, stb.) Kevésbé köztudott, hogy a tejtermékeket a diéta első 3 hónapjában ajánlott elkerülni. A tejmentes étrend betartása csak addig szükséges, amíg a gluténmentes étrend hatására a bélboholy struktúra helyreáll, a bélnyálkahártya kóros áteresztőképessége megszűnik, és az allergének már nem jutnak el az immunológiailag aktív sejtekhez. Ld. Gluténmentesen Extra kézikönyvben Dr. Polgár Marianne: A táplálékallergia néhány kérdéséről coeliakiásoknak című fejezetét.
6. Mérd fel a gluténmentes diétában fogyasztható termékek választékát a közelben lévő üzletekben. Nagyobb boltokban és szupermarketekben ma már egyre több gluténmentes terméket lehet találni, de célszerű havonta egy-két nagyobb bevásárlást szervezni valamelyik szaküzletbe, vagy postai úton rendelni tőlük. A csoporttalálkozókon is szokott lenni vásárlási lehetőség, érdemes ezt kihasználni. A honlapon található GM térképek segítenek gyorsan megtalálni a hozzád legközelebb eső szaküzleteket és éttermeket.
7. Járd végig a rokonokat és barátokat, és magyarázd el nekik, miben fog ezentúl megváltozni az életed. Nem valószínű. hogy rögtön mindent megjegyeznek, de talán megértik a gluténmentes diéta lényegét és fontosságát. Az első időkben, amikor látogatóba mész, vigyél magaddal egy kis kóstolót, egyrészt, hogy nehogy éhesen maradj, másrészt, hogy felhívd táplálkozásod egyediségére a figyelmet. Mindig türelmesen magyarázz! Gondolj arra, hogy nemrég még te sem tudtál szinte semmit erről a diétáról.
8. Szervezd át a bevásárlást és az otthoni főzést. Törekedj az egyszerűségre és a biztonságra!
-
Amiből csak lehet, vedd ugyanazt az egész család számára, így nem kell arra is külön figyelni, hogy például ki melyik felvágottból, csokiból, stb. eszik.
-
Ami nem túl drága, azt célszerű gluténmentesen elkészíteni a család minden tagja számára. Természetesen a kenyér és a tészta nem megoldható, de a panírozáshoz szükséges liszt és zsemlemorzsa igen. Így az olaj szennyeződése elkerülhető. A rántást is célszerű gluténmentes lisztekkel készíteni. Mindezt hamar meg lehet szokni, sokan észre sem veszik a különbséget.
-
A legbiztonságosabb az, ha egyáltalán nem tartasz búzalisztet otthon. Ha ez nem kivitelezhető, ne ess kétségbe. Nyugodtan használhatsz búzalisztet is a konyhában, amikor a többieknek sütsz vagy főzöl, mert a glutén csak akkor okoz bajt, ha a bélrendszerbe kerül. Arra azonban oda kell figyelni, hogy mivel a liszt száll, ne maradjon leülepedett búzaliszt a használatban lévő felületeken.
-
A levesekbe soha ne főzd bele a tésztát! Ez alól csak a csipetke a kivétel, ha gluténmentes lisztből készül.
-
Az edényeket és evőeszközöket nem kell lecserélni, csak arra kell figyelni, hogy minden alaposan el legyen mosogatva. A használt eszközök mindig legyenek tiszták. A mosogatószivacsot és törlőkendőket elegendő alaposan kimosni.
-
Ahol gluténérzékeny kisgyerek van a családban, jó megoldás a gyereknek saját szép színes tányért venni. Ha megszokja, hogy melyik az övé, könnyebben elkerülhető, hogy a testvérei vagy szülei tányérjából egyen.
-
Soha ne nyúlj a gluténmentes ételbe olyan merítőkanállal, amellyel előtte búzaliszttel készült ételt szedtél!
-
A hagyományos módon elkészített rántott hús és egyéb ételek a gluténérzékenyek számára tilosak. Akkor sem fogyaszthatók, ha a bundáját leszedik, ahogy a levesek sem, ha a búzalisztből készült tésztát kiszedik belőle.
-
A kétféle kenyérhez inkább külön vágódeszkát és külön kést használj!
-
A lisztérzékenyek/gluténérzékenyek számára biztonságosabb külön kenyértartót és külön kenyérpirítót beszerezni a lehulló morzsák miatt.
-
Ha a kenyérsütő gépben nem csak GM kenyeret sütsz, a gépet minden egyes búzakenyér sütése után nagyon alaposan ki kell tisztítani.
-
A különféle sütőformák jól elmosogathatók, nem szükséges belőlük újat beszerezni.
-
A szendvicssütőt, gofrisütőt, stb. csak gluténmentes sütéshez használd. Ha erre nincs lehetőség, akkor nagyon alaposan ki kell tisztítani.
9. Ne higgyél el mindent, amit a neten olvasol!
-
Nagyon sok régi, elavult információt fogsz találni internetszörfözés közben, melyek néha többet ártanak, mint használnak. Tanulj meg szelektálni!
-
Sokan úgy vélik, hogy a gyári tejfölbe is tesznek lisztet, de ez nem igaz. Minden natúr tejtermék, így a tejföl is gluténmentes! A holland sajtok bevonata sem tartalmaz glutént. A holland kormány volt az (a 1990-es években), amelyik elsőként hozott olyan törvényt, ami megtiltotta a gluténtartalmú élelmiszeradalékok ilyen célú használatát. Ez a szabály később bekerült a Codex Alimentarius rendszerébe is, és azóta TILOS a gluténtartalmú adalékok használata, amelyek a természetesen gluténmentes és alapvető élelmiszerek gluténmentességét veszélyeztetnék.
-
Ha azt olvasod, hogy a zöld almát nem ehetjük, mert gluténos anyaggal van bevonva, ne hidd el! Egész Európában tilos glutént tartalmazó anyaggal bevonni az élelmiszereket.
-
Vannak, akik még attól is félnek, hogy a kozmetikumok és fogkrémek is veszélyesek lehetnek számukra. Szerencsére a glutén nem tud a bőrön át felszívódni, csak ha az emésztőrendszerbe jut. Ez a duhringosoknál is ugyanígy van. A gasztroenterologusok szerint, még ha olyan fogkrémet, szájvizet, ajakbalzsamot, rúzst vagy hajfestéket is használunk, amelyikben az összetevők között glutént tartalmazókat találunk, ezekben olyan kevés a glutén, és amúgy is annyira keveset használunk belőlük, hogy még ha lenyelnénk is valamennyit, akkor sem okozhatnának egészségkárosodást. (A gyerekekre figyeljünk oda, mert ők „szeretik” a fogkémet. Szerencsére kevés fogkrém tartalmaz glutént.)
Forrás: liszterzekeny.hu - Startcsomag
Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete
Levelezési cím:1025 Budapest, Palánta u. 11.
Telefon+ fax: + 36 1 438 02 33
E-mail: info@liszterzekeny.hu
Honlap: www.liszterzekeny.hu
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges