Jelenlegi hely

Szó szerint mesés erdőt kaptak a pécsi gyerekek!

Életnagyságú népmesefigurák, modern hang- és látványtechnika, népmesés interaktív játékok töltik meg a Pécsi Kulturális Központban kialakított NépmesePont nevű, nem mindennapi meseerdőt, mely óriási szerepet fog játszani a jövőben a magyar hagyományok megőrzésében és a kisgyerekek magyar identitásának erősítésében.

A pécsi gyerekek a népmesék világában elveszve tanulhatnak és szórakozhatnak a szerdán átadott, nem mindennapi NépmesePont hangulatos, modern díszletei között. A Pécsi Kulturális Központ emeltén 100 négyzetméteren kialakított oktatótérben a jövőben olyan programokat, nem formális és informális tanulást biztosító csoportos foglalkozásokat rendeznek majd az intézmény vezetői, melyek játékosan és látványosan, a magyar népmesék témakörét kibontva járulnak hozzá a kicsik és nagyobbak kulturális tudatosságának megalapozásához, valamint kreativitásuk fejlesztéséhez.

Kövesi Mária, a Pécsi Kulturális Központ igazgatója és a projekt szakmai vezetője elmondta, hogy az intézmény idén április elsejével kezdte meg a 80 milliós összköltségvetésű NépmesePont kialakítását, mely egy 11 pécsi és baranyai nevelési és oktatási intézménnyel kötött együttműködési megállapodás keretében fogadja programjain az óvodásokat, általános- és középiskolásokat, valamint akár a fiatal felnőtteket is (7-től 24 éves korig).

Hangsúlyozta, hogy a 100 négyzetméteren elterülő NépmesePont a meseerdő-kerekerdő világába nem akármilyen módon kalauzolja el az érdeklődőket: az életnagyságú népmese figuráknak, a korszerű hang- és fénytechnikai rendszernek, a modern digitális technikai háttérnek, a népmesék feltöltését és lejátszását, valamint a mesék felmondását lehetővé tevő érintőképernyős alkalmazásnak köszönhetően a fiatalok könnyen átérezhetik az ismert és kevésbé ismert népmesék hangulatát.

Mindemellett a népmesékkel kapcsolatos totókat, képes kvízeket és puzzle játékokat is találhatunk a NépmesePontban, ahol továbbá a jövőben oktatási célú klub- és műhelyfoglalkozások, művészeti- és alkotócsoportok, mesemondó versenyek és vetélkedők, kulturális tanórák és táborok is helyet kapnak.

Hoppál Péter országgyűlési képviselő beszédében elmondta, hogy a NépmesePont megnyitásával a cél az, hogy a magyar népmesék örökségét közelebb vigyék a 21. század fiataljaihoz.

– A közösségben feldolgozott népmesék élménye többek között az olvasási kompetenciák, a diszlexia és a diszgráfia javítása is megtörténhet a projekten belül, a népmesék hagyományának és tanításainak átadása mellett ebben a kis baranyai meseerdőben, ami itt a Pécsi Kulturális Központban megszületett. Bízom abban, hogy a pécsi és a baranyai oktatási intézmények átveszik és beépítik munkájukba a NépmesePont adta lehetőségeket – mondta Hoppál Péter.

Őri László, Pécs alpolgármestere kiemelte, hogy a NépmesePonttal egy olyan új közösségi teret alakítottak ki a városban, melyben a gyerekek, szüleik és oktatóik találkozhatnak és együtt ismerkedhetnek meg a magyar hagyományok és örökségek részét képező, a magyar identitást erősítő népmesékkel, melyekről ma már nem sokat tudhatnak meg a fiatalok az internetről, a tévéből.

– Bízom abban, hogy a széleskörű összefogásnak köszönhetően megvalósult NépmesePontban szerzett élmények több ezer pécsi és baranyai kis- és nagyobb gyerek életében fognak nagy szerepet játszani – mondta a városvezető.


Forrás: pecsma.hu

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Így lesz ügyes kezű gyereked

Így lesz ügyes kezű gyereked

Sok szülő csak az iskolaérettségi vizsgálatok során szembesül azzal, hogy óvodás gyermekének a rajzkészsége, vonalvezetése még nagyon távol áll attól, amilyen készségekre az első osztályban szüksége lesz. Kézenfekvőnek tűnhet ilyenkor színezők és feladatlapok garmadájával elárasztani a gyereket, ám a mozgások finomodásához nem erre van szükség.
Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

A gyümölcsök magas cukortartalma szinte kiabál a grillezésért. Imádnivaló ízt ad a finom karamellizált réteg mindenféle gyümölcsnek.
Tökéletes főtt kukorica? Íme a tuti recept!

Tökéletes főtt kukorica? Íme a tuti recept!

Tökéletessé teszi a nyarad ez a főtt kukorica recept, nem is kell hozzá a strandra menni! Sőt, mutatunk pár egyéb kukoricás receptet is!
Mosogatógép tabletta praktika

4+1 házi praktika mosogatógép tablettával

Mit tegyünk, hogy a mosott ruha illatos, a mosógépünk pedig hosszú életű legyen?
Ugrás az oldal tetejére