Jelenlegi hely

Emmi: több friss gyümölcsöt kaptak a gyerekek az óvodákban, iskolákban

Több friss gyümölcs, zöldség, hal és teljes kiőrlésű pékáru került a gyerekek asztalára az óvodákban és az iskolákban az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) koordinálásával tavaly végzett ellenőrzés eredménye szerint, mint a korábbi években - derül ki Rétvári Bence államtitkárnak az LMP-s Szél Bernadett és Sallai R. Benedek országgyűlési képviselők kérdésére adott írásbeli válaszából.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára az Országgyűlés honlapján pénteken válaszolt a képviselőknek arra a kérdésére, hogy mit mutatnak a közétkeztetési rendelet bevezetésével kapcsolatos hatásvizsgálatok és költségszámítások.

Az államtitkár válaszában emlékeztetett arra, hogy - még a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló, április 30-án megjelent Emmi-rendelet előtt - az Országos Tisztifőorvosi Hivatal koordinálásában a megyei kormányhivatalok országos felmérést végeztek 2011 utolsó öt hónapjában. Ebben a kutatásban a közétkeztetők számára kiadott, rendszeres étkezést biztosító, szervezett élelmezési ellátásra vonatkozó táplálkozás-egészségügyi ajánlásban foglaltak teljesítését vizsgálták.


Copyright: cukmen / 123RF Stock fotó

 

Eszerint akkor a receptúra a vizsgált létesítmények 58 százalékában, az étlap a létesítmények 49 százalékában, a változatossági mutató a vizsgált létesítmények 82 százalékában felelt meg az ajánlásban foglaltaknak.

Az ellenőrzési tapasztalatok egyértelműen bizonyították, hogy az ajánlásban megfogalmazottak a rendelkezésre álló forrásokkal, gondos és ésszerű étlaptervezés mellett megvalósíthatók voltak, és ezt támasztották alá a mintaként szolgáló jó gyakorlatok, mint például a mintamenza program során szerzett tapasztalatok.

Rétvári Bence utalt arra is, hogy a gyermekek egészséges étellel való ellátását a kormány más intézkedésekkel is segíti, így például a tavalyi költségvetés a szociálisan rászoruló gyermekek étkeztetésére a 2011. évi, ugyanerre a célra fordított összegnek csaknem dupláját, 102 ezer forint normatívát biztosított gyermekenként az intézményfenntartóknak.

Emlékeztetett arra is, hogy a nyári gyermekétkeztetésre a kormány a 2011-2013-as évekhez képest az idén 10 százalékkal többet, 2,64 milliárd forintot biztosít, és a támogatás során előnyben részesítik a hátrányos helyzetű településeket.

 

Forrás: MTI

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az évrendező füzet segít rendet tenni az életedben

Évrendező munkafüzet 2024/2025: zárd le az előzőt és tervezd meg az újat!

Zárd le 2024-et. Tervezd meg 2025-öt. Az évrendező segít. Egy zseniális találmány, hogy 2025 végre a Te éved legyen!
Csendes szilveszter: Tippek otthoni kikapcsolódáshoz, ha nem szereted a nagy csapatós bulikat

Csendes szilveszter: Tippek otthoni kikapcsolódáshoz, ha nem szereted a nagy csapatós bulikat

Szilveszter éjszakája sokaknak a nagy bulikról, a hangos mulatságról és a pezsgőről szól, de nem mindenki vágyik ilyen nyüzsgésre. Ha inkább egy meghitt, pihentető estét szeretnél otthon tölteni a családdal, nagyszülőkkel vagy épp kettesben ez az írás pont neked szól. Összegyűjtöttünk néhány inspiráló ötletet, hogy az évbúcsúztató otthon is emlékezetes legyen.
Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Ugrás az oldal tetejére