Bejgli
A bejgli egy igazi hungarikum. Főként karácsonykor, és húsvétkor szokás készíteni. Általában diós és mákos ízesítésben készül, de mostanság már új ízekkel is kísérleteznek egyesek. Most a klasszikus, hagyományos diós bejgli készítését mutatom be.
Hozzávalók 2 db félkilós bejglihez:
A tésztához:
260 g búzaliszt (BL55)
78 g vaj
52 g sertészsír
26 g porcukor
1 csipet só
4 g élesztő (friss, 7 g szárított élesztő = 25 g friss élesztő)
26 g tojássárgája (1 db = 15 gramm)
52 ml tej (2,8%-os)
A töltelékhez:
272 g dió (darált)
110 g kristálycukor
25 g méz - akác
6 g fahéj (őrölt)
81 ml tej (2,8%-os)
1 db citrom reszelt héja
1 db narancs héja
szerecsendió (őrölt)
narancshéj - kandírozott
mazsola
A kenéshez:
tojássárgája
tojásfehérje
1. Szükségünk lesz egy 200 C-os sütőre, de még ne melegítsük elő, korai lenne. Akkor kapcsoljuk be a sütőt, mikor a tojásfehérjével lekenjük a bejgliket.
2. Egy tálba kimérjük a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, valamint a sót. Ebben a tálban morzsoljuk össze az összetevőket.
3. Egy másik edénybe belemérjük az élesztőt, a tejet, és a tojássárgákat. Ebben az edényben keverjük simára az összetevőket.
4. A lisztes keverékhez öntsük hozzá a tejes keveréket, és gyúrjuk simára a tésztát.
Figyelem! Ügyeljünk, hogy ne gyúrjuk túl a tésztát. Amint egynemű lesz, eldolgoztuk benne az összetevőket, fejezzük be a dagasztást!
5. Ha simára elgyúrtuk a tésztát, 250g-os darabokra osztjuk, gömbölyűre virgoljuk őket, majd fóliával letakarva egy órára tegyük a hűtőbe pihenni őket.
6. Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Egy tálba kimérjük a diót, fahéjat, vaníliás cukrot, a citromhéjat, és a kandírozott (opcionális) ízesítőanyagokat. Lazán összekeverjük őket.
7. Egy lábasban a tejet felforraljuk a cukorral, mézzel, majd ezzel leforrázzuk a diós keveréket, és egy fakanállal teljesen egyneműre keverjük az így kapott tölteléket, majd fóliával letakarva hűtőbe tesszük.
8. Ha kihűltek a tészták, 21 X 28 cm-es téglalapokra nyújtjuk őket. Fontos, hogy a tészták vastagsága egyenletes legyen!
9. Ezután a Töltelékeket is 250 g-os darabokra osztjuk, és a darabokat két folpack fólia közé téve 19 X 26 cm-es, úgyszintén egyenletes vastagságú téglalapokra alakítjuk.
Először a két fólia közt lévő tölteléket kezünkkel tapicskoljuk négyzet alakúra, majd nyújtófával nyújtsuk egyenletesre a két fólia közt.
10. A töltelék egyik feléről távolítsuk el a fóliát, majd a másik fóliánál fogva borítsuk a tészta közepére, végül az utolsó fóliát is vegyük le.
11. A tészta két oldalát hajtsuk fel a töltelékre, és nyomkodjuk le a töltelék szintjének magasságába. 12. Ugyanezt a műveletet végezzük ez a tészta hosszabbik oldalainak egyikén is, majd innen tekerjük fel a bejglit szép szorosan. Mikor feltekertük a bejgliket, szurkáljuk meg őket, hogy sütés közben távozni tudjon a gőz.
13. Tegyük sütőlemezre, és kenjük le, vékonyan tojássárgájával a bejgliket. Ezután tegyük a bejgliket hűvös helyre száradni!
14. Ha a tojássárgája megszáradt a bejgliken, most kenjük le őket vékonyan tojásfehérjével is. Most is tegyük a bejgliket hűvös helyre, és várjuk meg, míg teljesen megszáradnak!
15. Ha megszáradt rajtuk a tojásfehérje, sütőbe tesszük. 15 percig sütjük őket 200 C-on, majd a 15. perc után vegyük vissza a sütőt 190 C-ra, és további 10 percig süssük. Így összesen kb 25-30 perc alatt a bejglik készre sülnek légkeverés nélküli sütőben.
16. Ha kivettük őket a sütőből, óvatosan összetoljuk a bejgliket, és késsel, vagy valamilyen lapos eszközzel egyenesre nyomjuk végeiket, és oldalaikat.
17. Ha kihűltek a bejglik, szeleteljük, és kínálhatjuk őket.
Mézeskalács házikó
Hozzávalók 1 házikóhoz:
A tésztához:
250 g méz - akác
100 g vaj
125 g porcukor
5 g fahéj (őrölt)
5 g gyömbér (őrölt)
3 g szegfűszeg (őrölt)
8 g kakaópor - holland
500 g búzaliszt (BL55)
3 g sütőpor
1 db tojás
1 csipet só
A fényes mázhoz:
1 db tojás
2 db tojásfehérje
A díszítéshez:
2 db tojásfehérje
500 g porcukor
Tipp: Készítsünk kis udvart is, kerítést, állatokat, hóembert, fákat a gyerekek „gyurmázzanak”hozzá, igazi kis mesebeli erdőt tudunk egyszerűen varázsolni.
Köszönjük a desszert.eu-nak
Zserbó
Hozzávalók:
35 dkg liszt
20 dkg margarin vagy 15 dkg zsír
5 dkg cukor
1 tojás
1 dl tej
1 dkg élesztő
csipetnyi sütőpor
csipet só
Töltelék:
15 dkg darált dió
12 dkg cukor
20 dkg baracklekvár
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a sót, a sütőport, és jól összedolgozzuk.
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot 35x25 cm nagyságú sütőlemez méretére nyújtjuk. Az első lapot terítsük bele, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és sütésnél tovább terjeszkedik. Kenjük meg a baracklekvárral, majd szórjuk meg a cukorral elkevert dióval. Ezután takarjuk be a második tésztalappal, szurkáljuk meg egy villával, majd kenjük meg lekvárral, + szórjuk meg a cukros dióval. A harmadik tésztalappal takarjuk be az egészet, szurkáljuk meg, majd egy óráig hagyjuk kelni rendes hőmérsékleten.
Előmelegített sütőben, kb. fél óra alatt, lassú tűznél süssük készre.
Bevonó:
1 evőkanál olaj
1 tortabevonó
Miközben sül a tészta, olvasszuk fel a tortabevonót az olajjal, és vonjuk be vele az elkészült sütemény tetejét. A bevonó dermedéséig helyezzük hűtőbe.
Krémes tejespite
Ez a családom nagy kedvence.
Nagymamám receptje alapján:
Hozzávalók:
5 tojásfehérje
10 dkg cukor
5 tojássárgája
10 dkg cukor
2 cs. vaníliás cukor
10 dkg margarin
1 liter tej
25 dkg liszt
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a 10 dkg cukorral kemény habbá verjük.
A többi hozzávalót egy másik tálban csomómentesre keverjük (én ezt is a habverővel szoktam). Miután kész, beleöntjük a sárga masszánkat egy kivajazott/lisztezett, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe (sütők szabványtepsije: kb. 30 x 35 cm). A fehérjét kis adagokban rálapátoljuk a tetejére, és körkörös mozdulatokkal enyhén elvegyítjük a masszánkban. Minél krémesebbre szeretnénk, annál kevésbé keverjük össze a 2 anyagot.
Előmelegített sütőben, takarékon kb. 40 percig sütjük.
Ha hagyjuk hülni kb. 10-15 percet, könnyebb felszeletelni.
Az édességét fokozhatjuk tetejére szitált porcukorral, vagy rácsöpögtetett lekvárral.
Isteni finom!
TIPP: papírból vágjunk ki fenyőfa alakot, kisebb legyen, mint amekkorára a sütiket szeleteljünk és tegyük rá egyesével, majd úgy porcukrozzuk meg, lehet kakaóval is szórni, így a fenyő minta kontúrosabb lesz.
Gyümölcsös rizstorta
Piskóta:
5 tojás
5 ek. cukor
3 ek. liszt
2 ek. kakaó keserű)
1/2 cs. sütőpor
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét fényesedésig keverjük a habverővel, majd kanalanként adagolva hozzá a cukrot keményedésig verjük. A sárgáját egyesével adagoljuk hozzá, miközben tovább keverjük még kb. 2 percig.
A lisztet, a kakaóport és a sütőport összekeverjük, majd beleszitáljuk a masszánkba. Ezt már csak fakanállal, vagy kézi habverővel vegyítsük egybe.
Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába (24-26-os) öntjük, és előmelegített sütőben 180 fokon kisütjük.
Töltelék:
7 dl tej
100 g cukor
1 kiskanál margarin
1 cs. van. cukor
160 g rizs
1 citrom reszelt héja
20 g zselatin
2,5 dl habtejszín
Egy nagyobb lábasba feltesszük a tejet forrni.
A rizst enyhén sós, bő, forrásba lévő vizben 3 percig főzzük, majd lecsöpögtetjük és hozzáadjuk a felforralt tejhez.
A töltelékhez szükséges többi hozzávalót is beletesszük a lábasunkba, és jó ragacsosra összefőzzük a tejes rizzsel.
Hozzáadjuk a felolvasztott zselatint + a keményre felvert tejszínt.
A kihült piskótát visszatesszük a csatos formánkba, rásimítjuk a rizstölteléket, és minimum 6 órára hűtőbe tesszük.
Teteje:
0,5 kg gyümölcs
2,5 dl gyümölcslé
20 g zselatin
vagy gyümölcslét lehet ízesíteni fehérborral, ez esetben 1, 25 dl gyümölcslé + 1, 25 dl édes bor.
A bevonó zselét elkészítjük a gyümölcslével, és kis ideig hülni hagyjuk. Közben az összedermedt tortánk tetejét (A csatos formában hagyva) kipakoljuk gyümölccsel. Amint kész, fogjuk a bevonó zselénket és egy kanállal középről indulva, csigavonalban haladva bevonjuk a tortánk tetejét.
1 órára visszatesszük a hűtőbe dermedni, ezután fogyasztható.
Lehet, hogy a hosszú magyarázat miatt kissé bonyolultnak tűnik, de higgyétek el, nem az! Én este szoktam elkészíteni a tortát a rizsmasszával, és reggel vonom be a tetejét, így nem jár 6 órán át az agyamban az, hogy mindjárt kinyitom a hűtöt és....Szerintem megér minden fáradtságot, mert istenien könnyű és finom!
Tipp: Valentin napra szív alakú formában is készíthető!
Én is így tettem annak idején, de mivel akkoriban még nem volt csatos formám, kartonlapból valósítottam meg a szív alakú tepsimet, melyet a készenléte után egyszerűen levágtam róla.
Íz fokozásként a felszeletelt tortát meglocsolhatjuk (szeletenként) egy kis csokisziruppal. Nekem ez vált be leginkább:
Hozzávalók:
150 g csokoládé
150 ml főzőtejszín
Kis lábasba teszünk fel egy kis vizet forrni, majd a tetejére helyezünk egy picivel nagyobb lábast. Ebbe öntjük a tejszínünket, és a feltördelt csokoládénkat beletördelve a gőz fölött, állandóan kevergetve felolvasztjuk.
Citromos álom
Hozzávalók:
1 nagy poharas tejföl (400 ml)
500 ml habtejszín (legjobb a Hulala)
2-3 db citrom
10-12 kanál cukor
1 cs. babapiskóta
A habtejszínt keményre verjük. A tejfölt kb. 10 kanál cukorral és 2 db citrommal (citrom héját belereszelni + belefacsarni a citromot) összekeverem, majd óvatosan elegyítem a tejszínhabbal. Egy csatos formát kipakolok babapiskótával, szorosan egymás mellé rakosgatva, s az egész masszámat ráöntöm. 4-5 óra dermedés után tetszés szerint díszítem citrom/lime reszelékkel, karikákkal. Könnyű és isteni finom!
Tipp: Ha több babapiskótával szeretnénk készíteni, a masszánknak előbb csak a felét öntsük a piskótára, majd tegyünk rá még egy sort és úgy bele a maradék massza.
A képen lévő sütit kapcsos kuglófformában készítettem, ami annyiban változtat a sorrenden, hogy először öntöm bele a masszát az edénybe (ez esetben egy kevés krémet félretéve) és a tetejére kerül a feldarabolt (vagy kerek formájú) babapiskóta, majd a félretett krémünket elsímítjuk a piskóta tetején, hogy befedje és ezáltal megpuhuljon a kemény keksz. De ezt csak ennél a formánál kell így bonyolítani,mert ez fordítva van tálalva ugyebár, fejjel lefelé.
Bakosné Hegyi Krisztina olvasónk receptjei
2 az 1-ben kókuszgolyó, avagy sportszelet karácsonyi módra
A legegyszerűbb karácsonyi desszertek azok, amiket sütés nélkül, viszonylag hamar elkészíthetünk a gyerekekkel együtt, de mégis mutatósak. Ilyen például a kókuszgolyó is. Egyszerű, kevés hozzávalót igényel, megbolondítható a közepében elrejtett karácsonyi fűszerekben áztatott rumos meggyel. Én a meggyet nem szeretem, de a srácok meg imádják, ezért egyből két adagot gyúrok be és az első adagot egy közepes méretű téglalap alakú tálcára nyújtom, kb 1 cm-es magasságba, a tetejére csokoládét öntök és kis téglalap alakokra vágom. Karácsonykor veszek színes szóró cukrokat, gyöngyöket, néha kapok pici zöld fenyő alakú tortadíszeket, azokkal még mielőtt a csoki megdermedne megszórom. Igazán mutatós finom karácsonyi süti lesz belőle.
Tipp: Ha nagyon jól kijövök időben, akkor fenyő alakú tortakiszúróval formázom meg őket és utána díszítem.
Hozzávalók 1 adaghoz:
Hozzávalók
- 50 dkg darált háztartási keksz
- 20 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 2 evőkanál kakaó
- 1 rumaroma
- 1 csomag kókuszreszelék
- 2 dl langyos tej, de helyette lehet bármilyen gyümölcslé (főként meggy lé)
- meggybefőtt
Egy tálba teszem a háztartási kekszet, a szobahőmérsékletű vajjal, a porcukorral, a vaníliás cukorral és a kakaóval. Majd hozzáadjuk a rumaromát és a langyos tejet és jól összegyúrjuk. Nedves kézzel golyókat formálunk a masszából, tehetünk a közepébe meggybefőttet és egyenként megforgatjuk őket a kókuszreszelékben.
Szabó Edit olvasónk receptje
Ólomüveg süti
Az ólomüveg süti, nem csak mutatós édesség, de kiváló karácsonyfa dísz és különlegesen szép csillogása miatt nagyon szép ajándék is. Fogadjátok szeretettel:
Hozzávalók
200 gr méz
150 gr margarin
250 gr porcukor
3 tojás
1 kk szódabikarbóna
1 kk őrölt gyömbér
1 kk őrölt szegfüszeg
1 kk fahéj
750 gr liszt
1 zacskó töltetlen színes kemény cukorka
Rakjuk nejlonzacskóba és klopfolóval törjük meg minél finomabbra, én mozsárba csináltam.
A vajat a mézzel együtt felolvasztjuk.
A porcukrot, fűszereket , szódabikarbónát és a tojásokat egy mixerrel jól elkeverjük, majd hozzá adjuk a mézes vajas masszát is, majd egy fakanál segítségével hozzáadagoljuk a lisztet és eldolgozzuk vele.
Nem lesz kemény a massza. Hagyjuk állni szobahőmérsékleten legalább 1 órán át, de lehet 1 napot is. Majd 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk lisztezett felületen, majd tetszés szerinti formákra szaggatjuk.
Ha üveg sütit szeretnénk készíteni, akkor már a tepsin (amire mindenképp tegyünk sütőpapírt, mert arra nem ragad a cukor) vágunk bele még kisebb formát. Az így keletkezett kis formába tesszük a megtört kemény cukrot, együtt sütjük készre. Ne sajnáljuk belőle cukrot, mert sütés közben nagyon összeolvad, ha nem rakjuk púposan a kis formákba, akkor fennáll a veszélye, hogy itt-ott lyukas marad az "üveg" rész.
Kb 4-5 perc 180 fokon. Ha ettől többet sütjük, akkor a mézes túlsül, a cukor pedig egyen színűvé válik mivel karamelizálódik.
Miután kivettük hagyjuk egy kicsit, hogy kössön, hűljön a cukor utána gond nélkül levehető a sütőpapírról.
Előnyös több tepsit is elővenni, és minél többet előkészíteni, mert hamar sül hamarabb, mint ahogy a szaggatással, majd a cukor betöltésével végeznénk.
Hajnal Reni olvasónk receptje
Ha van olyan tuti bevállt recepted, ami nagyon finom, könnyen elkészíthető, netán a gyerekekkel együtt, akkor küld be szerkesztőségünkbe a kecskemetimami@gmail.com címre.
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges