Rántott harcsa zöldségekkel – recept
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 80 dkg harcsa
- 2-3 evőkanál liszt (nem pontos mennyiség)
- 2 db tojás
- 6 evőkanál zsemlemorzsa (nem pontos mennyiség)
- só, esetleg kevés fehér bors, szárított bazsalikom (ízlés dolga)
- 0,5 liter napraforgó olaj a sütéshez (nem pontos mennyiség)
Előkészítés
- A harcsát szeleteld fel ujjnyi vastag szeletekre. Halból ez a vastagság is gyorsan átsül.
(Nem kell klopfolni!)
- A szeletek szélén levő vékony, bőrszerű réteget vágd be több helyen egy éles késsel. Ha ezt nem teszed meg, sütés közben kissé összeugrik és nem lesznek szép sima rántott hal szeletek.
- Sütés előtt közelítőleg fél órával sózd meg a szeleteket. Tehetsz rá más fűszereket is, ez egyéni ízlés kérdése. A fűszerek olyanok legyenek, amelyek illenek a hal finom, gyenge ízéhez. (olvasd el erről a Hal fűszerezése c. cikkemet.
- Készítsd össze 3 megfelelő méretű tálban/tányérban a panírozáshoz szükséges lisztet, tojást és zsemlemorzsát. A tojást villával verd fel.
Rántott harcsa elkészítése
Panírozás:
- Az előkészített halszeleteket forgasd bele a panírozó anyagokba: lisztbe, tojásba, majd zsemlemorzsába. A zsemlemorzsát ne nyomogasd bele a halba, ne tedd egymásra a panírozott halszeletek, mert nem lesz szép sütés után, sőt le is válhat a halról. Helyezd egy tálcára, egymás mellé.
Rántott harcsa sütése:
- Melegítsd fel a sütéshez az olajat. Az olajnak forrónak kell lennie, mert különben a panír magába szívja az olajat és a kész hal szinte ehetetlenül olajos lesz. A melegítésnél egy idő után az olaj kicsit kivilágosodik, de nem szabad füstölnie. (Ha ez mégis megtörténik, vedd le a melegítő forrásról és hagyd kicsit visszahűlni.)
- Próbaképpen beledobhatsz egy kis hal- vagy kenyér darabot. Ha ezek szépen sülnek, beleteheted a halszeleteket is. Fél perc után fordítsd meg, hogy mindkét oldalon süljön meg a panír, akkor nem fog olajat felszívni.
- Vedd a hőmérsékletet kicsit lejjebb, hogy a hal belseje is átsüljön.
- Sütés közben többször is átfordíthatod. Használj fogót, ne szúrd át villával a halhúst, mert sok értékes anyag folyik ki belőle. Fedőt nem kell használnod. A hal gyorsan sül, 6 – 7 perc alatt készen lesz.
Megjegyzés:
Időt nyerhetsz, ha az első adagot (ami belefér a sütő edénybe) panírozás után elkezded sütni, és amíg sül, panírozod a következő adagot.
Rántott harcsa tálalása
Többféle körettel tálalhatod:
- majonézes krumplival
- remulád mártással
- sült céklával
- hasáb burgonyával
- zöldségekkel.
Háztartás Ma: http://www.haztartas-ma.hu
https://www.haztartas-ma.hu/index.php/fuszerezes-izesites/hal-fuszerezese/
https://www.haztartas-ma.hu/index.php/etelreceptek/koret/majonezes-krumpli/
https://www.haztartas-ma.hu/index.php/etelreceptek/martas/remulad-martas/
https://www.haztartas-ma.hu/index.php/etelreceptek/zoldseges-etelek/hasa...
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges