Emlék-sütemény Szabó Magdának
Szabó Magda ugyan nem szeretett sütni-főzni, de gasztronómiai örökséget is hagyott ránk, például kiváló sütirecepteket. Tóth Ibolya helyi cukrász álmodta meg és készítette el az író emlékét tovább éltető édességet, amely csokis, diós, kávés, mézeskalácsos, valamint feketeribizli-lekváros ízesítésű.
Szabó Magda ízei
Szabó Magda hagyatékából előkerült két, kézzel írott, recepteket tartalmazó füzetecske is.
A két könyv (Egy meszely az fél icce; Egy czitrom hajával) receptjeit nem főzte meg soha maga az írónő de minden bizonnyal sokat kóstolt, evett ezekből a fogásokból. A visszaemlékezések szerint egész életében ragaszkodott a házias ízekhez, azokat értékelte igazán.
Az írónő receptjei ihlették a süteményt, amelyben megjelennek a gyerekkorához és Debrecenhez köthető alapanyagok, a dió, a mézeskalács-fűszer; a csokoládé, a kávé. A keresztényi jelképnek számító dió utal Szabó Magda református egyházhoz és a valláshoz fűződő szoros viszonyára: nemcsak egyházi tisztségére (a Tiszántúli Református Egyházkerület gyülekezetei a főgondnoki tisztség - a szerk) de a Nagytemplomhoz kötődő viszonyára is, ott házasodtak szülei és őt is ott keresztelték meg. A Nagytemplom mögötti Emlékkertben található a Gályarabok emlékoszlopa, amely az író egyik felmenőjének is emléket állít, aki református hitét vállalva lett gályarab.
A sütemény
- Alsó réteg: ropogós dió grillázs
- Középső réteg: feketeribizli zselé
- Felső réteg: kávés-tejszínes csokoládé (ganache)
Tóth Ibolya elmondása szerint az újragondolt házi desszertben dió praliné van az alján, ugyanis a dió fontos keresztény jelkép, a kisdedet óvó szűzanyát szimbolizálja, ráadásul ez volt Luther Márton kedvence is. Ezt mézeskalácsos tészta követi, amelyben egy fontos debreceni hagyományt és mesterséget mutat meg. Ezt csokis-kávés íz bolondít tovább.
Ezeken kívül egy feketeribizli réteg is található még benne, ami számára a játékosság és a nőiesség jelképe és ő ilyenek látja Szabó Magdát. Hozzátette: kifejezetten figyelt arra, hogy ne egy habos, édes desszert készüljön, hanem valami sötétebb, visszafogottabb.
A fotón Szabó Magda látható az 1974-es Ünnepi Könyvhéten. Amint látszik, szerette a kávét, így telitalálat a krémes, sötét kávés sütemény, amit elneveztek róla. A kép a Szabó Magda Emlékház Facebook oldaláról származik, ahol még sok, az írónőről szóló emléket találhatunk.
ADL - Debrecenimami
Forrás: MTI; Fotó: Miskolczi János
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges