Mágikus nap, végre vége a melónak!
Ezzel a nappal fejeződnek be a mezőgazdasági munkák, így nem véletlen hogy ünnepnappá vált. A libát régen november 11-én ölte le és ette meg a tehetősebb köznép, majd mellcsontjából és hátgerincéből a jövő téli időre jósoltak.
A hagyomány szerint a fiatal libát megtisztítják, kibelezik, besózzák és meghintik friss majorannával, kívül-belül. Befűtik a kemencét, és lehetőleg nagy cserép- vagy öntöttvas tepsiben szép pirosra, ropogósra sütik. Ha elkészült, feldarabolják. A mellcsontjáról óvatosan lefejtik a húst (úgy át kell sülnie, hogy ez könnyen elvégezhető legyen), és szemügyre veszik a csontot, hogy megjósolják belőle, milyen lesz a tél.
Ha vöröses, barna volt, esős, ha fehér, akkor sok hóra számítottak, havas telet vártak.
Márton napjához számos időjóslás is fűződik: „Márton olykor fehér lovon jár” – tehát fel kell készülni a havazásra. Ha pedig „Márton lúdja jégen áll, karácsonykor sárban botorkál”, vagy „Ha jókedvű Márton, kemény lesz a tél”.
Sokfelé úgy vélik, hogy az aznapi idő a márciusi időt mutatja. A néphit szerint a Márton-napi eső utána rendszerint fagy, majd szárazság következik. Az őszi időjárás a bor minőségére is hatással van: „A bornak szent Márton a bírája”, amit lehet úgy is érteni, hogy ilyenkor már iható az újbor.
Babonából lesz a népszokás, Márton napi álomból boldogság
A hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta.
Magyar hiedelem, hogy aki Márton éjszakáján álmodik, boldog lesz. Viszont aki spicces lesz a bortól Márton-napján, az a következõ évben megmenekül a gyomorfájástól és a fejfájástól. Aki ezen a napon csak répát eszik, ágyba vizelõ lesz.
A hiedelem szerint ludat illik enni ezen a napon, mert, aki Márton-napján nem eszik libát, az majd egész évben éhezik.
Úgy hitték minél többet isznak, annál egészségesebbek lesznek
Divatja leginkább a vörösboroknak van ilyenkor, de fontos tudni, hogy az újbor lehet vörös, fehér, de még rosé is. Az ilyenkor forgalomba kerülő vörösborok érlelés nélkül lettek lepalackozva, frissek, gyümölcsösek, nincs meg bennük a csersav okozta, az érlelt vörösborokra jellemző „szárító érzés“ a szánkban.
ADL - Debrecenimami
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges