Jelenlegi hely

Ha szeretsz, miért nem szeretsz? - irodalmi-pszichológiai este Dobray Sarolátval és dr. Bánky Györggyel a PKK Apáczai Művelődési Házban

Időpont: 2024. április 6. szombat 18:30
Helyszín
: PKK Apáczai Művelődési Ház, Pécs, Apáczai körtér 1/D.

„Lehet-e úgy szeretni, hogy a másik belefogy, hogy viszket tőle a bőre, szúr a gyomra, hogy nem kap levegőt? Ki lehet-e szeretni a szuszt egy emberből?” (Üvegfal)
„Az igazi szeretet is függés. A függésnek van szép értelme is. De a szeretetteli függésben egymás szükségleteinek a betöltése a hangsúlyos, nem az, hogy egyik ember a másikat a saját részeként határozza meg, vagy önmagát a másik halmazaként.” (A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról)
Az irodalmi-pszichológiai esten Dobray Sarolta író, az Üvegfal című regény, és Bánki György pszichiáter, az A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról című könyv szerzője beszélgetnek a manapság olyan gyakran emlegetett „bántalmazó kapcsolatokról”. A bántalmazás az egyik legmegfoghatatlanabb kapcsolati ártalom, már csak azért is, mert gyakran mindenféle fizikai erőszak nélkül képes lassan, szinte észrevétlenül megmérgezni az életünket. Ha körbe – vagy épp magunkba - nézünk, észrevesszük, hogy kisebb vagy nagyobb mértékben, így vagy úgy szinte mindenki érintett. Már ha észrevesszük… A bántalmazás mintázata ugyanis felismerhetetlen az avatatlan szemnek. A gyanútlan ember számára átláthatatlan, mi is történik vele valójában, miért fogy körülötte a levegő, mi az, ami fokozatosan elszívja az életerejét, ami elbizonytalanítja, sokszor egészen addig a pontig, amíg szinte alig ismer önmagára.
Milyen is ez a bonyolult dinamika? Hogyan épül föl? Hova vezet? Mennyire veszélyes? Van-e belőle kiút? Egy párkapcsolatban – akár egy kívülről tökéletesnek tűnő házasságban – miért ébred az egyik fél folyton növekvő légszomjjal, és miért érzi, hogy lassan kicsúszik alóla a valóság talaja?
Miért csinálja az egyik? Miért hagyja a másik? Mi ez a gyakran eszméletvesztésig pörgő tánc? Szeretet, szerelem hajtja? Vagy ezeknek épp valamiféle ellenkezője…?
Miért választjuk azt, akit választunk, sokszor látszólag teljesen vakon? És hogy jön ide a nárcizmus?
Ezekre a kérdésekre keressük a választ, egy ponton a közönség részvételével is.

A beszélgetés végén a két könyv kedvezményesen megvásárolható, amiket a szerzők örömmel dedikálnak.

Jegyek itt!

BŐVEBB INFORMÁCIÓ ITT!

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére