Glutént a búza, a rozs, az árpa és a vadrizs tartalmaz. Bevezetésüknek jelentősége azért nagyon fontos, mert a jó időben történt „első találkozás” csökkenti a lisztérzékenység kialakulásának kockázatát. Európában a lakosság 1%-a lisztérzékeny és bár ez az autoimmun betegség is genetikai hátterű de számos tanulmány rámutatott arra, hogy a glutén bevezetésének időpontja, mennyisége és szoptatással való összefüggése is szerepet játszik a kialakulásában.
Lássuk mire jutott a 2007-ben kezdett követéses vizsgálat:
Kockázatot növeli ha:
-
a glutén tartamú gabonákat 4 hónapos kor előtt adták
-
ha egyszerre nagy mennyiségben történt bevezetésre
-
ha 7 hónapos kor után találkozott először gluténnel
A kockázatot csökkenti:
-
a glutén bevezetésekor és még azt követően is tartó szoptatás
Mit jelent ez a gyakorlatban?
Mivel 6 hónapos korig csak anyatejet kap a kisbaba és 7 hónapos koráig találkoznia kell az emésztőrendszernek kis mennyiségben gluténnel is, ezért 6 hónapos kortól kezdve naponta egy fél háztartási kekszet érdemes becsempészni a babák szájába. /anyetejjel keverve, pépesen/ Ilyekor még nem az cél, hogy egy étkezést kiváltsunk ezzel, csak az ismerkedés, rizikócsökkentés. Nagyobb volumenű étkezésekre még sokáig a gluténmentes gabonák adják a fő alapanyagot: kukorica, hajdina, köles, rizs, amarant, sárgaborsó liszt, burgony és burgonya liszt. Az ezekből készült kásák, zöldséggel, gyümölccsel színesítve, ízesítve még sokáig lehetnek a kicsik kedvelt első ételeik, amikkel lassan-lassan helyettesíteni lehet egy-egy szopit.
A cikk létrejöttében Bangó Krisztina, a Debrecenimami dietetikus szakértője volt segítségünkre, aki a hivatalos álláspont szövegében szereplő információkat érthetővé tette számunkra.
Mivel 6 hónapos korig csak anyatejet kap a kisbaba és 7 hónapos koráig találkoznia kell az emésztőrendszernek kis mennyiségben gluténnel is, ezért 6 hónapos kortól kezdve naponta egy fél háztartási kekszet érdemes becsempészni a babák szájába. /anyetejjel keverve, pépesen/ Ilyekor még nem az cél, hogy egy étkezést kiváltsunk ezzel, csak az ismerkedés, rizikócsökkentés. Nagyobb volumenű étkezésekre még sokáig a gluténmentes gabonák adják a fő alapanyagot: kukorica, hajdina, köles, rizs, amarant, sárgaborsó liszt, burgony és burgonya liszt. Az ezekből készült kásák, zöldséggel, gyümölccsel színesítve, ízesítve még sokáig lehetnek a kicsik kedvelt első ételeik, amikkel lassan-lassan helyettesíteni lehet egy-egy szopit.
A cikk létrejöttében Bangó Krisztina, a Debrecenimami dietetikus szakértője volt segítségünkre, aki a hivatalos álláspont szövegében szereplő információkat érthetővé tette számunkra.
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges