Jelenlegi hely

Babakonyha: az ebéd és a vacsora a hozzátáplálás időszakában

Az egészséges és kiegyensúlyozott reggeli szerepét már korábban hangsúlyoztuk (ld. vonatkozó cikk). A most következő írásban a másik két fő étkezéssel: az ebéddel és a vacsorával folytatjuk a sort

Hat hónapos kortól elkezdődik a fokozatos hozzátáplálás és leválasztás időszaka. Ilyenkor azonban ne felejtsük el, hogy ez nem jelenti azt, hogy a baba ugyanazt kapja, mint a család felnőtt tagjai. Természetesen az az ideális, ha nem kell külön főzni a babának, ezért törekedjünk arra, hogy az ő korában már fogyasztható alapanyagokban gondolkodjunk. Az ételeket több lépcsőben is készíthetjük, így a felnőtteknek vagy nagyobb gyerekeknek szánt ételeket még tovább dúsíthatjuk, fűszerezhetjük. A párolt, főtt, vagy sütőben sült zöldségekből például készíthetünk pürét a picinek, a család pedig köretként eheti az ebédhez, vacsorához.

Később a hozzátáplálás során folyamatosan bővül a babának adható élelmiszerek köre. Ilyenkor már szabadabban variálhatunk.

Az elválasztás során először általában a délelőtti, majd ezt követően a déli szoptatást cseréljük le, utána jön a délutáni, majd az esti szoptatás.

Az alapanyagok közül a következők szerint válogathatunk:

 6 hónapos kortól        

  • burgonya, sárgarépa, sütőtök, alma, őszibarack
  • só és cukor nélkül kezdjük az ételkészítést, és a baba ételét hagyjuk natúr formájában (a sajátunkat utólag még fűszerezhetjük)
  • az elválasztás kezdetén az ebédre javasolt ételek még nagyon egyszerűek, ilyenkor püréket kínáljunk a picinek (fokozatosan növelhetjük a pürék darabosságát)
  • Pl. Sárgarépa krémleves babáknak

 

7-8 hónapos kortól

  • tokfozelek_maskent.jpgcukkini, tök, cékla, saláta, zöldborsó, paradicsom, banán, körte, citrom, narancs, csirke, pulyka, gluténmentes gabonák (pl. rizs, amaránt, hajdina, köles), petrezselyem, kapor
  • a zöldség- és gyümölcspürék sorát ilyenkor már változatosabbá tehetjük főtt (darált) hússal, rizzsel és friss fűszernövényekkel; adagonként 1 kávéskanál növényi olajat használhatunk
  • Pl. egy egyszerű és finom Tökfőzelék recept

9-10 hónapos kortól

 

11-12 hónapos kortól

  • hagyma- és káposztafélék, zöldbab, spenót, sóska, sajtok, zab, árpa, rozs, hőkezelt tojássárgájasoska_fozelek_2.jpg
  • nnentől a zöldségeket és gyümölcsöket nyersen is adhatjuk, de vegyük figyelembe, hogy a bébi mennyire tud rágni                                                                                         

 

13-15 hónapos kortól

  • retek, paprika, halak, túró, tejföl, tej, tejszín, vaj, teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, méz, tojásfehérje

 

16-18 hónapos kortól

  • hüvelyesek, szója, eper, málna, kivi, darált olajos magvak

 

A baba és a felnőtt étkezések tervezésénél is fontos, hogy igyekezzünk szezonális, jó minőségű alapanyagokkal dolgozni. Törekedjünk a változatosságra, hogy a pici is minél több ízt, illatot megismerjen, de ha valamit elutasít, inkább ne erőltessük. Leveseket óvodáskorig csak ritkán adjunk, mert ezek nagy telítőértékűek, és esetleg elvehetik a helyet a táplálóbb fogások elől. A főzelékeket kezdetben saját anyagával sűrítjük, később már dúsíthatjuk hússal, tejtermékekkel is.

Ne féljünk a különlegesebb, vagy a megszokottól eltérő alapanyagoktól! Nyugodtan próbálkozhatunk például édesburgonyával, édesköménnyel, nyúlhússal, tenger gyümölcseivel, izgalmas (természetesen nem csípős) fűszerekkel is, csak arra figyeljünk, hogy a megfelelő időben vezessük be ezeket. Ahogy nő a pici, szépen lassan áttérhet az egészségmegőrző, kiegyensúlyozott táplálkozásra, amit ideális esetben a család is követ.

Ha gyermekünk táplálkozással összefüggő betegséggel, ételérzékenységgel él, akkor az előző írásban foglaltak szerint válthatjuk ki a problémás élelmiszereket.

 

Forrás: babykitchen.blog.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére