Jelenlegi hely

Hogyan, hol és meddig tárolható az anyatej?

A lefejt anyatej tárolásával, lefagyasztásával, felhasználásával kapcsolatosan különböző nézetek keringenek a köztudatban.

Ahhoz, hogy biztosak legyünk a lefejt és letárolt anyatej minőségében, nem árt megemlíteni a higiéniát. A fejés és a nem megfelelő tárolás során számos korokozó kerülhet az anyatejbe, ami később a baba megbetegedését okozhatja. Ezért a legelső szempont, amit figyelembe kell vennünk a tárolással kapcsolatban az, hogy az anyatejet tiszta környezetben, fertőtlenített eszközzel, fertőtlenített edénybe fejték-e le?

  • A tároláshoz fertőtlenítse le a tárolóedényeket, vagy szerezzen be erre a célra készült steril tárolókat.

  • Fejés előtt fertőtlenítse le a mellszívóját!

  • Végezze el a kéz fertőtlenítését. Ehhez folyékony fertőtlenítő szappanos, meleg vizes mosakodást végezzen. A szappan lehetőleg folyékony és fertőtlenítő hatású legyen, amit mosakodás után alaposan le kell öblíteni!

Tárolás

  • Az anyatejet steril, lezárt edényben szabad csak tárolni. Szilárd falú üveg vagy műanyag, légmentesen záródó edény a legalkalmasabb erre. Anyatejgyűjtő zacskó használata maximum 72 órás tárolásra alkalmas, mivel könnyebben sérül, és falára tapadhatnak az anyatej egyes értékes összetevői.

  • Ha fagyasztani szeretnénk, ne töltsük egészen tele a tárolót!

  • Az anyatejes üveget a hűtőszekrény polcán kell elhelyezni, tojástól, nyers hústól, földes árutól távol. A tárolásra a hűtőszekrény ajtaja nem megfelelő, mert a hűtő nyitásakor a hőmérséklet megváltozhat.

  • A hűtőszekrényben a hőmérsékletet hőmérővel ellenőrizni kell!

Tárolási idő:

Hűtés nélkül 25 0C felett

4 óra

Hűtés nélkül 16-25 0C

6-8 óra

Hűtőszekrényben (4-5 0C)

3-5 nap

Hűtőtáskában jégakkuk között

24 óra

Fagyasztott, hűtőben felengedett

24 óra

        Hűtőszekrény fagyasztójában (-6 0C)         

2 hét

Hűtőszekrény fagyasztójában,
kétajtós hűtőknél (-12 0C)

        3-6 hónap          

Mélyfagyasztóban (-18 0C )

6-12 hónap

 

  • Frissen fejt tejet nem szabad a már lefagyasztottra ráönteni!

  • Egy nap alatt, különböző időpontban fejt tej összeönthető egy órás előhűtés után.
  • A lefejt tejet akkora adagokban célszerű lefagyasztani, amelyet egyszerre megeszik a kisbabája.

  • A tárolóedényre érdemes ráírni a lefagyasztás dátumát.

  • A felolvasztott, de fel nem bontott anyatejet 24 óráig lehet tárolni a hűtőszekrényben. Felbontás után 12 órán belül fel kell használni.

  • A felolvasztott anyatejet nem szabad újra lefagyasztani!

  • A megmelegített, de fel nem használt tejet ne tárolja, azonnal öntse ki!

Az anyatej melegítése, kiolvasztása

  • Állás közben az anyatej összetevői szétválnak, ezért felhasználás előtt óvatosan keverje össze. Az anyatej élő anyag, erős rázásra sérülhetnek összetevői ezért összerázni nem szabad! Ha nagyobb adagot tárol egyben a hűtőben, csak keverés után vegye ki a szükséges mennyiséget.

  • Legjobb, ha hűtőszekrényben téve hagyjuk felolvadni egy éjszakán át, esetleg melegvizes fürdőben.
  • Az anyatejet 36-37 0C-ra kell felmelegíteni.

  • Az anyatejet nem szabad mikrohullámú sütőben melegíteni, mert az nem egyenletesen melegíti az ételt, így előfordulhat, hogy az egyik helyen nagyon forró lesz a tej, míg máshol csak langyos marad. A forró részeken elpusztulhatnak az anyatejben lévő értékes anyagok is. A forró tej, a kisbabát megégetheti!!! Forralás, tűzhelyen vagy sütőben történő melegítés sem alkalmazható!

  • Az anyatej melegítésére a legjobb megoldás az elektromos üvegmelegítő, vagy a vízfürdő. Az elektromos üvegmelegítő azért is jó megoldás, mert beállítható rajta a hőfok, így elkerülhető a túlmelegítés.

  • Ha nincs elektromos készüléke, alkalmazza a vízfürdőt a fokozatos felmelegítéshez. Állítsa az anyatejes üveget egy melegvizet (kb 50 0C )tartalmazó edénybe. A meleg vizet időnként cserélje, ha kihűlt.Figyeljünk rá, hogy a víz ne érintkezzen a tároló edény szájával.

  • Az anyatejet meleg folyóvíz alatt is felmelegítheti. 

  • A fagyasztott anyatej szobahőmérsékleten néhány óra alatt, normál hűtőszekrényben egy nap alatt kiolvad. Sürgős esetben a fokozatos vízmelegítés alkalmazható.

  • Minden melegítési eljárás után ellenőrizze a hőfokot, mielőtt kisbabájának kínálja!

  • Az anyatej színe változhat az anya által elfogyasztott ételek függvényében, illata is változhat a fagyasztás hatására. Amennyiben a baba elfogadja, megkaphatja.
  • Maradék nem használható fel újra!

 

Írta: Kálmánczhey Edit (Debrecenimami)

Szakmai segítség:

   

Ferenczi Gabi 

Dúla, Önkéntes szoptatási tanácsadó-jelölt

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az évrendező füzet segít rendet tenni az életedben

Évrendező munkafüzet 2024/2025: zárd le az előzőt és tervezd meg az újat!

Zárd le 2024-et. Tervezd meg 2025-öt. Az évrendező segít. Egy zseniális találmány, hogy 2025 végre a Te éved legyen!
Csendes szilveszter: Tippek otthoni kikapcsolódáshoz, ha nem szereted a nagy csapatós bulikat

Csendes szilveszter: Tippek otthoni kikapcsolódáshoz, ha nem szereted a nagy csapatós bulikat

Szilveszter éjszakája sokaknak a nagy bulikról, a hangos mulatságról és a pezsgőről szól, de nem mindenki vágyik ilyen nyüzsgésre. Ha inkább egy meghitt, pihentető estét szeretnél otthon tölteni a családdal, nagyszülőkkel vagy épp kettesben ez az írás pont neked szól. Összegyűjtöttünk néhány inspiráló ötletet, hogy az évbúcsúztató otthon is emlékezetes legyen.
Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Ugrás az oldal tetejére