Jelenlegi hely

Ahol az anyukákkal együtt kapnak fejlesztést a gyerekek

Csaknem hetvenmilliós többlettámogatás a Biztos Kezdet Gyerekházaknak.

Az idei, működésre fordítható 606 millió forint mellé további 68,4 millió forint támogatást kapnak fejlesztésre a Biztos Kezdet Gyerekházak - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára hétfőn egy monori gyerekházban.

Czibere Károly elmondta, hogy a kormány a közelmúltban döntött a gyerekházak egyszeri fejlesztési támogatásáról, amelyet részben speciális szakmai szolgáltatásokra, részben eszközfejlesztésre fordíthatnak a fenntartók.

A Biztos Kezdet Gyerekházak a kormány társadalom- és felzárkózáspolitikájának egyik központi elemét jelentik, mert elkötelezettek abban, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek minél korábban megkapják azokat a javakat és szolgáltatásokat, amelyek a fejlődésüket segítik - fogalmazott az államtitkár.

Kiemelte: ezeknek a javaknak és szolgáltatásoknak a biztosítása különösen jelentős 3 éves kor alatt. Hozzátette, a Biztos Kezdet Gyerekházak egyik fontos sajátossága a szülőkkel, a családdal való együttműködés, kapcsolattartás, "itt az anyukákkal együtt kapnak fejlesztést a gyerekek", ezek az intézmények ezért jelentenek valóban erős alapot, biztos kezdetet.

Emlékeztetett arra: a gyerekházak rendszerbe illesztése 2014-ben megtörtént, 2015-ben a működési keret megduplázódott, és 606 millió forintot jelent a jelenleg működő 112 gyermekház számára erre és a jövő évre is. Ezzel hosszú távon fenntarthatóvá, kiszámíthatóvá és tervezhetővé vált a működés - tette hozzá.

Anya gyermekével

Az elmúlt években ezek az intézmények több mint 12 ezer gyermeket értek el, és ennek az eredménynek az alapján döntött úgy a kormány, hogy a működési keret mellé egy fejlesztési pályázatot is kiír.

Czibere Károly rámutatott: fontos, hogy azok a gyerekek, akik valamilyen terápiára, szakemberre, további speciális szolgáltatásra szorulnak, segítséget kapjanak, a pályázat eszközfejlesztési eleme pedig ahhoz járul hozzá, hogy a gyerekek fejlesztését szolgáló eszközök - vagy a gyerekházakban a szülőket segítő háztartási eszközök - évről évre gyarapodjanak. Ez a következő hetekben valósul meg - jegyezte meg.

A jövővel kapcsolatban az államtitkár szólt arról is, a kormányzat célja, hogy a jelenlegi 112 gyerekház mellett további 50 intézmény álljon fel és induljon el a következő években. Ehhez 2,5 milliárd forintot rendelnek hozzá fejlesztési forrásokból. Az előkészítő munkák befejeződtek, és várhatóan jövő év közepén jelenik meg a pályázat.

Czibere Károly hangsúlyozta: ezeknek a gyerekházaknak a rendszerbe állításával, hosszú távon fenntarthatóvá tételével és továbbfejlesztésével el tudják érni a felzárkózáspolitika egyik kiemelt célját, hogy több ezer, több tízezer hátrányos helyzetű család és gyermek kapjon ezeken az intézményeken keresztül valós és érdemi segítséget.

A Társadalmi Felzárkózási és Cigányügyi Tárcaközi Bizottságnak a sajtótájékoztatóval egy időben zajló kihelyezett monori ülésével kapcsolatban az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, ennek az egyik legfontosabb feladata, hogy értékelje az elmúlt évek felzárkózási programját. Kiemelte: az ilyen értékelések alapján alakulnak át a felzárkózási programok, elvégzik a szükséges korrekciókat, és az új pályázatokat már ennek megfelelően írják ki.

 

Forrás: MTI

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Szeptember az új január - őszi tippek az egészségéért

Szeptember az új január - őszi tippek az egészségéért

Sokan mondják, hogy szeptember az új január. A nyári lazulás után sokan motiváltabban érkeznek vissza az edzőtermekbe. Hogy a kezdeti lelkesedés pár hétnél tovább tartson, érdemes szakemberrel konzultálni és konrét célokat meghatározni.
Ki mondta, hogy az ősz unalmas legyen?

Ki mondta, hogy az ősz unalmas legyen?

Az ősz számos lehetőséget kínál, hogy a gyerekek számára izgalmassá és élvezetessé tegyük ezt az évszakot. Összegyűjtöttem néhány ötletet, amelyek segítenek felfedezni az ősz szépségeit és kihasználni az évszak sajátosságait a családi élmények során.
Végzetes mondatok a gyereknevelésben!

Végzetes mondatok a gyereknevelésben!

Vannak olyan végzetes mondatok, amit a szülők később megbánnak. Van pár ismétlődő dolog, amit ha gyakran mondunk gyerekeinknek, akkor azzal akár hosszú távon nehezítjük meg a gyerek és a magunk életét is.- Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.
Miért menjünk el szűrővizsgálatokra, ha nincsen semmi bajunk?

Miért menjünk el szűrővizsgálatokra, ha nincs semmi bajunk?

Azért, hogy ne is legyen! - Dr. Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus írása
Ugrás az oldal tetejére