Jelenlegi hely

OÉTI: a közétkeztetésben az egészségügyi szempontoké az elsőbbség

A közétkeztetés átalakításánál elsősorban az egészségügyi érdekeket kell figyelembe venni, hiszen a betegségek kialakulása szorosan összefügg a táplálkozással - mondta Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgató-főorvosa az MTI-nek hétfőn adott interjújában.

A szakember úgy véli, a minőségi, a helyesen elkészített ételeket nem elsősorban az alapanyagok ára határozza meg. Az OÉTI által kidolgozott közétkeztetési rendelettervezet reményei szerint a jövő évi óvoda és iskolakezdés előtt életbe lép. Ajánlások már most is vannak, de ezt a közétkeztetésben résztvevők egy része nem tartja magára nézve kötelezőnek.

Martos Éva emlékeztetett arra, hogy egy 2009-es országos óvodai közétkeztetési felmérés drámai eredményeket hozott. A laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy az óvodában felszolgált menüsor táplálkozási kockázatot hordoz. Nagyon sok sóval készítették az ételeket, a kalcium mennyisége viszont messze elmaradt a kívánatostól, kevés volt a zöldség és a gyümölcs. A konyhatechnikai eljárások sem voltak megfelelőek, az ételek zsírosak voltak, a diétás étkezés pedig gyakorlatilag megoldatlan volt a közétkeztetésben.

A főigazgató-főorvos szerint egy sokszereplős területet kell a lehető legjobban szabályozni, hiszen számos érv és ellenérv hangzik el a közétkeztetésben résztvevőktől és a szülőktől egyaránt.

A rendelettervezet kidolgozásánál figyelembe vették a nemzetközi standardokat, amelyek előírják, hogy milyen közétkeztetést kell biztosítani az egyes korosztályoknak. Mára egyértelmű vált ugyanis, hogy a táplálkozás megválasztása nagyban összefügg a későbbi betegségek - cukorbetegség, magas vérnyomás, elhízás - kialakulásával.

Martos Éva beszámolt arról is, hogy júniusban megismételték a korábbi felmérést, és az adatok nem sokban tértek el a 2009-es eredményektől. Példaként említette, hogy a napi sóbevitel még mindig háromszoros, a megengedett 2 gramm helyett 6,7 gramm volt, a napi kalciummennyiség 270 milligramm volt a kívánatos 520 milligrammal szemben. A korábbinál jobbnak tűnik a zöldség-gyümölcsellátás, és valamelyest javult a diétás étkeztetést igénylők helyzete is.

Azt, hogy a közétkeztetésben valóban megfelelő alapanyagokból, kevesebb só, cukor, zsír felhasználásával főznek-e, a népegészségügyi szakigazgatási szervek ellenőrzik majd. Arra is ügyelnek majd, milyen nyersanyagokat használtak fel, van-e adagolási útmutató, továbbá laboratóriumi vizsgálatra is számítani lehet - ismertette.

A gyerekek ízlése rendkívüli módon formálható - mondta a szakember, és feleslegesek azok a riogatások, hogy eltűnik a tányérról a rántott hús. Szemléletváltásra van szükség, hiszen a rendelettervezet elsődleges célja, hogy a felnövekvő generációk egészségesek legyenek - hangsúlyozta.

Hozzátette: nemzetközi adatok igazolják, hogy a helyes, minőségi étrenddel összefüggésben javul a gyerekek teljesítménye, csökken a hiányzás, és megfigyelhető az a trend is, hogy egyre többen választják a közétkeztetést, ha az a gyerek fejlődését mindenben kielégíti.

Martos Éva úgy vélte, nem biztos, hogy a megreformált közétkeztetés drágább is lesz, hiszen drága alapanyagból is lehet íztelen, rossz ételt készíteni és fordítva. A közétkeztetésnek vannak rejtett tartalékai, utalt az Országos KözÉtkeztetői Szakácsversenyre.

A közétkeztetésben 1,2 millió gyermek vesz részt a bölcsődétől a középiskoláig, ezen kívül ebbe a kategóriába tartozik a kórházi étkeztetés, a szociális intézményekben élők és az egész napos szociális ellátásban részesülők, valamint az állami, önkormányzati táborokban pihenők étkezése is.

Forrás: MTI

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

A női termékenység titkai

A női termékenység titkai

A fogantatás és a születés misztérium. Ma már mintha ezt elfelejtettük volna. Mintha a nők már nem bíznának a testükben és abban, hogy képesek egy gyermeket a világra hozni. Egyre inkább támaszkodnak a külső hatásokra, orvosi segítségre. A külső hatások miatt is, hiszen a társadalom nyomása és a stresszes környezet egyáltalán nem segít a nyugodt gyermekvállalásban. Sok nő egyre később, gyakran csak a negyvenes éveiben jut el oda, hogy megtalálja a megfelelő párt, akivel családot alapítana, és biztos egzisztenciát is tud maga mögött. A testünk ilyenkor még alkalmas a babavállalásra, de nem mindegy hogy addig hogyan éltünk. Mit történt testünkkel, lelkünkkel.
Egészséges őszi sütik bűntudat nélkül

Egészséges őszi sütik bűntudat nélkül

Az ősz a sült alma, az illatos fűszerek és a sütőtök szezonja nálam, főleg, ha már kint beköszönt a csípős idő. Ilyenkor egy házi sütemény nem csak a testet, de a lelket is felmelegíti. Mit süssünk, ha az őszi ízek élvezete mellett az egészség is fontos szempont számunkra?
Vashiány a gyereknél – tünetek, okok, megoldások

Vashiány a gyereknél – tünetek, okok, megoldások

A vas az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkül a szervezetünk nem tud megfelelően működni. Különösen a gyerekek esetében lényeges, hiszen a növekedéshez, a szellemi fejlődéshez és az immunrendszer működéséhez is elengedhetetlen. De honnan tudhatjuk, ha a gyermekünk vashiányos, és mit tehetünk ellene?
Ne felejtkezzünk el cserepes növényeink téliesítéséről sem!

Ne felejtkezzünk el cserepes növényeink téliesítéséről sem!

Olcsó tippek és fortélyok az egészséges növényekért és a cserepes növények fagymentes átteleltetésért.
Ugrás az oldal tetejére