Jelenlegi hely

Ebéd csak diákigazolvánnyal: kérdések és válaszok!

A napokban bevezetett új szabály (mely szerint általános iskolások csak diákigazolvánnyal ebédelhetnek)  ügyében sok kérdés merült fel, melyeket Maruzs Erik, az Elszámolóház vezetője válaszolt meg.

Mit tegyen a szülő, ha gyermekének valamilyen oknál fogva nincs diákigazolványa?

Hogyan tud étkezni az egyébként befizetett gyermek, amíg megérkezik a diákigazolvány?

Akinek valamilyen okból nincs diákigazolványa, annak a kártya megérkezéséig az Elszámolóház ideiglenes vonalkódot biztosít.

Az intézményekben dolgozó gazdasági ügyintéző összegyűjti az igényeket a szülőktől, tanároktól, diákoktól és továbbítja az Elszámolóház illetékes munkatársának. A rendszerben tárolt egyedi azonosítószámokat folyamatosan lecserélik, ahogy megérkeznek a tanulóktól a diákigazolvány számok.

Mit tegyen a szülő, ha tart attól, hogy gyermeke elveszíti a diákigazolványát?

Ha a szülő aggódik, hogy gyermeke nem tudja kezelni a diákigazolványt, a kártya hátoldalának (ami a vonalkódot tartalmazza) eredeti méretű, jó minőségű, fekete-fehér fénymásolata is használható.  A diákigazolvány vonalkódja szükséges a belépés jogosultságának igazolásához, de a másolattal is csak naponta egyszer lehet regisztrálni a rendszerben.

(A fénymásolatot érdemes lamináltatni, hogy tartós legyen. Kilyukasztva akár a kulcstartóra is felfűzhető. Alsó tagozat első-második osztályában jellemzően a tanítók összegyűjtik és "lehúzzák" a vonalkódokat, ezzel segítve a kicsiket. - A szerk.)

Miért volt szükség erre a változtatásra?

Más nagyvárosok és külföldi példák alapján Pécsett is egy modern rendszert vezettünk be az étkezés jogosultságának ellenőrzése érdekében mind az alsó, mind a felső tagozatokban.

Mivel a diákigazolványt a tanulók – többek között közösségi közlekedési és más kedvezményeik érvényesítése érdekében – amúgy is maguknál tartják, kézenfekvő volt ehhez kötni az új rendszert, ami azokat védi, akik befizették az étkezést, és jogosan veszik igénybe azt.

Csak ebédkor van szükség a diákigazolványra?

A diákigazolványra csak ebédkor van szükség. A tízórait és az uzsonnát a szolgáltató a létszámnyilvántartó rendszerből kinyert adatok alapján állítja össze osztályonként.

Milyen egyéb változások várhatók az iskolai gyermekétkeztetés adminisztrációjában?

Újdonság, hogy az étkezés-lemondások kezelése 2017. január 1. után elkülönül az iskolai hiányzástól. Az Elszámolóház honlapján (www.elszamolohazpecs.hu) a változásokat kiírjuk, itt a befizetési napok intézményenként láthatóak lesznek, valamint a pénztárak havi nyitva tartása is itt látható, és nyomon követhető.

Elérhetőségeket, letölthető dokumentumokat is megtalálják majd a szülők honlapon. A lemondások megtehetők a etkezeslemondas@ph.pecs.hu email címen is.

A  2017. januártól működő 6 pénztárban fogják tudni a szülők intézni az étkezéssel kapcsolatos igényeiket, valamint a legtöbb intézménybe egy-egy napra kimegy az Elszámolóház pénztárosa étkezési térítési díjakat beszedni.

Lehetőség nyílik az étkezési térítési díjak online befizetésére, valamint a több gyermekes családok esetében könnyebbséget jelent, hogy nevelési intézménytől függetlenül egy helyen intézhetik ügyeiket, akár személyesen, akár elektronikusan.

 

Maruzs Erik, az Elszámolóház vezetőjének válaszai alapján szerkesztette: Gellén Nóra

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Bolhazsákok és könyvmolyok

Bolhazsákok és könyvmolyok

Emlékszel még gyerekkorodból az összebújós meseolvasásokra? Az első kiböngészett betűkre, mikor végre összeállt egy szó? A takaró alatt zseblámpával olvasott regényekre? A könyvek világába belépés élménye egy életre elkísér bennünket.
Így lesz ügyes kezű gyereked

Így lesz ügyes kezű gyereked

Sok szülő csak az iskolaérettségi vizsgálatok során szembesül azzal, hogy óvodás gyermekének a rajzkészsége, vonalvezetése még nagyon távol áll attól, amilyen készségekre az első osztályban szüksége lesz. Kézenfekvőnek tűnhet ilyenkor színezők és feladatlapok garmadájával elárasztani a gyereket, ám a mozgások finomodásához nem erre van szükség.
Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

A gyümölcsök magas cukortartalma szinte kiabál a grillezésért. Imádnivaló ízt ad a finom karamellizált réteg mindenféle gyümölcsnek.
Tökéletes főtt kukorica? Íme a tuti recept!

Tökéletes főtt kukorica? Íme a tuti recept!

Tökéletessé teszi a nyarad ez a főtt kukorica recept, nem is kell hozzá a strandra menni! Sőt, mutatunk pár egyéb kukoricás receptet is!
Ugrás az oldal tetejére