Jelenlegi hely

Iskolakezdés laktózmentes finomságokkal!

Laktóz- és tejmentes harapnivalók, amiket a gyerekek imádni fognak.

Hamarosan kezdődik az új tanév, ami sok esetben egyúttal stresszt is jelent a szülőknek. A tanszerek, a kiegészítők beszerzése és a logisztika megoldása mellett kihívást jelent a mindennapokban a változatos és finom harapnivalók kiválasztása és csomagolása.

Ez különösen igaz, ha a gyerekek laktóz- vagy tejfehérje-érzékenyek, vagy ha a család szeretné növelni a tejmentes ételek arányát az étrendben. Bakk Brigitta, a Rama dietetikusa most pár hasznos tanáccsal segít abban, hogyan készítsünk egyszerre tápláló, ízletes és tejmentes uzsonnát vagy tízórait a gyermekeinknek. Figyelem, a cikk végén receptajánló található!

Mi a különbség a laktózérzékenység és a tejfehérje-allergia között?

A tejcukor-érzékenységet gyakran összekeverik a tejfehérje-allergiával, pedig két különböző intoleranciáról van szó. A laktózérzékenység, vagy más néven laktózintolerancia akkor alakul ki, amikor a szervezetben csökken a laktáz enzim szintje, amely a tejcukor lebontásáért felelős. Ennek következtében ez a folyamat nem megfelelő helyen, vagyis a vastagbélben megy végbe, ami puffadást, hasmenést okozhat. Míg a tejfehérje-allergia esetében a tej teljes elhagyása szükséges, addig a laktózérzékenyeknek elegendő kerülni a laktózt tartalmazó termékeket vagy enzimpótlást alkalmazni. A laktózérzékenység tinédzserkorban is kialakulhat, épp ezért még fontosabb, hogy az iskolába csomagolt finomságok kövessék ezeket az igényeket, melyhez szerencsére számos alternatíva és egyszerű praktika rendelkezésünkre áll.

Figyeljünk a kalciumra!

Az uzsonnák elkészítésekor érdemes figyelembe venni a táplálkozási előnyöket is. A gyermekek emésztésére is jótékony hatással vannak az olyan ételek, amelyek magas rosttartalommal rendelkeznek, mint például a teljes kiőrlésű pékáruk vagy a zöldségek, így támogatva a bélflóra megfelelő működését.

Ha a tejfogyasztást csökkentjük, figyeljünk oda, hogy a különböző növényi alapú opciók, például tej-, joghurt- és tejszínalternatívák bevitele mellett fogyasszunk más fehérje- és kalciumdús ételeket is.

A mentes étkezésnél kifejezetten fontos a megfelelő fehérjebevitel biztosítása, amelyet különböző növényi fehérjeforrások, például tofu, hüvelyesek vagy quinoa kombinálásával érhetünk el. Mutassunk meg minél több ilyen lehetőséget a gyermekünknek, így az egyéni ízlés és érzékenység alapján kiválaszthatja a kedvencét, amit szívesen fogyaszt majd.

Lépésről lépésre a változatos étrend felé

Ha úgy döntünk, hogy több tejmentes élelmiszert is bevezetünk étrendünkbe, érdemes fokozatosan megismerkedni az új ételekkel. Apróságokra gondoljunk, mint a zabital hozzáadása a reggeli müzlihez, vagy a növényi alapú joghurthelyettesítők kipróbálása desszertként. A Rama Crema növényi főzőkrém például kiváló alternatíva lehet, amely gazdag ízt adhat ételeinkhez, sőt, egy kevés granolával összekeverve akár gyors reggeli is készíthető vele, amely a rohanós hétköznapok során mindig kihívás. Az új ízek és textúrák megszokása időt igényelhet, de a megfelelő receptekkel és alapanyagokkal könnyen megtalálhatjuk azokat a megoldásokat, amelyek ízletesek és könnyen elkészíthetők – és gyermekeink is szeretni fogják.

Ínycsiklandó uzsonnareceptek laktózmentesen

Szerencsére számos laktózmentes és tejmentes alternatíva áll rendelkezésre, amelyekkel változatos uzsonnákat készíthetünk. Az unalmas szendvicsek helyett például készíthetünk wrapeket: vegyünk egy tortilla lapot, keverjünk össze néhány evőkanál Rama Cremát, egy kis dijoni mustárt, citromlevet, sót és borsot. A tortilla lapokat kenjük meg ezzel a krémes öntettel, majd töltsük meg reszelt sárgarépával, vékony szeletekre vágott uborkával, piros kaliforniaipaprika-csíkokkal, bébispenót- levelekkel és hummusszal.

Töltött muffinok

A töltött minimuffinok nemcsak ízletesek, de a gyerkőcök a barátaikat is meg tudják kínálni a harapnivalóból.

Először is melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, és készítsük elő egy mini muffin formát. Ha szeretnénk, béleljük ki papír kapszlikkal, vagy vékonyan kenjük ki margarinnal a formát.

Ezután egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet (1 csésze), a sütőport (1/2 teáskanál), a felaprított piros kaliforniai paprikát (1/2 csésze), a sót és a borsot. Egy másik tálban alaposan keverjük össze a tetszőleges növényi italt (1/2 csésze), a Rama Cremát (1/4 csésze) és egy tojást, amíg teljesen sima nem lesz. Öntsük a nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókra, és keverjük össze, amíg csak éppen elkeveredik. Ne keverjük túl, mert a tészta maradhat egy kicsit csomós. Ezután adjuk hozzá az aprított snidlinget, és óvatosan keverjük bele. A tésztát kanalazzuk a muffinformákba úgy, hogy kb. 2/3-ig töltsük meg őket. Süssük az előmelegített sütőben 15-20 percig, amíg a muffinok aranybarnára sülnek, és egy fogpiszkálóval ellenőrizve tisztán kijön a tésztából.

Édességnek zabpelyhes szelet

Ha édességet is csomagolnánk, a zabpelyhes szelet remek és tápláló választás: egy nagy tálban keverjük össze 1 csésze zabpelyhet, 1/2 csésze aszalt gyümölcsöt (például mazsolát vagy aszalt szilvát), 1/4 csésze aprított magvakat (mint például mandula vagy dió), és 2 evőkanál chia magot. Egy kisebb edényben melegítsünk fel 3 evőkanál Rama Cremát, 2 evőkanál mézet vagy agávészirupot, és 1 teáskanál vaníliakivonatot, amíg a keverék teljesen sima nem lesz. Öntsük ezt a meleg keveréket a száraz hozzávalókra, és alaposan keverjük össze, hogy minden hozzávaló jól elvegyüljön. Ezután nyomkodjuk a keveréket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és tegyük hűtőbe, amíg meg nem szilárdul.

Miután a keverék megszilárdult, vágjuk fel szeletekre, és máris kész az egészséges, édes uzsonna!

Forrás: Noguchi

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Szeptember az új január - őszi tippek az egészségéért

Szeptember az új január - őszi tippek az egészségéért

Sokan mondják, hogy szeptember az új január. A nyári lazulás után sokan motiváltabban érkeznek vissza az edzőtermekbe. Hogy a kezdeti lelkesedés pár hétnél tovább tartson, érdemes szakemberrel konzultálni és konrét célokat meghatározni.
Ki mondta, hogy az ősz unalmas legyen?

Ki mondta, hogy az ősz unalmas legyen?

Az ősz számos lehetőséget kínál, hogy a gyerekek számára izgalmassá és élvezetessé tegyük ezt az évszakot. Összegyűjtöttem néhány ötletet, amelyek segítenek felfedezni az ősz szépségeit és kihasználni az évszak sajátosságait a családi élmények során.
Végzetes mondatok a gyereknevelésben!

Végzetes mondatok a gyereknevelésben!

Vannak olyan végzetes mondatok, amit a szülők később megbánnak. Van pár ismétlődő dolog, amit ha gyakran mondunk gyerekeinknek, akkor azzal akár hosszú távon nehezítjük meg a gyerek és a magunk életét is.- Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.
Miért menjünk el szűrővizsgálatokra, ha nincsen semmi bajunk?

Miért menjünk el szűrővizsgálatokra, ha nincs semmi bajunk?

Azért, hogy ne is legyen! - Dr. Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus írása
Ugrás az oldal tetejére