Jelenlegi hely

Bogárhotel a kertbe - így készítsd, akár a gyerekekkel együtt!

Itt a tavasz, most érdemes bogárhotelt készíteni. Kertünk hasznos kis lakóinak szinte bármilyen természetes anyagból megfelel a szállás, és a gyerekek is szívesen részt vesznek az elkészítésében. Ha szétnézünk az udvaron, biztos találunk az építkezésből, kerti hinta vagy homokozó elkészítésekor megmaradt anyagokat, amit fel tudunk használni az építéshez.


Fotó: Pinterest

Kertünkben számos hasznos rovar él, bár kinézetre nem mindegyik a kedvencünk, mégis fontos munkát végeznek a portánkon. Segítenek a komposztálásban, elpusztítják a kártékony rovarokat, elvégzik a beporzást, szervesanyagot juttatnak vissza a talajba. Jusson eszünkbe a katicabogár, a pillangó, giliszta, méhek, darazsak és számos más rovar.

Túlgondolnunk sem kell, hogy kinézetre milyen legyen a bogárhotel, kreativitásban bátran hagyatkozzunk gyermekeinkre. Már az anyagok összeválogatásában is szívesen segítenek, mi pedig a készítés során elmondhatjuk nekik egy rögtönzött környezet óra keretében, - úgyis nagyon benne vagyunk most az otthoni oktatásban - hogy milyen rovarok élnek a kertünkben és miért hasznosak. 

Miből készüljön a bogárhotel?

Kifúrt farönk, amibe 8-10 mm-es furatokat készítünk. Deszka, dióbél, kövek, kiránduláson szedett toboz, cserép darabok, lyukacsos tégla, tömör tégla az emeletek építéséhez, ágak, gallyak, nád, fakéreg.

Fontos, hogy legyen lába vagy állítsuk rá valamire, nehogy átnedvesedjen, és tetőt is készítsünk rá a beázás ellen. Ha kisebbet készítünk, akár fára is felakaszthatjuk, keressünk neki szélvédettebb helyet. Az így elkészített bogárhotel kertünk dísze is lehet.


Fotó: Pinterest

Mi van a méhekkel, darazsakkal? Nem csípnek meg?

A legtöbb méh- és darázsfaj rendelkezik fullánkkal, soha ne próbáljuk megfogni őket, nem barátkozni jönnek a kertünkbe. A támadékony, családokban élő méhek és darazsak nem tudnak beköltözni ezekbe a szűk járatokba, amit fúrunk (8-10 mm), mert itt nincs hely nekik a lépek megépítésére. Tehát a bogárhotel nem vonzza oda ezeket a családokat.

Felépítés után nincs vele gondunk, takarítani sem kell. A rovarok évente takarítják, tatarozzák a bölcsőjáratokat. Ha most elkészítjük, nyár végére biztosan benépesítik, fészekként használják, ide rakják le a tojásaikat. Télen pedig a hibernálódáshoz nyújt védelmet, kertünk hasznos lakóinak. 


Fotó: Pinterest

Amikor a lakók beköltöztek, a gyerekekkel együtt nagyítóval megfigyelhetjük a rovarokat, fotózhatjuk őket, ideális makrofotó helyszínek ezek, nagyon jó képeket tudunk majd készíteni. Kellemes és hasznos időtöltést kívánok! 


- Monorimami - 

Forrás: Út a Kerthez, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

 

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Te mivel kapcsolódnál ki? Ünnepeld Te is a lusta napot!

Te mivel kapcsolódnál ki? Ünnepeld Te is a lusta napot!

Ugyan a "lusta nap" hivatalos ünneplése nem létezik, de van egy világszerte elismert nap, amit "Nemzetközi Lusta Napnak" neveznek, és ezt augusztus 10-én ünneplik. Ezen a napon arra bátorítják az embereket, hogy lassítsanak le, pihenjenek, és élvezzék a semmittevést.
5+1 tipp, mit ne felejtsünk el ellenőrizni az utastérben az autós családi utazás előtt

5+1 tipp, mit ne felejtsünk el ellenőrizni az utastérben az autós családi utazás előtt

A nyár közepén járunk, sokan most indulnak nagy családi nyaralásra, jellemzően jól megpakolt autóval – különösen, ha hosszabb időre és messzebbre utaznak. A kalandos utazás azonban veszélyeket is rejthet magában, ha nem megfelelően pakolunk vagy néhány alapvető dolgot figyelmen kívül hagyunk.
Hogy valóban élményekkel teli legyen a nyár!

Hogy valóban élményekkel teli legyen a nyár!

Mostanra már nyakig vagyunk a nagy nyári szünet kellős közepében. Mindenki elképesztően várta, a szülők talán már el is felejtik a holazalvókám-elfelejtettükalogopédiafüzetet-beposhadtazúszáscucc kombinációját, a gyerekeknek pedig egy ideje nem kell a szülők gyengéd (vagy épp agyvérzésközeli hangvételű-keljmárfelmertelkésünk!!!) ébresztésére kelniük. Szóval mit csinálnak? Hát még az ébresztőóra megcsörrenése ELŐTT természetesen közlik, hogy felkeltanaaaap, éhesvagyooook, kakiltaaaaam :D Én nem tudom, hogy vannak kódolva, de egyszerűen félelmetes, hogy a tanév idején 7kor sírva nyalábolom ki az ágyból az ovist, bezzeg a szünidőben 6kor már arcon pörögnek a testvérével együtt… Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

A nagy nyári melegben gyakran úgy érezzük, hogy könnyebb lenne egy kávéval, vagy teával. Forró helyzetekre jól jön néhány jeges korty akár mindkettőből.
Ugrás az oldal tetejére