Jelenlegi hely

Ásó, kapa, kisgyerek, kiskertész!

A tavaszi szellőkkel megérkezik az ébredő természet és föld hívó szava, és menthetetlenül a kertbe csábít a vérünk. De sokan nem rendelkeznek megművelhető földdarabbal, esetleg egy kis terasz vagy ablakpárkány méretű terület felett rendelkeznek. Hogyan tanítsuk meg ezekkel a lehetőségekkel a gyerekeket a természet, a növények szeretetére?

Mióta a kocsiparkolónk melletti 4x2 méteres területet megműveljük, valamilyen érthetetlen oknál fogva a gyerekek ugyanazt a boltban vásárolt és a menzán fertőzőnek tartott zöldséget és gyümölcsöt megeszik, ha ők locsolták nyáron. Négy tő, kétméteresre megnövő paradicsomfánkat a szaletli csatornájához kötözött spárgára futtatjuk fel, így a kocsimra vetett árnyék mellett a védett helyen novemberben még öklömnyi paradicsomokat szüretelünk. Előtte padlizsán és borsósor. A borsót a tányéron a kicsi még mindig kikerüli, de a kerti tövekről héjastól ropogtatja. 

A baba megszületésével együtt ébredő ősi ösztönnek engedelmeskedve a család kertészkedni kezd, hogy a kicsinek is megmutassuk… de mit tudunk megmutatni a lakótelepi erkélyen vagy egy ablakpárkányon? És hogyan kellene hozzákezdenünk, ha soha korábban egy evőkanálnyi földet sem vettünk a kezünkbe?

Azért úgy ne, mint férjem kisgyerekkorában a tanyáról az éppen átadott panelba frissen beköltözött szomszéd, aki a nappali betonpadlóját látva 50 cm magasan telehordta családilag termőfölddel és a téli krumplimennyiséget megtermelte. Némi vizesedést okozott a falrendszerben, de oda se neki!

A legfontosabbb a példamutatás: a kreativitásunkkal bőven tudjuk pótolni a helyszűkét, utánaolvasással pedig a tudáshiányt. A kertészkedést kicsiben is lehet művelni, például lehet a konyhaablakban fűszernövényekkel kezdeni:

a gangon virágokkal, virágzó fűszernövényekkel, epertövekkel és salátával, melyek illatukkal és színeikkel csalogatják a méheket, és garantált a jó termés:

a teraszon cserépben miniparadicsommal:

 

Kezdőkertészként első alkalommal egy nagyon széles ablakom volt, ráccsal: a rácson lógtak kaspóban a virágok és fűszerek, az ablakpárkányon széles, kerek tálakban minikert, mely télen is zöld volt. A gangon magas, 40-50 cm-es cserepekben borostyán élt és a beleállított rácsokra futott; előtte mindig az évszaknak megfelelő kis virágosok. A sok év alatt vagy 6 dézsa összegyűlt, amit egyedül a költöztetésben besegítő barátaim nem értékeltek.

Még hűvösek a napok, de a föld melegében már készülődnek a növények.

Salátafélék, korai hidegtűrők

Márciusban már kiültethetőek a salátafélék, a galambegy saláta, a dughagyma, a retek. Ezek kis helyen, akár egy-egy virágládában megélnek. Ha kevés a helyed, vagy nem akarsz sokat költeni az ültetőedényekre, akár kis bébiételes üvegekbe is ültethetünk dughagymát.

Fűszernövények

A snidling, kakukkfű, rozmaring évelők, és milyen finomak lesznek majd az uzsikenyéren, vacsorakor a krumplin, húson. Cserépbe kerülhet petrezselyem is, türelem kell hozzá, nehezen csírázik. A bazsalikom nagyon szereti a meleget - várhatunk az ültetésével áprilisig - fényre csírázik: védett, napos helyre tegyük ültetéskor, és nem kell rá föld. Locsolni is inkább spirccelve érdemes. 

Eper, piros bogyósok

Az eper az egyik legkedveltebb gyerekbarát elem a kertben: ha tavaly vettél már, már kezdheted is a tavaszi munkákat vele: nem szereti a száraz növényi részeket magán. A palántáinkat meg kell szabadítani a száraz levelektől, jöhet rá friss föld és tápanyagok. Ha indán lógó hosszabb hajtásuk van, az inda levágása nélkül kisebb cserépbe ültessük el, hagyjuk mellette a cserepet és tegyünk a hajtásra egy követ súlynak (míg nincs gyökere, súly nélkül az erős inda kifordíthatja a kis növénykét). Locsolgassuk, egy hét múlva már gyökerezni kezd, és levághatjuk. A barna, tápanyagban gazdag földet, tápanyagot meghálálja. Lehet kapni piros bogyósoknak való bio tápoldatot kertészetekben, sokáig kitart, de valóban jót tesz a növényeknek.

Kevés a helyed hozzá: imádnak kaspóban lógni, de akár egy fonott kosár is megteszi az ablakban.

A málna is nagy túlélő, így egy nagyobb cserépben jól eléldegél. A tavalyi, már azóta elszáradt szárakat vágjuk vissza, és bio humuszos tápanyaggal etessük meg tavasszal. Meg fogja háláni! Akár a ribizli, az is ugyanígy bírja.

A paradicsom miniváltozatai is jól elvannak egy cserépben, de ma már kaphatóak kifejezetten balkonra szánt fajták. Nem egy webshopban találkoztam komplett csomaggal: cserép, alátét, tápanyag, ültetőközeg és magok. Kezdő kertészeknek ajándéknak kiváló.

Abszolút kezdő zöldrajongók csírákkal, mikrozöldekkel is kezdhetik. A csírák rengeteg vitamint és ásványi elemet tartalmaznak, nemcsak télen nátha ellen,de tavasszal immunerősítésnek, a tavaszi fáradtság ellen is kitűnőek. Némelyik olyan intenzív ízű, hogy fűszernek is kiváló. Szendvicsekbe, salátákba, húsra, halra, köretnek... végtelen a felhasználási lehetősége és igazán kis helyen is elfér, elég egy fagyisdoboznyi hely az ablak előtt.

 

A kertészkedős cikkekben legtöbbször a tavaszi növények vannak fókuszban. Összre ritkán ajánlanak ötleteket. A meleg áprilisban már ültethető szabad földbe a dísztök. Ha van egy széltől védettebb sarok, ahova pár karót le tudsz szúrni, vagy egy kerítésszakasz, egy falfelület, egy olyan hely, ahova fel tud futni, igazán változatos színpompával tud megörvendeztetni őszre a sok különböző formájú kis tök.

Ültetőkanálra, locsolókannára fel, hajrá kis kertészek!

 

ADL - Debrecenimami

 

Fotók: pixabay.com; salatazo.hu; Debrecenimami; edenkert.hu

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

A bakancslista is egy élettervezési módszer, kicsit játékosabban, de tervezésre ösztönöz. Jó módszer a gyerekek és magunk előre tervezésre szoktatására.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
Ugrás az oldal tetejére