Jelenlegi hely

Fájdalomcsillapítás szülés közben

Cikksorozatom korábbi részében  a szülésre való felkészülésről írtam, amiben szó esik arról, hogy a kismamák legnagyobb félelme a szülés alatti fájdalom.

A hozzám érkező kismamák döntő többsége sok-sok kérdést tesz fel a szüléssel kapcsolatban, elsősorban a fájdalommal és annak csillapitásával kapcsolatban.

Hónapok óta érlelődik bennem, hogy összefoglaljam egy cikkben a szülés alatti fájdalomcsillapítás lehetőségét, esetleges módjait.

A szülési fájdalomtól való félelem természetes, hisz nem tudjuk - előre el sem tudjuk képzelni - mi vár ránk, mi fog történni.

A szülés alatt alkalmazható, a fájdalom csillapítására szolgáló szereket két nagy csoportra oszthatjuk: a természetes hatással bírókat és azokat a szereket, amik valamilyen mesterséges szereknek, gyógyszereknek köszönhetik hatásukat.

Vajúdás és szülés alatt alkalmazható természetes fájdalomcsillapító módszerek

Az elmúlt években rendkívül nagy hangsúlyt kaptak, előtérbe kerültek a természetes fájdalomcsillapító anyagok, azok a szerek, amelyeket évszázadok óta használnak a szülésnél a nők. Közös jellemzőjük, hogy a női szervezet a fájdalommal szembeni  természetes megküzdését gyengéden erősítik. Minden nő fájdalomérzete, fájdalomküszöbe szubjektív, erősen függ a körülményektől és az adott helyzettől. Fontos, hogy a természetes fájdalomcsillapítási szándékunkról a szülés megkezdésekor tájékoztassuk a szülészorvost, szülésznőt ill. csak olyant alkalmazzunk, amit pontosan ismerünk! 

- Támogató személy jelenléte - bármilyen hihetetlenül hangzik, de a szülőszobán hatalmas jelentősége és fájdalomcsillapító hatása van annak, ha a szülő anyával egy számára fontos, őt támogató, bizalmi személy jelen van. Édesapám mesélte, hogy a születésem alatt ő kint járt-kelt a szülészet folyosóján - én már el sem tudtam volna képzelni, hogy a férjem ne legyen velem a vajúdás és a szülés alatt. A támogató személlyel kapcsolatos szülészeti megítélés az évtizedek alatt fokozatosan átalakult, megengedő lett. Sőt, ma már a császármetszés alatt a baba kiemeléséig az apa jelen lehet a műtét alatt az édesanya támogatására. Ma már a férjen, apán kívül más segítő személy pl. dúla is jelen lehet. Velem például ott lehetett az édesanyám is.

- Aromaterápia - korábbam már írtam az aromaterápia alkalmazásáról, annak jelentőségéről - a kórházi ellátás alatt egyre nagyobb teret nyer. A covid idején a kórházi szobámban aromadiffúzort használtam éjjel-nappal, amikor a főorvos és a kezelőorvos bejött a szobába, kifejezetten örültek neki, sőt megkérdezték, milyen olajat használok. A kismamát körülvevő illatok, amit belélegez és ezzel a véráramába bekerül, segíti a test és a lélek ellazulását, annak megtartását. A szülés alatt leginkább alkalmazható illóolajok: zsálya (elősegíti a szülés megindulását, fokozza a méh-összehúzódásokat), rózsa (segít a méhnek ellazulni), jázmin (segíti az összpontosítást), narancsvirág (nyugtató hatású), szerecsendió (előkészíti az izmokat az összehúzódásra), levendula (relaxáló hatású), muskotályzsálya (görcsoldó és méregtelenítő hatású, segít a félelem leküzdésében). Az olajokat nem csak párologtatással, hanem masszázsként is használhatjuk. Bázisolajjal összekeverve bedörzsölhetjük vele a derekat vagy borogatásként a hasra, derékra tehetjük. FONTOS: kizárólag 100% tisztaságú, természetes illóolajokat használjunk - több üzletben csak illatutánzatot, szaunaolajat kaphatunk. Ha ezt a módszert választjuk, készüljünk elő, otthon is próbáljuk ki a párologtatást - előfordulhat, hogy az olaj illata számunkra nem kellemes. Ha aromaterápiás fájdalomcsillapítást szeretnénk alkalmazni, a várandósság alatt keressünk fel ezzel foglalkozó szakembert.

- Meleg terápia - a meleg segíti a szülő nőt az ellezulásban. Akár fürdés, zuhanyzás, borogatás formájában is hatásos lehet. Nagyon kedvező a keresztcsontra, vagy az alhasra helyzett melegítő párna, meleg meggymagpárna. A meleg borogatást ötvözhetjük az aromaterápiával: a borogatásra érdemes muskotályzsálya olajat csepegtetni (még otthon végezzünk bőrtesztet!).

- Függőleges és aktív testhelyzetek- amennyiben nincs orvosi indoka a szülés alatti mozgás korlátozásának, a mozgás, járkálás a vajúdás teljes ideje alatt alkalmazható. Jó, ha az anya megválaszthatja a számára legkomfortosabb testhelyzetet, azt váltogathatja.

- Bach virágterápia - a Bach-virágeszenciák annyira gyengédek, hogy a várandósság alatt, szülés közben és szülés után is szedhetők, így az anya nemcsak testileg, hanem lelkileg is fel tud készülni gyermeke érkezésére. A terápia feloldja a félelmeket, aggodalmakat, szorongásokat, hogy a szülés, az anyává/apává válás olyan harmonikusan teljen, amennyire az lehetséges. A terápia cseppekben alkalmazható, a szülésnál leggyakrabban a  RESCUE Elsősegély keverék cseppek-et alkalmazzák.Fontos, hogy a várandósság alatt szakember segítségével ismerjük meg a terápia részleteit - enélkül nem szabad alkalmazni!

- Akupunktúra - Egyenlőre nincs tudományos és gyakorlati bizonyíték arra, hogy a 2000 éve alkalmazott módszer valóban hatásos a szülés és a vajudás alatt. Az akupunktúra általános  ismérve, hogy csökkenti más fájdalomcsillapítók szükségességét, de a szülésnél betöltött fájdalomcsillapító hatása jelenleg kérdéses. A módszer pozitívuma, hogy nincs mellékhatás és nincs hatással a születendő babára. 

Vajúdás és szülés közben alkalmazható gyógyszeres fájdalomcsillapítás

Ahogy a felsorolás címében is olvashatjuk, gyógyszerekről van szó, melyeket kizárólag orvos adhat be, adagolhat. A fájdalomcsillapítási módszer kiválasztásánál nagyon komolyan figyelmbe kell venni és mérlegelni kell a magzatra és az anyára gyakorolt hatását. A gyógyszerek, kemikáliák befolyásolhatják a magzat légzését és más egyéb életfunkcióit is, ezért ezek alkalmazásánál az orvos mindenkelőtt azt a szempontot veszi figyelembe, hogy a gyógyszer miképpen hat a magzat állapotára, a megszületést követően a gyógyszer fogja-e hátráltatni az anyával/apával a közvetlen bőr-bőr kontaktust, és lesz-e hatással az első szoptatásra.Az aranyóra megléte lelki és fiziológiai szempontból is rendkívül nagy befolyással van a későbbi baba-amnya kapcsolatra. Lényeges, hogy némely fájdalmomcsillapító lassíthatja a vajúdást is!

- Görcsoldó, fájdalmat csillapító injekciók: izomlazító szerek, amelyeket általában a mentruációs görcsök esetén is alkalmaznak, enyhítik a fájdalmat, csökkentik a görcsöket. A magzat számára kevésbé jelentenek kockázatot, de hatásuk is gyengébb.

- Inhalációs szer: A nitrogén és az oxigén 50-50%-os keverékét alkalmazzák a fájdalomcsillapításra, mely szakaszosan belélegezve egy kis fúvókán keresztül bódító hatású. A méhösszehúzódásokra nincsen hatással, nagy előnye, hogy a szervezetbe bejutva gyorsan, de rövid ideig tart. A belégzés gyakoriságát maga a kismama szabályozza.

- Helyi érzéstelenítés: Injekció formában kapja a kismama, általában a gátmetszést megelőzően a vágás körüli terület érzéstelenítésére.

- Regionális érzéstelenítés: más nevén epidurális és spinális fájdalomcsillapítás - beadását minden esetben altatóorvos végzi, ha a pl. a szülés programozott császármetszés lesz, az aneszteziológussal a szülést megelőzően minden esetben konzultálni kell a kismamának.
A spinális fájdalomcsillapítás lényege, hogy a hát alsó szakaszán, a csigolyák közé, a geröncvelőt körülvevő térbe injekció formájában juttatják be a gyógyszert- az injekció hatására a kismama melegséget majd zsibbadást érez. Az érzéstelenség határát az aneszteziológus szabályozza. A spináls érzéstelenítés a méhösszehúzódásokra nincs hatással, de a szülést követően felléphet fejfájás, ill. bizonyos ideig (általában 24 óra) az anya nem kelhet fel. (Jelen cikk szerzője mindkét szülését spinális érzéstelenítéssel tette, annak ellenére, hogy az első császármetszénél már altatást javasoltak. A szer semmiben nem befolyásolta a későbbi szoptatást, a gyermekeimmel kialakuló szoros kötődést, az édesapa a szülés alatt végig bent volt - az aranyórát vele töltötték a babák.)

Az epidurális (EDA) fájdalomcsillapítás során a gerinccsatorna mellé vezetnek be egy vékony katétert és azon keresztül folyamatosan -  akár több napig - helyi érzéstelenítőt adnak. A katéter hosszabb ideig benn maradhat, így alkalmas a műtét utáni fájdalomcsillapításra is - a kanül bőrön kívül eső részét kötszerrel rögzítik a beteg hátára, a gyógyszeradagoló részt pedig a vállon rögzítik. Az érzéstelenítés hatására körülbelül 10-15 perc múlva az alsó testfélen érzéskiesés alakul ki. Az EDA hatására átmenetlieg gyengülhet az érzéstelenített végtagok izomereje, ez azonban az eljárás velejárója, néhány órán belül megszűnik, az értéstelenítést követően 24 órán át ágynyugalom javasolt. Az EDA egyik mellékhatása lehet a vérnyomáscsökkenés, emiatt azt folyamatosan figyelik. 

- Általános érzéstelenítés, azaz altatás - ma már csak tényleg sürgős esetben alkalmazzák, ill. akkor, amikor a szülő nő nem egyezik bele az epidurális fájdalomcsillapításba.

 

Szerző:
Vizaverné Horváth Zsófia
Szombathelyimami

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Iskolakezdés laktózmentes finomságokkal!

Iskolakezdés laktózmentes finomságokkal!

Laktóz- és tejmentes harapnivalók, amiket a gyerekek imádni fognak.
Ha kapnál napi 1 órát ajándékba, magadra fordítanád?

Ha kapnál napi 1 órát ajándékba, magadra fordítanád?

Többször elgondolkodom azon, hogy vajon biztosan magukra fordítanák, hasznosan töltenék-e az extra időt a pácienseim? - Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus írása
Mitől szorong tanévkezdéskor a kisiskolás, a kiskamasz és a tinédzser?

Mitől szorong tanévkezdéskor a kisiskolás, a kiskamasz és a tinédzser?

Pszichológiai tanácsok az érzelemszabályozáshoz az iskolában.
Anya új fejezete, avagy augusztusi búcsú és újrakezdés: anya létem 2.0

Anya új fejezete, avagy augusztusi búcsú és újrakezdés: anya létem 2.0

Ez a nyár is szinte egy szempillantás alatt suhant el. Alig ért véget a tanév, máris azon kaptam magam, hogy augusztust írunk, és a boltok polcain megjelentek a tanszerek. Én őszintén szólva lehet kezdek megint beleesni az "august blues"-ba, azaz a nyár végi melankóliába vagy ahogy még sokan ismerik a posztvakációs depresszióba. (Ha te is érzed itt olvashatsz bővebben róla)
Ugrás az oldal tetejére