Jelenlegi hely

Égi-földi lámpások között – Szentjánosbogár túrák júniusban

Az esti sétákon a szentjánosbogarak fénnyel színezett nászrepülésében gyönyörködhetnek a túrákra érkezők. Június második felében láthatjátok a szentjánosbogarak rajzását az ország több helyszínén. Mutatjuk, hogy hol és mikor lesznek túrák.

Szentjánosbogarak és csillagok a Gerecsében

2019. július 17-30.
Helyszín: Agostyán

Éjszakai felfedező sétánk során bejárjuk a kanyargó Árendás-patakot szegélyező őserdőmaradvány legrejtettebb részeit, hallgatjuk a rejtelmes állathangokat és körülöttünk megjelennek a szentjánosbogarak, az égen pedig a csillagok...

Az időszak különlegessége, hogy június 21. a nyári napforduló napja, a legrövidebb éjszakák, leghosszabb nappalok ideje. Az év egyik legrövidebb éjszakáján pedig kevés ideje van a csillagásznak. A Nap későn nyugszik és néhány óra múlva már fel is kel. Az északi égen a fénykupolája fényképezőgéppel akár követhető is – aki gépet és állványt hoz, ezt is megpróbálhatja! 

Napnyugta után látogatóink csillagász szakemberekkel, távcsöves bemutatóval ismerkedhetnek a nyári Tejút látványosságaival. A túrát az MCE Felsőgallai Amatőrcsillagász Klubbal közösen szervezzük. 

Hossza, időtartama: 3 km, 3 óra
Találkozó: 19:00, Agostyán, az ökofalu parkolója (GPS: 47.663392, 18.400889)

Részvételi díj:  2200 Ft/fő, kedvezményes: 1200 Ft/fő
Előzetes bejelentkezés szükséges.
A programot június 17-30. között a szentjánosbogarak rajzásától függően több alkalommal is megtartják. 

További infó

A villancsók nyomában – Éjszakai túra a csillagos égbolt alatt

2019. június 21-22.
Helyszín: Pilisszentiván

A túra alkalmával a Pilisszentivánon található Jági tanösvényt járjuk be, azonban rendhagyó módon nem nappal, hanem este. Amikor a nap nyugovóra tér és a csillagok is kigyúlnak, ilyenkor Szent Iván-éj környékén megelevenedik az erdő. Ebbe a rejtélyes világba kalauzolnánk el a hozzánk látogatót.

Erdei sétánk alkalmával jó idő esetén az erdők eleven mécsesével, a szentjánosbogarakkal is találkozhatunk. 

Hossza, időtartama: 3 km, 2 óra
Találkozó: 20:30, Pilisszentiván, Sportpálya, a Villa Negra előtt (GPS: 47.6120000, 18.8844100)

Részvételi díj:  2200 Ft/fő, kedvezményes: 1200 Ft/fő
Előzetes bejelentkezés szükséges.

További infó

Éjszaka a karszton – szentjánosbogarak nyomában

2019. június 29. 20:00
Helyszín: Aggtelek

Naplemente után új szereplők lépnek a természet színpadára. A szentjánosbogár-rajzás fő időszakában apró lámpások is megvilágítják utunkat.

Találkozó: Aggtelek, Baradla-barlang fogadótérsége, Tourinform előtt.
Hossza, időtartama: 2 km, 3 óra.

 A túra előzetes bejelentkezéssel (legkésőbb június 28-ig) indul, min. 5 egész jegy megváltása esetén. A részt vevők maximális létszáma 30 fő.
Részvételi díj: 3000 Ft/fő – teljes árú, 2100 Ft/fő – kedvezményes, család (3-4 főig), 1500 Ft/fő – család, további gyermekek esetén (4 fő fölött).

Szentjánosbogár-séták

Idén is indulnak a Szentjánosbogár-séták a régi és új helyszíneken, ahol a látogatók felfedezik az esti fényeket hazánk Nemzeti Parkjaiban, Botanikus kertjeiben. Annak érdekében, hogy a séták hangulatos kis csoportos esti programok maradhassanak, a helyszínekre - az Alcsúti Arborétum kivételével - továbbra is korlátozott számban érkezhetnek a látogatók.

Idén az alábbi helyszíneken lesznek nyáresti Szentjánosbogár-séták: Agostyán, Apátistvánfalva, Bakonybél, Cserépfalu - Hór-völgy, Dunasziget, Eplény, Felsőtárkány, Göd, Nagyegyháza - Óbarok, Soroksári Botanikus Kert, Tata Tóvároskert,Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert, a Zirci Arborétumban.

Idén júniusban is várjuk a szentjánosbogarak rajzását, amikor a fűben, az aljnövényzeten várakozó röpképtelen nőstények világítva várják párjukat. A hímek – akik sokkal kisebbek a nőstényeknél – szintén világítanak, s röpködve keresik rövidke életük értelmét. A séták elsődleges célja eme természeti tünemény bemutatása, de természetesen szakvezetőink segítségével az érdeklődők megismerhetik az adott térség természeti és kulturális értékeit is.

Az esti séták időtartama 1,5 óra
Indulás: minden nap 20:30-kor
A séta befejezése: 22:00

A szentjánosbogarak kb. 21:17 – kor kezdenek világítani és este 10 előtt lekapcsolják fényeiket

További infó

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Szeptember az új január - őszi tippek az egészségéért

Szeptember az új január - őszi tippek az egészségéért

Sokan mondják, hogy szeptember az új január. A nyári lazulás után sokan motiváltabban érkeznek vissza az edzőtermekbe. Hogy a kezdeti lelkesedés pár hétnél tovább tartson, érdemes szakemberrel konzultálni és konrét célokat meghatározni.
Ki mondta, hogy az ősz unalmas legyen?

Ki mondta, hogy az ősz unalmas legyen?

Az ősz számos lehetőséget kínál, hogy a gyerekek számára izgalmassá és élvezetessé tegyük ezt az évszakot. Összegyűjtöttem néhány ötletet, amelyek segítenek felfedezni az ősz szépségeit és kihasználni az évszak sajátosságait a családi élmények során.
Végzetes mondatok a gyereknevelésben!

Végzetes mondatok a gyereknevelésben!

Vannak olyan végzetes mondatok, amit a szülők később megbánnak. Van pár ismétlődő dolog, amit ha gyakran mondunk gyerekeinknek, akkor azzal akár hosszú távon nehezítjük meg a gyerek és a magunk életét is.- Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.
Miért menjünk el szűrővizsgálatokra, ha nincsen semmi bajunk?

Miért menjünk el szűrővizsgálatokra, ha nincs semmi bajunk?

Azért, hogy ne is legyen! - Dr. Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus írása
Ugrás az oldal tetejére