Jelenlegi hely

Melyik a legjobb fogkrém? – termékteszt

A helyes fogápolásnak megvannak az alapszabályai. Ezek közül az egyik kétségtelenül az, hogy napi rendszerességgel mossunk fogat, lehetőleg 2-3 alkalommal legalább. Tehát valamilyen fogtisztító szerre szükségünk lesz, amit a jól megválasztott fogkefénkre applikálhatunk. Ez lehet fogkrém, fogpor, vagy fogtisztító tabletta. A Tudatos Vásárlók Egyesülete ezúttal a fogkrémeket vizsgálta meg alaposan, a tekintetben, hogy mit is tartalmaznak ezek a készítmények.

Fogorvosi tanácsokat ez nem helyettesít, mindenesetre arról egyértelműen tájékoztat, hogy mennyire várhatjuk ezektől a termékektől az ígért eredményt, és milyen potenciálisan veszélyes anyagokat tartalmaznak, amiket jobb, ha elkerülünk. Mindezt most ingyenesen tették elérhetővé az érdeklődők számára.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi partnerével a cseh dTest-tel együttműködve tette elérhetővé a teszteredményeket. A vizsgálatok során 11 hazánkban is kapható fogkrém esetében vizsgálták szakértők bevonásával, hogy mennyire védik és ápolják ezek a termékek fogainkat. Népszerű márkák, mint a Sensodyne, Elmex, Signal, Colgate, Meridol, Vademecum, Parodontax, Aquafresh, DM/Dontodent, Rossmann/Alterra termékei kerültek be a tesztelt termékek közé.

A szakemberek vizsgálták a fogkrémek:

  • fluoridtartalmát és a fluorid hasznosulásának arányát is,
  • a fogzománcra gyakorolt csiszoló hatást,
  • az elszíneződések eltávolításának képességét.

A szakértői értékelés az összesített eredményekbe 65%-ban számított bele.

Ezen felül kíváncsiak voltak még arra is, hogy mennyire jó élményt nyújtanak ezek a termékek megjelenés, íz, állag stb. szempontból a mindennapi használat során egy átlagember számára. Ezt önkétesekkel tesztelték, akik jelöletlenül kapták meg a fogkrémeket, melyet egy hét használat után értékelhettek. Ezek az értékelések 15%-ban számítottak bele a végeredménybe.

A környezetre gyakorolt hatások között azt is pontozták, hogy milyen és mennyi csomagolóanyagot használtak a gyártók a fogkrémekhez, illetve az összetevők tekintetében kiderítették, hogy milyen az egészségünkre potenciálisan vagy bizonyítottan káros anyagokat tartalmaznak – mint például parabének, triklozán, SLS, titán-dioxid, PEG-ek, allergének vagy éppen élelmiszerekben már betiltott színezékek. Ezek, illetve a megfelelő címkézés, vagyis, hogy a kötelezően feltüntetendő információk valóban feltüntetésre kerültek-e a csomagoláson, 10%-10%-ban számítottak bele a végső pontszámokba.

Lehet, hogy a reklámokban 10-ből 9 fogorvos „ezt” ajánlja, de érdemes megnézni, hogy a valóságban, melyik milyen hatékonyan tisztítja a fogainkat, vagy éppen milyen egészségkárosító összetevőkkel van tele. A teszt ingyenesen elérhető itt.

A teljes fogkrémek teszt ingyenesen megtekinthető itt: https://tesztek.tudatosvasarlo.hu/fogkremek-2022/teszt

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Szeptember az új január - őszi tippek az egészségéért

Szeptember az új január - őszi tippek az egészségéért

Sokan mondják, hogy szeptember az új január. A nyári lazulás után sokan motiváltabban érkeznek vissza az edzőtermekbe. Hogy a kezdeti lelkesedés pár hétnél tovább tartson, érdemes szakemberrel konzultálni és konrét célokat meghatározni.
Ki mondta, hogy az ősz unalmas legyen?

Ki mondta, hogy az ősz unalmas legyen?

Az ősz számos lehetőséget kínál, hogy a gyerekek számára izgalmassá és élvezetessé tegyük ezt az évszakot. Összegyűjtöttem néhány ötletet, amelyek segítenek felfedezni az ősz szépségeit és kihasználni az évszak sajátosságait a családi élmények során.
Végzetes mondatok a gyereknevelésben!

Végzetes mondatok a gyereknevelésben!

Vannak olyan végzetes mondatok, amit a szülők később megbánnak. Van pár ismétlődő dolog, amit ha gyakran mondunk gyerekeinknek, akkor azzal akár hosszú távon nehezítjük meg a gyerek és a magunk életét is.- Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.
Miért menjünk el szűrővizsgálatokra, ha nincsen semmi bajunk?

Miért menjünk el szűrővizsgálatokra, ha nincs semmi bajunk?

Azért, hogy ne is legyen! - Dr. Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus írása
Ugrás az oldal tetejére