Jelenlegi hely

Átadták a felújított kamalduli remeteséget Majkon

Március 5-től új látogatóközponttal, interaktív kiállításokkal, díszkerttel várja a látogatókat a felújított majki kamalduli remeteség és Esterházy-kastély. Az itt töltött idő egyszerre nyújt lelki feltöltődést és aktív kikapcsolódást.

A Vértes erdeinek mélyén található a majki kamalduli remeteség Európa-szerte különlegességnek számító műemlékegyüttese, amelynek épületei és környezete szinte teljesen egységesen fennmaradtak. A 17 cellaházból, rendházépületből (foresteria) és az egykori templom megmaradt tornyából álló barokk épületegyüttes Oroszlány külterületén (Majkpuszta), egy tó közelében fekszik.


Fotó: nof.hu

Ahol a csend lakik

Az itáliai eredetű kamalduli rend hallgatási fogadalmat tett szerzetesei a 17. század végén, a 18. század elején éltek itt. A kamalduli remeteséget 1733-ban kezdték építeni, alapkövét Esterházy József tette le. A remeteségben cellaházakat, templomot és közösségi épületet alakítottak ki.

A némaságot fogadó fehércsuhás szerzetesek külön-külön elmélkedtek cellaházaikban, évente csak egyszer beszélhettek egymással. Az egymás mellett sorakozó tizenhét cellaház mindegyike saját kerttel rendelkezik.


Fotó: MTI/Krizsán Csaba

1782-ben II. József feloszlatta a szerzetesrendeket, köztük a kamalduli rendet is, a remeteség vagyonát pedig árverésre bocsátották, állami tulajdonba vették vagy széthordták. A kolostor helyén az Esterházyak alakították ki vadászkastélyukat.

A 2022-ben véget ért teljes körű felújítás után megcsodálható a remeteség eredeti barokk szerkezete és művészi kialakítása: felújították az egykor szerzetesek által lakott cellaházakat, a templomtornyot és a kerteket, valamint új, modern fogadóépületet létesítettek.

A kamalduli remeteség a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében újult meg.


Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Az egyes cellaházakban a szerzetesi életre jellemző terek kaptak helyet, valamint korabeli tevékenységek megidézésével a remeteség gazdálkodása és a szerzetesek mindennapi tevékenységei vált megismerhetővé. A 6. és 7. cellaházban a korhű berendezés a remeték életét idézi.


Fotó: nof.hu

A felújított templomtorony, amely a remeteközösség lelki központja volt, a felújítás után kiállítótérként és kilátópontként működik. A templom kriptájában installációk és egy hologramos kisfilm segítségével ismerheti meg a látogató a barokk lelkiség halállal kapcsolatos gondolatait.

Korábban már megvalósult a rendház – a pince, a földszint, az emelet, valamint a növényszárító padlás – teljes belső, műemléki rekonstrukciója, az egykori refektórium freskóinak restaurálása, valamint a belső díszudvar felújítása.

A konventépületben megcsodálhatjuk a refektóriumot, vagyis az ebédlőt, ahol a falakat és a mennyezetet freskók és faliképek díszítik.


Fotó: nof.hu

A termekben berendezett kiállítás bemutatja a remeteség 18. századi históriáját, a szerzetesek életmódját, megemlékezik II. Rákóczi Ferenc és a kamalduliak kapcsolatáról. A tárlat megjeleníti azt az időszakot is, amikor az épületből a remeteség alapítását egykor támogató Esterházy-család grófi ágának vadászkastélya lett az 1860-as évektől.

A kiállításban az eredetihez igazodó történeti bútorok kaptak helyet a rendezvényekre használt terekben is, így a refektóriumban, a díszteremben, a káptalanteremben, a könyvtárszobában és a kápolnában is.


Fotó: nof.hu

Az újonnan nyílt tárlat A kert gyümölcsei és a lélek virágai címet kapta – utalva a helyreállított remeteségi és cellakertekre, valamint a klauzúra lelkiségére.

Látogatás gyerekkel

A kisebbek figyelmének fenntartására és a szórakoztatva tanításra az interaktív cellaházban érintőképernyőkön található alkalmazások és játékok szórakoztató és tanulságos megoldást kínálnak.

A telefonra letölthető Visual Guide applikáción gyerekek részére összeállított útvonal és különböző kerthez és kiállításhoz kapcsolódó feladatlapok és az ajándékboltban megvásárolható színes családi foglalkoztató füzetek is segítik az élményalapú információszerzést és a kiállítás tematikájának játékos megismerését.

A múzeumpedagógiai cellaházban különböző interaktív foglalkozások hozzák közelebb a gyerekekhez a szerzetesek mindennapjait. A kézműves cellaházkban helyet kapott egy látványmanufaktúra, ahol különböző konyhatechnológiai folyamatokkal ismerkedhet meg az ide látogatók.

Egy teljesen új, modern látogatóközpontot, valamint játszóteret és egy kis sétányt is kialakítottak. A mértani kerteket is rekonstruálták, ezekben a teraszos kertekben és az Esterházyak idején kialakított angolparkban is érdemes sétálni.


Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A Remeteség hétfő kivételével minden nap nyitva tart.

Nyári nyitvatartás:
kedd – vasárnap:
április 1. és október 31. között: 10.00 – 18.00

Nemzeti ünnepeken nyitva tartanak.
A pénztár 1 órával a mindenkori nyitvatartási idő vége előtt zár.

További információ

Forrás: MTI, majkiremeteseg.hu

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

3 tipp, hogy szinten tartsuk a szeretettankunk!

3 tipp, hogy szinten tartsuk a szeretettankunk!

Vajon mennyire figyelünk oda, hogy tele legyen a saját és társunk szeretettankja? Mennyire befolyásolják a külső események, hírek a saját szerelmi életünket? Mit tehetünk azért, hogy boldogan éljünk, szeretetben? Van még ilyen? – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Amikor gördeszkától zajos a tér - legújabb kamaszoknak szóló könyvéről beszélgettünk Egressy Zoltán íróval

Amikor gördeszkától zajos a tér - legújabb kamaszoknak szóló könyvéről beszélgettünk Egressy Zoltán íróval

Nem sok közöm volt valaha a gördeszkás sporthoz, persze hogy deszkás fiatalokról szóló könyvet sem olvastam. Ahogy felnőttként kamaszoknak szólót se. Így igazi üdítő könyves kaland volt Egressy Zoltán új, (nem csak) kamaszoknak szóló könyve, A virágot jelentő deszkák.
Mesélj, mi volt ma a suliban? 25 beszélgetésindító ötlet

Mesélj, mi volt ma az oviban, suliban? 25 beszélgetésindító ötlet

Hogyan tudhatjuk meg a gyerektől, hogy mi történt aznap a suliban, oviban és éppen hogy érzi magát az iskolai, baráti közösségében? Egyszerű: kérdezzük meg! Na, de hogy tegyük fel a kérdést, hogy válaszoljon is rá?
Hogyan meséljünk a kamaszoknak? Létezik közös pont a szuperhősök és a mitológia között?

Hogyan meséljünk a kamaszoknak? Létezik közös pont a szuperhősök és a mitológia között?

Kamaszoknak mesélni? Kell nekik egyáltalán a mese? És a felnőtteknek? Zalka Csenge Virággal beszélgettünk a mesélés titkairól. Csenge maga is egy tüneményes mesélő. Főállásban mesevilág uralkodónője, mellékállásban pedig A MESEVILÁG nagykövete.
Ugrás az oldal tetejére