Jelenlegi hely

Főzzünk gyerekkel! Azaz most inkább süssön ő!

Sokszor halljuk, és ha el is szántuk rá magunkat, volt hozzá elég türelmünk? Itt van három tuti recept: finomak, gyorsak, gyerekeknek is egyszerűen kivitelezhetőek.

Hogy miért jó, ha a gyerekekkel együtt főztök?

Na nem mondom, hogy az elején könnyű volt rávennem magam, hogy összepacsálják a pedánsul vezetett konyhám és pedánsul kivitelezett süteményeim. Bizony nagy levegő kellett hozzá a kezdetekkor meg egy képzeletbeli xanax is.

De az előnyök kézzelfoghatóak:

  1. a láthatatlan munka és a munka tisztelete: pipa
    megtanulták, hogy a főzés nem az, amikor anya a tányérra szedi a kész finom kaját, hanem hámozás, keverés, hőközlés, mosogatás…
  2. matekgyakorlás: pipa
    kitűnően váltjuk a dekagrammot, grammot, decilitert és litert – minden sütemény egy 10 perces gyakorlás (eddig még nem vették észre hogy jóval több hozzávalót kell szorozni, mint amennyi valójában a receptben van)
  3. olvasásgyakorlás: pipa
    ezt azt hiszem, nem kell magyaráznom: elolvasnak egy idegen szöveget és értelmezik, végrehajtják a benne leírtakat
  4. alapanyagok ismerete: pipa
    felismerik és megtanulják a konyhai alapanyagok tulajdonságait, kezelni az eszközöket
  5. tízórai, uzsonna: pipa
    házisütés, friss, tartósítószermentes; ráadásul bármit megesznek, mert ők csinálták

Ha összeszoktok, feleannyi idő alatt kész egy süti; legalábbis az egyszerűbb fajták, mint ez az almavirág torta

Almavirág torta

A neten találtam egy olasz feliratozású arab receptet. Dél-Olaszországban minden területen erősen megmaradtak az arab-mór hatások, miért épp a konyhában nem? Úgy sejtem ez is egy ilyen recept lehet, de nem végeztem kutatásokat. Ráadásul az eredeti receptet is kicsit módosítottam, a fiaim nevezték el almavirág tortának.

Hozzávalók:

  1. Alsó rész:

  • 2 egész tojás
  • 8 dkg cukor, 1/2 citrom leve, 1 kiskanálnyi frissen reszelt gyömbér
  • robotgéppel fehér habosra keverni, majd beletenni:
  • 1 dl tej
  • 20 dkg liszt elkeverve 1 csomag sütőporral (szitálva teszem bele a lisztet, hogy könnyebb legyen)
  • alma: 2 nagyobb almát alaposan megmosni, cikkelyekre vágni, a csumáját kivágni, majd a cikkelyeket vékonyabb szeletekre vágni, és mehet bele a sütőforma aljára.

2. Felső tészta

  • 1 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 18 gr kukorica keményítő
  • 2,5 dl tej

Összekeverni, folyamatos keverés mellett pudinggá főzzük. Mi a titka, hogy gyorsan főjön, és ne égjen le? Lehetőleg vastag aljú és falú fém edény, melynek a hőelosztása jobb, mint egy vékony lábosé. A habverővel történő folyamatos keverés főzés közben.
Keverve hűtjük egy kicsit, majd habzsákba töltjük (ha nincs, jó egy papír tölcsér vagy kivágott csücskű nejlonzacskó) és körkörösen a süteményre nyomjuk.

Sütés:

180 C, 30 perc; a felénél, kb 15 perc után visszaveszem 170 C-ra

A teteje megpirul, ropogós lesz, de evéskor a ropogós kéreg alól kibukkan a pudingkrém. Fahéjas porcukorral szórjuk meg tálaláskor.

Ez az adag egy 28 cm-es átmérőjű kerek tortaformára elegendő, 8 szelet/adag lesz belőle.

Kókuszgolyó

Kezdő szakácsok és cukrászok kötelező első sütije. Üzembiztosan nem lehet elrontani, nem kell sütni, főzni, vágni, gépet kezelni. Elég csak gombócolni egyet a nagy adag gyurmából. A sikerélmény garantált, nem ismerek olyan embert, aki ne szeretné. A meggyes töltet miatt kicsit időigényesebb, de szaftosabb. A fiam kedvence a saját találmánya, az emeletes hóember forma.

Hozzávalók 22 – 26 darabhoz

  • 300 g háztartási keksz (de lehet zabkeksz is, a Street Kitchen ötletére)
  • 15 dkg puha vaj
  • 12 dkg porcukor
  • 2 púpos evőkanál holland kakaópor
  • 4 evőkanál rum (a felét lecserélheted kókuszlikőrre vagy az egészet kávéra); kicsiknél meggylé vagy lekvár is jó megoldás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál kókuszreszelék a tésztába + a hempergetéshez
  • 1,5 dl tej
  • 20 dkg meggybefőtt a közepébe

Az anyagok kimérése után jól összekeverni aztán jöhet a gombócozás. A kész gombócokat forgassátok kókuszreszelékbe, tegyétek 1,5-2 órára a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.

Túrógolyó

A klasszikus kókuszgolyó jang-ja, azaz fehér színben. Ez is elronthatatlannak tűnik. Gyenge pontja a túró víztartalma. Segíthet 1-2 evőkanál kekszreszelék a kiegyensúlyozásában.

  • 25 dkg krémes túró
  • 20 dkg porcukor
  • 15 dkg kókuszreszelék
  • 1 csom vaníliás cukor
  • 1 db biocitrom héja reszelve

Egy tálban áttörjük a túrót, hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot. A kókuszreszelékből félreteszünk egy keveset, a többit a keverékhez adjuk. Ezután megmossuk és szárazra töröljük a citromot, és a masszához adjuk a lereszelt a héját. 

A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, majd kis gombócokat formálunk belőle,  majd a golyókat meghempergetjük a maradék kókuszreszelékben.

ADL - Debrecenimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Itt a Veganuár, Te tudod mi az?

Itt a Veganuár, Te tudod mi az?

Ne nevess ki, bizonyára tájékozottabb vagy nálam. Azt hittem sokáig, hogy a Veganuár kifejezés egy, a média által kitalált frappáns elnevezés a diétás januári étkezésre. Míg ki nem derült számomra, hogy egy levédett kifejezés és egy mozgalom.
Télen is kertészkedhetünk? Friss saláták egy virágládából!

Télen is kertészkedhetünk? Friss saláták egy virágládából!

Naná, hogy télen is ehetünk friss salátát! Nem is egy növény kedveli a hűvös időt, ha van egy jó ablakpárkányod van teraszod, kertészkedj!
Az én gyerekem okosabb? Hogyan hat a gyerekekre a más gyerekekkel való összehasonlítás?

Az én gyerekem okosabb? Hogyan hat a gyerekekre más gyerekekkel való összehasonlítás?

Milyen hatással van a gyerekek önbizalmára, ha állandóan másokhoz hasonlítjuk őket? Ha szülőként te is feltetted már magadnak ezt a kérdést, ez a cikk segít megérteni, mit tehetsz gyermekeid egészséges önértékeléséért. - Szalai - Lászlók Kitti pszichopedagógus és tanulásban akadályozottak szakos mesterfokozatú gyógypedagógus, az AStOP – Auditív- Stresszt Oldó program szakértője, a ” Játszva olvass! ” megálmodója és megalkotója írása.
Miért vízkeresztkor szedjük le a karácsonyfát?

Miért vízkeresztkor szedjük le a karácsonyfát?

A hagyomány szerint a karácsonyi időszak lezárásának napja vízkereszt, január 6-a. Ekkor búcsúzunk az ünnepi díszbe öltöztetett fától. De miért éppen ezen a napon szokás leszedni a karácsonyfát? A válasz a keresztény ünnepkörben, a népi hagyományokban és az új kezdet szimbolikájában rejlik.
Ugrás az oldal tetejére