Jelenlegi hely

Foglalkozások óvodai és iskolai csoportoknak a Természettudományi Múzeumban

Játékos foglalkozások, rejtvényes és csoportos feladatok a madarak hasznáról, verselő-mondókázó természetismereti foglakozás, madaras terménykép vagy madárkalács-készítés. Madár-mitológia, ókori mitológiai történetek, alsósoknál a népmesék alapján. Vetítéses előadást követően rejtvényes és rajzos feladatok.Ásványokat, kőzeteket és ősmaradványokat bemutató foglalkozások. Természettudományos ismeretek a karácsonyhoz kötődően.

Foglalkozások:
Új kiállításainkat ajánljuk, melyek 2017 február 28-áig megtekinthetőek (kétféle tematika!)
Virágok a föld alól  - a Nagybányai Ásványtani Múzeum vendégkiállítása
November 12-től: Madarak földön, égen - a www.birdphotgraphy.hu díjnyertes fotóiból

A fentiekhez kapcsolódó foglalkozásaink: 
 
1. Madarak hasznáról…
Játékos foglalkozás, melynek keretében a gyűjtemény egyes madárfajainak bemutatását vetített képekkel, filmrészletekkel egészítjük ki.
Rejtvényes és csoportos feladatok várnak a jelentkezőkre - költöző és állandó madarainkról, madárvédelemről.
Korosztály: 3-6. évfolyamosoknak ajánljuk.
 
2.„Csácsogó madárka”
Verselő-mondókázó természetismereti foglakozás közismert, madár-motívumos gyermekversek, dalok, népdalok felhasználásával. A madárvonulásról szerezhetnek alapvető ismeretet a gyerekek, a madarakat megszemélyesítő játék révén.
A versek-dalok „madár-szereplők” révén - dióhéjban - a madárfajok felismerésének gyakorlása, viselkedésük megismertetése a cél.
A foglalkozáshoz választható kézművesség: madaras terménykép vagy madárkalács-készítés.
Korosztály: nagycsoportos óvodásoknak, 1-2 évfolyamos iskolásoknak ajánljuk
 
3.Madár-mitológia
Természet és kultúrtörténet, madártan és művészet összefüggései dióhéjban -    ókori mitológiai történetek, alsósoknál a népmesék alapján. Vetítéses előadást követően rejtvényes és rajzos feladatok segítségével ismerkedhetnek a gyerekek a madarak jelentőségével a különböző népek hiedelemvilágában.
A szerteágazó motívumkincsből a pedagógusokkal egyeztetve a magyar népmesekincsünk madárszereplőit, vagy az ókori mitológiák madár-lényeit helyezzük foglalkozásunk fókuszába.
Korosztály: 4-7. évfolyamosoknak ajánljuk.


Alábbi foglalkozásunkkal iskolai helyszínre is kiszállunk. 

A február végéig látható, Nagybányáról érkezett ásványkiállítást azonban érdemes megmutatni a gyerekeknek, ezért lehetőség szerint javasoljuk a múzeumi helyszínt.

4. Mit mesél a mecseki Föld mélye? 
Ásványokat, kőzeteket és ősmaradványokat bemutató foglalkozás, sztereomikroszkópos bemutatóval, a múzeum gyűjteményéből kiválogatott anyag alapján. A kőzetek interaktív, kézzel fogható bemutatása mellett a helyi, kövekkel kapcsolatos mondákat ismerünk meg. A kőzet-ciklus folyamatát beleélős módszerrel jelenítjük meg, a kisebbekkel pedig a Babás-szerkövek mondájának néhány részletét szituációs játék keretében is eljátsszuk.

Képes beszámoló: http://termtudmuzeumpecs.blogspot.hu/2016/10/mit-mesel-fold-melye-foglalkozas.html

Korosztály:  1-4 évfolyamos iskolásoknak ajánljuk.

ADVENTI tematikánkat ajánljuk az osztályoknak: 

Rénszarvas, fenyőág, fagyöngy - a karácsonyi ünnepkör állatai és növényei

A Mikulás és Karácsony állatainak (karácsony növényei, rénszarvas, a betlehemi jászolháziállatai)

Természettudományos ismeretek az ünnepekhez kötődően, gyűjteményünk anyagának felhasználásával. az állati alakoskodás népszokásának felidézésével. Ismerkedés állatnyomokkal, bőrökkel, agancsokkal és szarvakkal.

Felsőtagozatosokkal: nagyobbak számára a karácsonyi növény-állat jelképek mitológiai hátterét mutatjuk be, emellett a faj- és szervezettani ismeretekre is koncentrálunk.

Alsósokkal: játékos formában ismerkedünk az állatokkal, főként a népmesék és népszokások növény-állatmotívumait helyezzük előtérbe. A program végén lehetőség van  állatfigurás (mókus, rénszarvas) kézműves-ajándék készítésére, természetes anyagokból.

A foglalkozások ára: 400 Ft/fő, kézművességgel 500 Ft /fő

Bejelentkezés: termtudmuzeumpecs@gmail.com,  Tel.: 213-419 - Varga Ágnesnél.

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére