Tudjuk, hogy mindennek ára van. Ebből az adagból kb. 50 kisebb daran jön ki, egy kalóriatartalma kb. 115 kcal.
Ezek ellenére mégis finom puha, a túró és a burgonya miatt nem nehezül el az olajtól, frissen kell sütni és persze sárgabaracklekvárral a legfinomabb! Mivel szaggatás közben az olajba kerülő tésztadarabkának vékony kis „farkincája” marad, nagymamám egérkének is hívta.
Sajnos saját fotóval nem tudom illusztrálni a receptem, nincs az az anyuka aki gyorsabban fotózna, mint ahogy esznek a gyerekeim.
Hozzávalók:
- 25 dkg főtt burgonya
- 4 dkg vaj
- 25 dkg krémes túró
- 20 dkg liszt
- 3 kk sütőpor
- 1 csipet só
- 3 egész tojás
- 10 dkg kristály cukor
- 1 cs vaníliás cukor
Elkészítés
A még meleg, de nem forró főtt burgonyát krumplinyomóval összetörjük, hozzátörjük a vajat és a túrót is. Ha túl darabos a túrónk, előtte érdemes pl. egy botturmix-al kicsit homogenizálni.
A tojást fehéredésig keverjük a cukrokkal, majd hozzákeverjük a krumplis-túrós alapunkba.
A lisztbe belekeverjük a sütőport, a sót, és azt is hozzádolgozzuk a már tojásos-krumplis masszához.
Sütés
A fánkok sütése külön odafigyelést igényel, kényes munka, külön fejezetet érdemel a recept ismertetésénél. Magas falú, jó hőtartású edénybe olajat melegítünk, és kanállal diónyi galuskákat szaggatunk bele. Alacsony hőfokon, 3-5 perc alatt aranybarnára sülnek. Sülés közben megdagadnak, ne szaggassunk túl sokat egyszerre. Sülés közben meg is kell egyszer forgatni őket.
Papírra szedve felitatjuk róluk az olajat, és hűlni hagyjuk.
Savanykás gyümölcslekvárt kis rummal, cukorral, citromlével összeforralunk, ha kihűlt, ebbe márthatjuk a fánkokat.
Ha kicsit variálni szeretnétek, lehet belekeverni kis áztatással megpuhított, apróra vágott szárított áfonyát, meggyet, vagy más savanykás bogyósokat.
ADL - Debrecenimami
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges