Jelenlegi hely

Napról napra bővíti a nyelvtudást a KRÉTA nyáron is elérhető ingyenes modulja

Családi program is lehet a nyelvtanulás.  A családnak, a szülőknek meghatározó szerepük van abban, hogy a nyelvtanulás eredményes legyen. Ebben sokat segíthet a - nyári szünetben is - térítésmentesen elérhető Idegennyelvi Felkészítő Modul a KRÉTA-rendszerben.


„A 21. század elején készültek magyarországi kutatások, amelyek bizonyítják, hogy egyértelmű összefüggés van a nyelvtanulás eredményessége és a család társadalmi helyezte, elsősorban az édesanya iskolai végzettsége között. Minél magasabb az anya végzettsége, annál nagyobb a valószínűsége, hogy az angol lesz az első tanult idegen nyelv, utána következik majd egy másik” - tájékoztatott Gubáné Csánki Ágnes, IFM szakmai tanácsadó. 

A szakértő szerint a nyelvtanulás területén is a család, a testvérek jelenthetik az elsődleges motivációt a gyerekek számára, ezért igen fontos a családon belüli példamutatás.

„A szerencsésebbek megtehetik, hogy igénybe vegyenek olyan lehetőségeket, mint a külföldi nyelvtanulás, cseretáborok, hiszen az élőnyelvi környezet a legjobb módszer a nyelvtanulásra” – mondja Gubáné Csánki Ágnes.  „Egy külföldi nyaralás során is tudják a szülők segíteni a gyerekek nyelvgyakorlását azzal, hogy hagyják őket kommunikálni, más gyerekkekkel kapcsolatot építeni.”

Mindezek mellett a KRÉTA rendszeren belül elérhető Idegennyelvi Felkészítő Modul is nagyszerű segítséget jelent az élőbeszéd gyakorlására. Ráadásul nyáron a gyerekek hajlamosak túl hosszú időt tölteni az online térben, így az app használatával hasznos tevékenységet is végezhetnének a telefonjuk segítségével.

Fontos lenne, hogy minden szülőhöz eljusson az információ: 

„A KRÉTA felületéről térítésmentesen elérhető, nyelvtanulást segítő applikáció több ezer rövid videót, és leckét tartalmaz, beszélteti a gyerekeket, javítja a kiejtést, siker esetén jutalmat ad” - hangsúlyozza az IFM szakmai tanácsadó. „Az angol és német nyelvű játékos feladatok szintfelmérés után azok számára is használhatók, akik korábban nem ismerték még ezt a modult. A leckék olyan témákra épülnek, amelyek a fiatalokat érdeklik, az applikáció minden általános - és középiskolás számára a KRÉTA felületen használt azonosítóval azonnal elérhető, csak ki kell választania a Nyelvtanulás opciót a KRÉTA alkalmazáson belül a Továbbiak menüpont alatt. 

Ha a belépéshez segítségre van szüksége tájékozódjon az IFM honlapján, vagy írjon a palyazat.ifm@edudev.com címre, szívesen segítenek a diákoknak és a szüleiknek is a kezdeti lépések megtételében.

Az IFM az általános iskola alsó tagozatától egészen az angol nyelvű felsőfokú nyelvvizsga, német nyelven pedig az emelt szintű érettségi szintjéig tartalmaz segédanyagokat.” Egyszerűen, térítésmentesen elérhető, logikus és motiváló. Tökéletes nyelvtanulási lehetőség a nyári szünetre is! 

„A nyelvtanulás nem mehet nyári szabadságra”

A szakértő fontosnak nevezte, hogy a nyelvtanulásban nem javasolt 2 és fél hónapot kihagyni, a gyakorlást minden nap bele kell illeszteni a programba „Ha nem is hosszú időre, de rövidebb feladatokkal érdemes egy nap többször legalább 10-15 percet a nyelvtanulással foglalkozni.”

A szülők is segíthetik a nyelvtanuló gyermeküket, nyelvi játékokat játszhatnak együtt, partnerek lehetnek a beszélgetős feladatokban, sőt, gyermekük KRÉTA fiókjával akár ők is kipróbálhatják az applikációt. Ha otthon tölti a család a mindennapokat, akkor is vannak további lehetőségek a nyelvgyakorlásra. Az Idegennyelvi Felkészítő Modul szakmai tanácsadója az ötletek között említette a gyerekek által hallgatott dalszövegek megbeszélését, fordítását, sokat segít a közös filmnézés, természetesen eredeti nyelven (célszerű már ismert történetet nézni együtt, hogy tényleg a nyelvre tudjanak koncentrálni).

„Tudomásul kell venni, hogy a 21. században a nyelvtudás létszükséglet lesz” – fogalmazott a szakmai tanácsadó. „Egy kütyü nem old meg mindent, sose felejtsük el, hogy a mesterséges intelligencia szó szerint fog fordítani és nem a jelentés szerint. Nem fogjuk kiváltani a nyelvtanulást azzal, hogy bevetünk egy avatart, beteszünk a zsebünkbe egy fordító kütyüt. 

A szülőknek továbbra is arra kell ösztönözni gyermekeiket, hogy érdemes energiát fektetni a nyelvtanulásba, mert az, hogy más nyelven is ki tudjuk fejezni magunkat és megértsünk másokat, arra hosszú távon is szükség lesz, megmarad az intelligenciánk egyik alapelemének” – tette hozzá.

Gubáné Csánki Ágnes kiemelte, hogy nyelvtanulás közben is dicsérni kell a gyereket, persze nem érdemtelenül. 

“Ha látja a szülő, hogy gyermeke naponta gyakorol, akkor fontos, hogy értékelje, díjazza az erőfeszítéseket. Arra viszont vigyázni kell, presszióval pont az ellenkezőjét érnék el.” 

A nyelvtanulás akkor hoz igazi eredményt, ha a folyamatot úgy éljük meg, hogy az szórakozás, ösztönző, igazi sikerélményt nyújtó tevékenység. Ezt biztosítja a térítésmentes Idegennyelvi Felkészítő Modul.

Forrás: Sajtóközlemény
 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Te mivel kapcsolódnál ki? Ünnepeld Te is a lusta napot!

Te mivel kapcsolódnál ki? Ünnepeld Te is a lusta napot!

Ugyan a "lusta nap" hivatalos ünneplése nem létezik, de van egy világszerte elismert nap, amit "Nemzetközi Lusta Napnak" neveznek, és ezt augusztus 10-én ünneplik. Ezen a napon arra bátorítják az embereket, hogy lassítsanak le, pihenjenek, és élvezzék a semmittevést.
5+1 tipp, mit ne felejtsünk el ellenőrizni az utastérben az autós családi utazás előtt

5+1 tipp, mit ne felejtsünk el ellenőrizni az utastérben az autós családi utazás előtt

A nyár közepén járunk, sokan most indulnak nagy családi nyaralásra, jellemzően jól megpakolt autóval – különösen, ha hosszabb időre és messzebbre utaznak. A kalandos utazás azonban veszélyeket is rejthet magában, ha nem megfelelően pakolunk vagy néhány alapvető dolgot figyelmen kívül hagyunk.
Hogy valóban élményekkel teli legyen a nyár!

Hogy valóban élményekkel teli legyen a nyár!

Mostanra már nyakig vagyunk a nagy nyári szünet kellős közepében. Mindenki elképesztően várta, a szülők talán már el is felejtik a holazalvókám-elfelejtettükalogopédiafüzetet-beposhadtazúszáscucc kombinációját, a gyerekeknek pedig egy ideje nem kell a szülők gyengéd (vagy épp agyvérzésközeli hangvételű-keljmárfelmertelkésünk!!!) ébresztésére kelniük. Szóval mit csinálnak? Hát még az ébresztőóra megcsörrenése ELŐTT természetesen közlik, hogy felkeltanaaaap, éhesvagyooook, kakiltaaaaam :D Én nem tudom, hogy vannak kódolva, de egyszerűen félelmetes, hogy a tanév idején 7kor sírva nyalábolom ki az ágyból az ovist, bezzeg a szünidőben 6kor már arcon pörögnek a testvérével együtt… Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

A nagy nyári melegben gyakran úgy érezzük, hogy könnyebb lenne egy kávéval, vagy teával. Forró helyzetekre jól jön néhány jeges korty akár mindkettőből.
Ugrás az oldal tetejére