Jelenlegi hely

Petíció indult az apa és dúla együttes jelenlétéért a vajúdás és a szülés alatt a Pécsi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán

Petíció azért, hogy az apa és dúla együttesen is jelen lehessenek a szülésnél a Pécsi Szülészeti Klinikán: íme a fejlemények!

Kedves pécsi és környékbeli anyatársak!

A petíciót ezen a linken érhetitek el:

TÁMOGATOM A KEZDEMÉNYEZÉST!

Köszönöm mindenkinek, aki mellettünk áll!


„A dúla jelenléte:

• az összes császármetszés arányát durván 45 százalékkal csökkenti

• a vajúdás hosszát 25 százalékkal csökkenti

• az oxitocin használatát 50 százalékkal csökkenti

• a fájdalomcsillapító gyógyszereket 31 százalékkal csökkenti

• a fogó használatának szükségességét 34 százalékkal csökkenti

• az epidurális érzéstelenítés iránti kérések számát 10-60 százalékkal csökkenti”

Forrás: Nyitrai Eszter (író-szerk.): Dúlatanulmány. Internetes közlés: https://www.mpppot.hu/.../publikaciok/DLATANULMNY_2021.pdf (A dokumentumot az Emberi Erőforrások Minisztériumával való együttműködésben hozták létre.)

Ezek a dúlák jelenlétének tudományosan mérhető, pozitív fizikai hatásai, de emellett nyújtott lelki támogatásuk is felbecsülhetetlen.

Írd alá te is, hogy a Pécsi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika is engedélyezze egy választott kísérő (általában apa) és egy dúla együttes jelenlétét a vajúdás és szülés alatt más kórházak pozitív lépéseinek mintájára!

Szemerei-Bergics Eszter


Fejlemény: ilyen módon van lehetőség apával és dúlával szülni Pécsen

2024-03-29 23:33:22

Kedves aláírók, támogatók!

Szeretném megosztani a tegnap, 2024. március 28-án Klinikaigazgató Úrnál tett személyes látogatásunk legfontosabb üzenetét különösen azok számára, akik a közeljövőben, jövőben szeretnének apával és dúlával közösen szülni a Pécsi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán.

Férjemmel és választott dúlánkkal közösen kértünk időpontot. Klinikaigazgató Úr biztosított minket arról, hogy a Klinika vezetése nincs a dúlák ellen, akik az édesanyák szülését, jó szülésélményét segítik, támogatják, hiszen ez nekik is érdekük. Ebben a kérdésben azonban egyelőre nem tudnak általános engedményt tenni több okból (részben például az OKFŐ állásfoglalását is várják, de természetesen a szempontok ennél összetettebbek; épp ezért egyelőre hivatalos közleményt sem terveznek kiadni az apa és dúla együttes jelenléte kapcsán).

Azonban így, hogy személyesen találkoztunk, különös tekintettel arra, hogy a dúlánk is bent volt, és tudott néhány mondatot váltani Klinikaigazgató Úrral, engedélyezte számunkra mindenféle külön feltétel nélkül, hogy az apa és a választott dúla együttesen jelen lehessen a szülésemnél. Ezt a lehetőséget minden érintett számára nyitva hagyta. Arra kéri mindazokat, akiknek ez a speciális kérésük van, hogy kérjenek időpontot személyes találkozásra a Pécsi Szülészeti Klinika titkárságától, hogy választott dúlájukkal közösen ismerhessék meg egymást. Ezekben az esetekben ugyanis a Klinika tehet kivételt a szigorú, egy fő kísérős szabályozás alól.

Bátorítok minden érintettet, hogy éljen a lehetőséggel, keresse fel Igazgató Urat a kérésével, a megbeszélésen dúlája mindenképpen legyen jelen, hogy a Klinika a személyes találkozás után pozitívan támogathassa az adott dúla, mint második kísérő jelenlétét az adott szülésnél.

Fontos tehát, hogy a dúla, mint második kísérő kérelmezése nem papír alapon, hanem személyes találkozóval történhet meg, egyéni mérlegelés alapján.

Remélem, mindenki, akinek ez az ügy fontos, megkaphatja azt a megnyugtató zöld utat, ami számunkra tegnap elérhetővé vált, és azt is, hogy hosszabb távon letisztultabb keretek között ennél még gördülékenyebben is elérhető lesz majd ez a lehetőség a Pécsen szülő édesanyák számára.  

Ismét köszönöm minden aláíró támogatását az összes érintett édesanya nevében! 

Üdvözlettel: Szemerei-Bergics Eszter

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére