Jelenlegi hely

Találd meg a kivezető utat! – 11 labirintus az országban

Igazi kaland megtalálni a kivezető utat az útvesztőkből! Összegyűjtöttünk néhány helyszínt: van köztük klasszikus sövénylabirintus, kukorica, földalatti, és meditációs labirintus is.

A labirintus az emberiség ősi szimbóluma, mintegy ötezer éves múltra tekint vissza, világszerte számos kultúrában jelen van az őskortól napjainkig. A görög mitológiában Daidalosz építette az első labirintust Krétán, hogy Minosz király emberi testű, bikafejű szörnyfiát, Minotauroszt a világ elől elrejtse. A szörny évente 6 athéni szüzet és 6 ifjat fogyasztott el. Thészeusz athéni királyfi legyőzte a Minotauroszt Ariadné királylány segítségével, a tőle kapott és legombolyított fonal mentén talált ki az útvesztőből. 

A mai labirintusok bejárása gyerekeknek és felnőtteknek is izgalmas élményt jelent. 

Csillagösvény Labirintus, Ópusztaszer

Az Ópusztaszeri Nemzeti Park szomszédságában található a Csillagösvény Élménypark, ahol Európában is egyedülállóan hosszú, 3,5 km hosszan kanyargó és a legendás csodaszarvast formázó sövénylabirintus és tanösvény várja a kalandozni vágyókat. A helyes út megtalálásához – ami fahidakon is átvezet – többféle tematikájú kérdéssorok nyújtanak segítséget.

Szintén az Ópuszteri Csillagösvény Élményparkban láthattok egy 1,2 km hosszúságú Fűzfafonat-labirintust is, melynek embermagasságú falait a Tisza-parti füzek ágaiból fonták.

6767 Ópusztaszer, Szoborkert utca 1.

Kukorica labirintus, Kiszombor

A Csongrád megyei Kiszombor nagyközségben, a Maros folyó bal partján fekszik 5 hektár területen 3 méteres kukorica, évente változó mintákkal. Mintegy 4,5 kilométer útvonalon lehet bolyongani a kukorica-útvesztőben, amely július – augusztusban üzemel, és minden szombaton érdekes programokat (pl. kincskereső játékot) kínál.

A labirintusban a helyes útvonal 2 és fél kilométeres. Aki ezt megtalálja, kényelmes sétával alig egy óra alatt bejárhatja. Az útvesztő volt már boszorkány, bölény, csodaszarvas és turulmadár alakú is. 

Kiszombor külterület, Óbébai út – Kübekháza felé vezető út

Grassalkovich Kastélypark, Hatvan

A kastély a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumparkban található, amit korábban angolkertnek is neveztek. A labirintus a park kórház felőli végén fekszik. A sövények között a látogatók mesterséges vadnyomokat követve találhatják meg az egyes állomásokat és a kijáratot. 

Hatvan, Kossuth Lajos tér 24.

Zsámbéki Kukorica-útvesztő

A zsámbéki kukorica labirintus az ősi, hétkörös útvesztőket mintázza. A közel 4 méter magasságú növénylabirintusban egyetlen egy ösvény vezeti végig a látogatót. A több mint két kilométeres befelé vezető úton, a kihelyezett táblákon a kukorica története és biológiája ismerhető meg, ahol a gyerekektől kezdve a szakemberekig, mindenki megtalálhatja a számára érdekes és használható új információkat a növényről.

Budavári Labirintus

A Várhegy mélyében rejlő Labirintus barlangrendszerét a középkortól kezdve sok mindenre használták: volt menedékhely, ispotály vagy börtön. Kacskaringós folyosóin, boltíves termeiben gótikus és reneszánsz kőemlékek, török sírkövek látogathatók. Szent Istvántól Mátyás királyig, a leghíresebb magyar királyok szobrain keresztül elevenedik meg a középkori Magyarország.  A 2. világháborúban óvóhelyként és bombabiztos hadikórházként működött. 1983-tól átalakították, a Budavári Labirintusban Barlangmúzeum és történelmi panoptikum nyílt. 

1014 Budapest Úri u. 9.

Ökológiai labirintus, Fővárosi Állat-és Növénykert 

A Fővárosi Állat-és Növénykert Pálmaháza előtt, 2500 négyzetméteres, háromszög alakú területen épült egy sövénylabirintus, melynek a hossza meghaladja az 500 métert. A labirintus körülbelül 1600 db örökzöld fából áll; ide bejutva a globális éghajlatváltozással, illetve az egyéni viselkedésünk hatásaival foglalkozó információkkal és feladatokkal találkozhatunk. A helyes válaszok mutatják meg számunkra a helyes, „zöld” útirányt.

1146 Budapest, Állatkerti krt. 6-12.

Labirintus sövényből a Nemzeti Színház parkjában

2001-ben nyitotta meg kapuit a Nemzeti Színház a pesti Duna-parton. A színház parkjában emelkedik egy zikkurat, amelynek tetejéről látható sövényből nyírt, körkörös mintázatú, hétkörös labirintus.

1095 Budapest, Bajor Gizi park

Pannonhalma arborétum labirintusa

Az 1001-ben alapított pannonhalmi bencés főapátság arborétumában 2010-ben épült ókori mintára egy hétkörös kőburkolatú labirintus. Átmérője 15 méter, ösvényei fél méteresek. A labirintus szabadon bejárható. Ez nem útvesztő, hanem egy meditációs sétát tehet az erre járó zarándok.

9090 Pannonhalma, Vár 1.

Sövénylabirintus, Búcsúszentlászló

Zala megyében, a Szoboszló hegy lábánál fekszik egy sövénylabirintus, melyet különböző bokros növényekből, eltérő színű cserjékből ültettek 2007-ben. A falu történelmi látnivalója a román kori kegykápolna zarándokhelyként működik. A Szévíz-patak melletti réten fekvő labirintus érdekes színfoltja a környéknek.

Andrássy-kastély kertje, Tiszadob

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszadobon található Andrássy-kastély parkjában láthatjuk a legnagyobb hazai sövénylabirintust. Az Andrássy-kastély, a hazai historizáló építészet egyik legimpozánsabb alkotása, amely az idősebb gróf Andrássy Gyula elképzelései alapján épült.

A kastély kertje a művészi gonddal tervezett angol-és franciapark volt, benne a szép rózsalugasokkal. A kastély északi oldalán látható a liliom rajzolatú, hatalmas, nyírt sövénykert-labirintus.

(A kastélyparkba ingyenes a belépés, de 2023. májusi elejétől a kert építési munkálatok miatt átmenetileg nem látogatható. Az Andrássy-kastély épülete felújítás miatt zárva tart.)

4456 Tiszadob, Bocskai u. 59.

Kőbányai Pincerendszer

Budapest X. kerülete, Kőbánya alatt húzódó, több mint 32 km hosszúságú titokzatos pincerendszerben a járatok a felszín alatt 10-15 m-re haladnak, a labirintus alapterülete 180 ezer négyzetméter. Bebarangolva megismerhetjük a pincerendszer történelmét, hogy például az 1944-es légitámadások idején a Csepel-szigetről a kőbányai pincékbe költöztek le a repülőgépgyártó üzemek. Az innen bányászott mészkövet használták fel számos köz- és magánépület, templom, híd, városfal stb. építésénél. A pincékben bort, majd később sört tároltak,

1105 Budapest, Bánya u. 37.

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Mindjárt itt az Apák napja! Magyarországon az Apák napját június harmadik vasárnapján tartjuk, idén június 16-ra esik. Ez az a nap, amikor végre a kedves édesapák is kapnak egy kis figyelmet és törődést, rukkoljunk hát elő valami emlékezetessel! Hiszen megérdemlik, hogy ezen a napon kicsit lazítsanak és jól érezzék magukat. Ha egy kis inspirációra van szükséged, íme 5+1 tuti ötlet, hogyan töltsétek el ezt a napot.
Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Mókás könyv az étkezésről a 105 éve született Richard Scarry rajzaival. Akár ezt is beszerezheted 35% kedvezménnyel, ha tagja vagy a Pécsimami VIP Klubnak. 
Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Csakis olyat, amit Te magad is elfogadnál! Belegondoltál már, mit jelenthet neki hazacipelni 3 tálcát az osztály nevével feliratozvam 2 vázát és számtalan bögrét minden évben? 
Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Az olvasás maga, a titkok és kalandok világába való repülés. De hogy repüljön egy, az olvasást most kezdő gyerek? Különlegesen szerkesztett könyvekkel segíthetünk nekik. Segítünk a választásban!
Ugrás az oldal tetejére