Jelenlegi hely

A babalátogatás 10 aranyszabálya

Mindig öröm, ha kisbaba születik a családban vagy a baráti társaságban. A gratuláló üzenetek a szokásos hány centi és hány gramm kérdések után hamar arra terelődnek, hogy mikor lehet meglátogatni az újszülöttet. A várva várt vendégek közül azonban meglepően kevesen ismerik a babalátogatás szabályait és ezzel sok bosszúságot okoznak a friss szülőknek.

Ahány ház, annyi szokás és ez különösen igaz akkor, ha babalátogatóba hívnak minket. Ezért a legfontosabb, hogy mindig kérdezzük meg a házigazdákat, hogy mire figyeljünk majd és mit vigyünk. Ha nem kapunk egyértelmű instrukciókat, akkor is felkészülhetünk, hiszen most összeszedtük a legfontosabb tanácsokat, amiket érdemes betartani, ha újszülött nézőbe megyünk.

A babalátogatás 10 aranyszabálya

Csak akkor menj, ha makkegészséges vagy

Evidensnek tűnhet, hogy kisbabákhoz nem állítunk be betegen. Azonban nem csak látványos - lázzal, köhögéssel, tüsszögéssel járó - tünetek esetén kell otthon maradni. Ha csak egy kis torokkaparással ébredsz, akkor is gondolj arra, hogy valamilyen baktérium vagy vírus lehet a háttérben, ami akár komoly bajt okozhat egy újszülöttnél. 

Ha nem érzed magad a topon, szólj a szülőknek és ajánl fel egy másik időpontot a pótlásra!

Először kézmosás

Talán most a koronavírus miatt jobban beépült a köztudatba, hogy mindig alaposan kezet mosunk, ha megérkezünk valahova. Ha ez egy kisbabás otthon, akkor erre kiemelten figyeljünk! Első utunk mindig a fürdőszobába vezessen!

Annyian menjetek, ahányan ígértétek

Ne hozd el se a kamasz gyerekeid aktuális párjait, se a legjobb barátnőd, aki már rég babázott, ha ezt előzetesen nem beszélted meg a szülőkkel. Egy kisbaba könnyen telítődik a külső ingerekkel, túlfárad és utána sokkal nehezebben alszik el. Ugye nem akarod még nehezebbé tenni a friss szülők életét?

Ne puszilgasd a babát és ne engedd, hogy megfogja az ujjad

Bármilyen cuki egy újszülött, ne engedj a kísértésnek és ne adj cuppanósat a pici testrészeire! Az ujjadat se rakd a tenyerébe, hiszen reflexszerűen rá fog markolni a baba és utána egészen biztos a szájához emeli a kezét. Szerezz piros pontot a szülőknél és a fogdosást maximum a zoknis kis lábakon éld ki – persze előbb ezt is kérdezd meg, hogy szabad-e!

Ne kérdezz hülyeséget

Érthető, hogy ha nincs saját gyermeked vagy már rég volt a babás korszakod, akkor nehéz frappánsat kérdezni (egyébként nem is kell). De legalább az olyan bugyuta kérdéseket nyeld le, mint az „És jó baba?”. Mégis mit lehet erre válaszolni? „Nem igazán, már az újszülött osztályon összeverekedett a többi babával.”

Pontosan érkezz

Egy kisbaba napirendje – ha van már neki olyan – nagyon érzékeny. Tartsd tiszteletben, ha a szülők féltve őrzik a gyermekük alvási vagy evési idejét és konkrét óra/perc érkezést kérnek tőled!

Időben távozz

Ne maradj sokáig a szülők nyakán még akkor se, ha látszólag nem zavarsz. Sokan csak udvariasságból mondják, hogy „Ó, maradj még nyugodtan!”, de valójában majd leragad a szemük az álmosságtól, mert előző este sem aludtak egyben 2 órát. Légy előzékeny és inkább ajánld fel, hogy gyakrabban jössz kevés időre, hogy többet tudjatok beszélgetni!

Ne érkezz üres kézzel

Ne várd, hogy hagyományos vendéglátásban legyen most is részed. A friss szülőknek jó eséllyel nincs kapacitása sütni-főzni-bevásárolni, így biztosan örülni fognak, ha „batyus” vendég leszel és készülsz harapnivalóval. Ezen kívül a babának és az anyának is illik valamit hozni. A tucatjátékok és a tizenhatodik ruhácska helyett lepd meg őket egy szép babanaplóval vagy más ajándékkal, amivel a kisbabás évek nagy pillanatait megörökíthetik.

Hallgass jól

A friss szülők tele vannak izgalmas, új élményekkel. Hagyd őket mesélni és légy figyelmes hallgató. Ne bagatellizáld a problémáikat, de ne is sajnáld őket látványosan. Mindkettő igen tapintatlan reakció. Minden szülőnek a saját gyermeke a legtökéletesebb lény a világon, még akkor is ha épp hasfájós vagy sokat sír éjszakánként. Dicsérd a kitartásukat és biztosítsd őket arról, hogy együttérzel velük.

Ne lepődj meg semmin

Lehet, hogy a korábban szemérmes kismama most bátran megszoptatja a kisbabáját a vendégek előtt. Előfordulhat az is, hogy túl sok részlettel meséli el az újdonsült apuka a szülőszobás élményeit és elkezdi mutogatni az anatómia tankönyvbe illő, cseppet nyers fotóit az eseményről. Egy gyermek érkezése nagyon intenzív, új tapasztalás mindenkinek, így megeshet, hogy a friss szülők számodra furcsán viselkednek. Légy velük megértő!

Ezeket a jótanácsokat szem előtt tartva garantáltan te leszel a szülők kedvenc vendége. Ha te is hasznosnak tartottad ezt a cikket, oszd meg az ismerőseiddel, hogy tudják mire figyeljenek amikor látogatóba mennek egy kisbabához!

Gál Anita

Szülőverzum.hu

Babanapló és más emlékőrző termékek webshopja

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.
Ugrás az oldal tetejére