Jelenlegi hely

A tüchtig háziasszony lekvárt főz és szörpöt készít...

Imádom a frissen készült lekvárok színét és a nyári magazinokban megjelenő ínycsiklandó finomságokat megörökítő képeket, amelyek láttán késztetést érzek, hogy rögtön én is tökéletes háziasszonnyá váljak.

Maradék életemben pedig bűbáj köténykével a derekamon csakis lekvár- és szörpkészítéssel foglalkozzak. Ellenben nagyon bosszantónak tudom találni, hogy a magazinkészítők június végén eperlekvár recepteket tesznek az ingyenes mellékletekbe… valószínűleg még sosem próbáltak epret szerezni a nyár közepén.

Mostani gyűjteményünkben olyan alapanyagokat igénylő recepteket válogattunk össze, melyek beszerzésére most még időben fel tudtok készülni.

Levendulaszirup

Még van idő levendulából készíteni valami finomságot, és elraktározni csodás illatából valamit az őszre. Mikor rácsorgatom ezt a szirupot egy kis vanília fagyira, olyan mintha egy levendulafelhőbe kanalaznék bele. De ezt a receptet akár télen is használhatjuk, karácsonyi ajándékot készítve, mert száraz levendulavirágból is kivitelezhető. És hogy mire használhatjuk? Ízesíthetjük, díszíthetjük vele a fagylaltkelyheket, sütemények vagy poharas desszertek krémjéhez tehetjük, de a gyümölcssalátánkat is megbolondíthatjuk vele.

Hozzávalók:

  • 1 l víz
  • 1 kg cukor
  • 30 g száraz levendulavirág vagy 40 g friss virág (de mindegyik szár nélkül)
  • 1-2 citrom leve
  • 1 mk citromsav (hogy ne sötétedjen be)

A vizet és a cukrot forraljuk fel, majd tegyük bele a virágot. Forraljuk pár percig nagyon lassú lángon, öntsük bele a citromlevet, majd hagyjuk állni 2-3 órát. (Hosszabb ideig is lehet áztatni, de ilyenkor megkeseredhet.)

Aztán szűrjük le. A szűrést érdemes két fázisban végezni: egy sűrűbb szűrőn először a nagyját, majd egy nagyon finom szűrőn (vagy pl. textilpelenkán) második alkalommal. Szűrés után forraljuk fel újra. Öntsük sterilizált üvegekbe, dugózzuk le.

Fél évig jól eláll, hűtőben tovább is.

Csokoládés meggy lekvár

Kinézete kicsit bizarr, a csokoládé eltompítja a meggy csillogó, rubintos színét, de az íze bőségesen kárpótolja az érzékeket.

Hozzávalók:

  • 1,5 kg meggy (magozva)
  • 1 csomag Koronás 3:1 befőzőcukor
  • 4 cl Stroh 40' rum
  • 15 dkg 60%-os étcsokoládé

Egy nagyobb edényben, lassan, kevergetve kezdjük el melegíteni a kimagozott meggyet. Főzzük a gyümölcsöt lágyra, majd adjuk hozzá a befőzőcukrot és a rumot. Ezután főzzük még tíz percet a lekvárt. Keverjük a felkockázott csokoládét a lekvárban. Töltsük tiszta üvegekbe, zárjuk le. Fordítsuk fejjel lefelé pár percre. Majd csomagoljuk újságpapírba, takargassuk jól be, hogy szép lassan, száraz dunsztban hűljön ki.

Feketeribizli lekvár

A feketeribizli kicsit elhanyagolt növény a trendi női lapok befőző-hasábjain. Ízének karakteressége miatt megosztó. A Kárpát-medence jellegzetes növénye, védett, kizárólag a termesztett állományokat hasznosítják. Leginkább gyümölcséért termesztik, bár levele, magjának olaja is nagyon jótékony hatású.

Természetes antioxidáns – azaz, ha sokat eszünk belőle, lassabban öregszünk. C-vitamin tartalma meghaladja a csipkebogyóét. Forró italokkal fogyasztva a kezdődő meghűléses tünetek kezelésére kiváló, ugyanis a C-vitamin stabilitása kiváló (az aszkorbinoxidáz enzim hiánya miatt).

Hozzávalók:

  • 1,2 kg gyümölcs
  • 60 dkg cukor
  • 1 tasak dzsemfixáló 2:1
  • 1 citrom leve
  • 1 rúd vanília

A vanília belsejét kikaparjuk, apró darabokra vágjuk, és pár evőkanálnyi vízben felforraljuk, hagyjuk pihenni. A tisztított gyümölcsöt a cukorral együtt felforraljuk, hozzákeverjük a citromlevet, majd a vanília eszenciát, pár percet főzzük. Sterilizált üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

ADL - Debrecenimami

Forrás: akolcsonkapotthaz.blogspot.hu; kép: debrecen.imami.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

A bakancslista is egy élettervezési módszer, kicsit játékosabban, de tervezésre ösztönöz. Jó módszer a gyerekek és magunk előre tervezésre szoktatására.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
Ugrás az oldal tetejére