Jelenlegi hely

Állítsunk futópadot a fogyókúránk szolgálatába

Érdekes lenne megnézni egy olyan közvélemény kutatást, ami arra kíváncsi, hogy vajon mi az elsődleges motivációja azoknak, akik elhatározzák, hogy – gyakran sajnos csak mindig holnaptól – futópados edzésekkel veszik kezükbe saját egészségük védelmét. Minden bizonnyal vannak, akik az állóképességüket szeretnék javítani, vannak, akik valamely sportág kiegészítőjeként a gyorsaságukat kívánják növelni, de a legtöbben talán azok lennének, akik nemes egyszerűséggel csak fogyni szeretnének.

Természetesen a hatékony fogyókúrának a megváltoztatott étkezési szokások, mind mennyiségben, mind minőségben, illetve az egyéb, intenzív mozgásformák szintén segítségükre lehetnek, de ezek a lehetőségek már egy másik cikk tartalmát képzik. Ebben az írásban most kifejezetten a futópadra és az azzal végezhető edzésekre koncentrálunk.

Mielőtt konkrét számokkal, illetve tervekkel segítenénk a fogyni vágyókat, mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy a futópadoknak nemcsak a végeredmény tekintetében, vagyis hogy segít megszabadítani bennünket a felesleges kilóktól, de az odavezető úton is jelentős szerepük van, hiszen maximálisan védik szervezetünket, kímélik az ízületeket, így gyakorlatilag nullára redukáljuk a sérülések kockázatát. Természetesen a futópadnak eme védelmi funkcióit még hosszan lehetne sorolni, a lényeg azonban az, hogy valóban nagyon nehéz olyan kifogást találni, amely a futópad használata ellen szólna akár a fogyókúra eredményes kivitelezésének tekintetében is.

Miért olyan fontos ismerni a zsírégető zónát?

Egy kis túlzással a fogyókúra szinonimája a szervezetünkben felgyülemlő felesleges zsírok lebontása. Amikor nekiállunk edzeni, azonnal sajnos nem élvezhetjük az erőfeszítéseink pozitív hatásait, ami a fogyókúrát illeti. El kell tennie egy kis időnek, amikor az ún. zsírégető zónába kerülünk, például a futópadon történő edzések során. A zsírégető zóna nem más, mint az edzésnek az a periódusa, amikor a szervezetünk a lehető legtöbb energiát nem másból, mint a zsírszövetek lebontásából nyeri. Ezt az állapotot oly módon tudjuk elérni, ha a pulzusszámunkat a maximális érték 55-60%-án tudjuk tartani az edzés során. Fontos, hogy ha elsődlegesen a testsúlyunk csökkentése a célunk, akkor a szakemberek szerint ez értékek fölé nem tanácsos menni, mert akkor már az ún. kardió zónába érkezhetünk, amely már nem támogatja oly hasznos mértékben a felesleges kilóktól történő megszabadulás folyamatát. Már csak az a kérdés maradt hátra, hogy meghatározzuk a maximális pulzus számunk kiszámításának módját. Ezt az értéket a legegyszerűbben úgy kaphatjuk meg, ha 220-ból kivonjuk az életkorunkat. Például egy 50 éves ember esetében a maximális pulzus percenként 170 ütés lesz és ennek az értéknek az 55-60%-nál, vagyis percenként kb. 100-as pulzusszámnál égethetjük a leghatékonyabban a kalóriákat.

Edzéstechnika a súlyfelesleg elleni küzdelemben

Az eddigiekből is talán már egyértelművé vált, hogy talán az egyik leghatékonyabb módja az eredményes fogyókúrának a futópados edzés  rendszeres alkalmazása, hiszen a futópadok esetében gyakorlatilag “steril” körülményeket biztosíthatunk az edzéseknek, így a szervezetünknek valójában csak és kizárólag a felesleges zsírszövetek égetésére kell koncentrálniuk, persze csak abban az esetben, ha megfelelő edzéstechnikát követünk.

A már említett zsírégető zóna megtalálásához ismernünk kell az éppen aktuális pulzusunkat. Amennyiben nincs külön ilyen mérő alkalmatosságunk, akkor segítségül hívhatjuk a futópadot, amely a beépített érzékelőjével segíthet ki bennünket a számunkra oly fontos értékek kijelzésével.

Persze ahány ember, annyiféle edzéstechnika vezethet eredményre. Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy vajon számunkra melyik zsírégető edzéstechnika lehet a legeredményesebb, akkor érdemes szakember segítségét kérni, aki nagy valószínűséggel az alábbi lehetőségek közül választja majd ki a számunkra legoptimálisabb edzéstípust.

Alacsony intenzitású, hosszabb edzésidő. Az ún. LISS edzésmódszer viszonylag könnyen teljesíthető, viszont több időre van szükség ahhoz, hogy megfelelő eredményeket érhessünk el. A gyors intenzitású séta és a könnyű futás (kocogás) között kell beállítani a futópad intenzitását, de megoldás lehet az egyenletesen alacsony sebesség is.

Magas intenzitású, intervallumos, ún. HIIT edzés. Ez az edzésmódszer a lehető legtöbb kalória égetésére alkalmas a lehető legrövidebb időn belül. Az edzésen belül felváltva kell kemény munka és pihenő szakaszokat alkalmazni, például 15-20 másodperces intenzív futást 8-10 másodperces pihenő kövessen. Ennek az edzésmódnak a lényege, hogy a munka részét sprintben érdemes teljesíteni, éppen ezért ezt a módszert a szakemberek már elsősorban a haladó futópad alkalmazóknak ajánlják.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére