Jelenlegi hely

TikTok, az új mókagyár. De tudjuk, mennyi veszély lehet benne?

Te tudod, mit néz a gyereked a neten? Ugye nem igazán? Nem vagy vele egyedül. Az iskolai szünetek alatt – ha máskor nem – szembesül legintenzívebben a szülő kiskorú utódai elektronikus kütyü fogyasztásával. A sok applikáció között nehéz eligazodni, lássuk a TikTok titkait.

Annyi kép- és videomegosztó alkalmazás létezik, a megszámlálhatatlan chat-elős applikációkról nem is beszélve, hogy ember legyen a talpán, aki követni tudja. Egyik kedvelt csoporttárs videókészítő-mániás nagyobb nővére teljesen rákattant a TikTok-ra.

Mikor először magyarázott nekem róla, azt hittem, valami titokról mesél, annyira félreértettem a nevét. De belelesve az applikációba, lelohadt a lelkesedésem a sok figyelemre vágyó gyereket látva.

TikTok, egy újabb mókagyár

A TikTok is egyike a klasszikus közösségi média videókészítő és -megosztó applikációknak.  (ezt az aplikációt kell keresni a telefonon.)

Alkalmanként az nyer, aki a legviccesebb, legfeltűnőbb „művet” teszi fel.

Az ingyenes mobilapplikáció által javasolt használói életkor 13 éves kor feletti. Egyik legnépszerűbb témája a dalokra való tátogás, vagy tánc, vicces videók készítése és kihívások teljesítése.

A fiatalok nagyrésze fent van a TikTokon, a Youtuberek mintájára már léteznek TikTokerek is, miközben a legtöbb szülő nem is teljesen tudja, mit takar az applikáció.

Életkori határok: tizenhármas karika

Az ajánlott kor alatti fiatalok, gyerekek is megpróbálhatják használni az applikációt, ennek számos veszélye van. A 13 év alatti gyermekeknek nem javasolt az alkalmazás használata, szinte lehetetlen kiszűrni a káros, veszélyes tartalmakat, amikkel találkozhat.

Mivel a legtöbb gyermekben él a vágy, hogy példaképeket kövessenek és utánozzanak, fontos felügyelni kiket követnek. Ellenőrizzük a tevékenységüket is, hogy megelőzzük a nem illendő videók megosztását, illetve amennyiben ilyen felkerül, azonnal töröltessük le vele.

Lássuk, milyen veszélyeket rejt az alkalmazás!

Felnőtt tartalmak a TikTokon

Naná, hogy bőségesen vannak rajta felnőtteknek szánt tartalmak: videók melyekben a téma az önbántalmazás, drog- vagy alkoholfogyasztás látható, explicit szexuális utalásokat tartalmaznak, durva nyelvezetet vagy veszélyes viselkedési formákat promótálnak. Hiába felnőtteknek szánt, bárki könnyedén megtalálhatja.

Szexi dalokat éneklő gyerekek, önbántalmazás, zaklatás?

Számos videóban világslágerekre tátognak, táncolnak gyerekek, amikben gyakran felnőtt nyelvezetet, trágár szavakat hallhatunk vagy obszcén mozgásformákat, mozdulatokat utánoznak.

Az online zaklatás egy széles körben elterjedt probléma. A TikTokon is előfordul a kommentek között és sokszor videókban, paródia videókban is mások nyilvános kifigurázása, lenézése.

Videók keringenek a TikTokon, amiknek a fő témája a magány, depresszió és ennek egyik látványos eleme az önbántalmazás. Több esetben előfordul, hogy a kommentelők bátorítják is a posztolót az önbántalmazásra.
Sem a bántalmazó, sem az elszenvedő oldalon való részvétel, sem a látott magatartásformák mint minták nem szükségesek a gyerekeknek.

Alkalmazáson belüli vásárlások

A felhasználók "ajándékokat" vásárolhatnak egymásnak, más felhasználóknak. Az ára egy ajándéknak 5 dollártól akár 50-ig terjed, ez kb. 15.000.- Ft-ot jelent. Természetesen nem kell már hozzá bankkártya, a telefonszámlára terhelik. Mindenképp tájékoztasd gyermeked arról, hogy ez valódi pénzbe kerül, nehogy meglepetés érjen a következő telefonszámla érkeztekor.

Pedofilok

Sajnos minden közösségi felületen fennáll a veszélye, hogy gyermeked idegenekkel találkozik. Gyakoriak az illetlen kommentek és megkeresések az egészen fiatalok számára is. Ha ilyen felhasználó próbál kapcsolatba lépni gyermekeddel, lehet tiltani és jelenteni a tevékenységet.

Létezik élő adás funkció, ez interaktív, azaz bárki hozzászólhat, így nem tanácsos a fiataloknak ezt az opciót használni.

Nézőből termék

A cikk írásakor csak ráböktem egy videóra, melynek kezdőképén egy bankautomata, annak számbillentyűi és egy kártyát bedugó kéz látszik. A 14 másodperces! videó a kirakatüvegen keresztül egy gyorsétteremben étkező lányt mutat. A video készítője kedveskedésnek álcázva a bankártyájával ételt vásárol neki, aki a váratlan ajándék láttán meglepett és mosolyog.


A videó 841 ezer! „like”-ot kapott (ez itt szív forma, akár az Instán) és 13,5 ezer embert késztetett hozzászólásra, Akik pro és kontra támadják a videókészítőt bunkóságáért vagy a lányt kinézetéért. A hozzászólok között bőségesen találunk magyarokat is. A videó készítője 6,7 millió rajongóval rendelkezik, egy amerikai, idén 20 éves Tiktoker sztár, saját web és Wikipédia oldala, jelen van a legnagyobb közösségi média felületeken is!

Nem érdemes most az értékek és a könnyen szerzett népszerűség témakörébe elmerülnünk, az bőven egy másik cikk témája lehetne. De bármelyikünk gyermeke ülhetne ott az étteremben, lehetne rajta baseball sapka, vagy szemüveg, fehér szuperhősös póló vagy fekete rockeres. Lehet, hogy akkor veszik fel, mikor beleharap a hamburgerbe, vagy a szívószállal az üdítőbe kóstol. És egy 14 másodperces videóval tönkreteszik az életét.

Mit tehetsz, hogy megvédd gyermekedet? - folytatás cikkünk második felében, ahol megmutatjuk a TikTok biztonsági beállításainak lehetőségeit és az az online térben való közlekedést.

ADL - Debrecenimami

Forrás: kép - Pixabay; szöveg - kozossegi-media-mindenkinek.blog.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden cseppje kincs! Az anyatejes táplálás világnapja

Minden cseppje kincs! Az anyatejes táplálás világnapja

Az ENSZ 1992-ben az anyatejes táplálás világnapjává nyilvánította augusztus 1-jét, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet az anyatej fontosságára, valamint a szoptatás az anya és a gyermek közötti személyes kapcsolat kialakításában játszott meghatározó szerepére.
Mire jó a csend?

Mire jó a csend?

Túl nagy a zaj a világban, rengeteg inger, üzenet jut el hozzánk, állandóan szól valami. Értékessé vált a csend, hiszen a rohanó hétköznapokon kevés adatik belőle. Amikor nyáron egy hétre kiürült a lakásunk – táborozó gyerekek, üzleti úton lévő férj – „megcsendült a csend”.
„Elereszti a hasizmokat úgy, hogy a hasa kissé lesüllyedjen, majd elgondolkozik azon, hogy már megint milyen kövér lett az utóbbi időben”- avagy a nő és férfi közötti különbségek

Szégyenlős vagy csábító - avagy a nő és a férfi közötti különbségek a zuhanyzóban

Micsoda rendkívüli kihívást jelent az, ha valaki úgy dönt, megosztja sorsát, vagy inkább a fürdőszobáját egy ellenkező neművel... 
Hol zöldebb?

Zöldnek lenni trendi! Magyarország zöld térképe

Egy nagyon kedves olvasónk, Gábor kérésére most egy olyan hazai gyűjteményt hoztam el Nektek, amiben térképes és tematikus kereső segítségével tudjátok fellelni azokat a helyeket és szolgáltatókat, akik egy kicsit zöldebbé teszik mindennapjaitokat.
Ugrás az oldal tetejére