Jelenlegi hely

Fejtörés helyett: ajándékötletek, tippek óvó néninek, pedagógusoknak

Ajándék az óvó néninek, tanítónéninek, bölcsibe…? Jó kérdések, visszatérően, iskolaév végén karácsonykor, kifejezetten sok anyukát tartanak izgalomban. Összegyűjtöttünk néhány ötletet, már csak győzd végigolvasni és dönteni.

A bevezetőben vázolt "Mivel lepjük meg az óvó nénit/tanítónénit évzáróra/ballagásra? című kórusmű hangzik fel minden osztályteremben és családban az utóbbi hetekben, nem kis fejtörést okozva az anyukáknak és SZM képviselőknek. Ötletgyüjteményünkkel megpróbálunk segíteni, hogy ne az ihlet nélküli kínlódós fejtöréssel menjen el az idő.

Beszélgettünk már a témáról óvó nénivel, dadus nénivel, anyukákkal, így alakult ki ez az ötletlista.

0. Az első és legfontosabb a KÖSZÖNÖM szó 

Tévedés azt hinni, hogy hatalmas ajándékokat várna egy pedagógus. Nyilván jól esik nekik, ha gondoltok rájuk. De a legfontosabb számukra az, hogy az általa nevelgetett palánta megszeretgesse őket, tőle és szüleitől kapjon egy köszönömöt.

Ha a köszönöm és a szeretgetés megvan, és szeretnétek még valamit adni, jöjjenek a tippjeink:

1. Az örök első helyezett a VIRÁG

Igaz, rengeteg virágot kapnak a pedagógusok év vége felé, de egy virággal még senkit nem sértettek meg. Nem muszáj egy kamionkerék nagyságú bokréta, egy mini orchidea vagy tearózsa bedekorálva is elegáns ajándék. Ráadásul tovább tart.
Tipp: nem csak egy klasszikus kaspóba, de bögrébe, teáskancsóba, antik edénybe, befőttesüvegbe is lehet virágot ültetni.

2. Valami édes a szívnek, léleknek: a CSOKOLÁDÉ

Nyilván nem a Tiétek lesz az első és egyetlen desszert, amit kapnak, de rajtad múlik, hogy talán a legfinomabb. Lejárt, vacak minőségű, sérült csomagolású desszertnek kinéző tárgyat ne vegyél, az sértő az ajándékozottnak, tiszteletlenség vele szemben. Itt is a kevesebb néha több elve érvényesüljön. Nem kell aktatáska méretűnek lennie, de lehet kézműves, gyönyörűen becsomagolva, vagy egy díjnyertes termék. Valami olyan különlegesség, amit Te is szívesen kipróbálnál.

3. SZEMÉLYESEBB GASZTROAJÁNDÉKOK 

Egy kisebb ajádékcsomag pl. pácolt sajtok, olivabogyó, házilekvárok... Ha tudjuk, mivel kényeztethetjük a megajándékozni kívánt személyt, egy elegáns celofán csomagolásban, szépen bedíszítve nagyon találó lehet. Láttam már gyönyörű mézeskalácsból készült alkotásokat, fűszereket díszüvegben, saját készítésű bonbonokat, likőröket. Fontos, hogy vegyük figyelembe az ajándékozott személyiségét! Nem a legeltaláltabb ajándék egy vegetáriánusnak a libamájpástétom, vagy egy alkoholallergiásnak a konyakos meggy. Finoman meg lehet kérdezni a pedagógus környezetét kávé-, tea- és édességfogyasztásukról, és annak függvényében vásárolni. Lehet, hogy szeretik a kávét, de szereti maga is őrölni, vagy csak instantként az oviban issza, de cukormentesen.

4. A formálisabb ajándékok után jöhetnek a SAJÁT KÉSZÍTÉSŰ emlékekek

Egy gyönyörű képeslap, vagy gyurmából készített dísz, amit a gyerkőc készített, az előző ajándékok kísérője is lehet. Adhatunk az összes elképzelhető kézműves technikával készített, horgolt, szőtt font, kerámiázott, üvegfestett képkeretet, emléklapot, naplót, emlékkönyvet, dobozt, díszgyertyát, mécses- és gyertyatartót, ajtó- és ablakdíszt, tálcát. Egy gyöngyből fűzött, szőtt karkötő, nyaklánc bármelyik nőt leveszi a lábáról.


saját készítésű karkötő az angyali dadusnak

5. Ha nem is vagy egy kézimunkaguru, de KÉZMŰVES EGYEDI TÁRGYAT szeretnél adni, megkönnyítheted a helyzeted, ha rendelsz.

Sok olyan gyűjtő-weboldal van, ahol magyar kézművesek, alkotók egyedi termékeit találjátok a csipke evőeszköztartótól az emlékdobozokig, a nyakláncoktól a festményekig. A helyi vásárcsarnokokban, piacokon is mindig fel-fel tűnik egy-egy készítő. Jó indok, hogy a barátnőddel elmenjetek egy kézműves piacra, design vásárra nézelődni, ötletet keresni.

5. FOTÓKÖNYV 

Több cégnél is lehetőség van a saját szoftverüket letöltve idézetes, díszes fotókönyv-emlékkönyv készítésére. De otthon, scrapbooking technikával is csodálatos, szívhez szóló albumokat lehet készíteni. Ma a közösségi média oldalakról klasszul le lehet tölteni az elmúlt évek közös képeit, és pillanatok alatt találni hozzá idézetet. A gyerekekek kézlenyomata, egy kiskori és mostani kép színesítheti az emlékkönyvet.  

6. KÖNYV

Ezt nem kell magyarázni. Ritka albumok, gyűjtemény, különleges vagy angol nyelvű kiadványok, antik példányok nagy örömet tudnak okozni. A búcsúzók aláírásával, egy idézettel felejthetetlenné válik. Hozzá ajándékba egy „Ex libris” egyedileg készített pecsét igazán személyessé teszi az ajándékot. egy olyan embernek, aki rengeteg könyvet ad kölcsön, igazán figyelmes ötlet.

ex libris pecsét - régen ezzel jelezték a könyv tulajdonjogát, jellemző volt, hogy mindenkinek egyedi rajzolata volt, nemcsak a neve állt rajta (Artistamp)

7. BÉRLETEK, KUPONOK, UTALVÁNYOK

Sok pedagógusra ráfér az év végén a pihenés vagy év közben a kikapcsolódás. Egy színházbérlet, előfizetés egy különleges újságra, masszázs kupon, belépő egy wellness központba jó ötlet lehet.

8. KOZMETIKUM 

Shampont, fogkrémet venni azt sugallaná, hogy ápolatlan. De egy különleges fürdőolaj, természetes alapanyagú, kézműves termékek a kényeztetés érzetét sugallják.

9. ÖSSZEFOGÁS, ÉLMÉNYEK

Ha többen összeálltok, akkor olyan nagyobb volumenű ötleteket is meg tudtok valósítani, mely egyedül drága lenne: egy különleges képzőművészeti album, a hobbijához köthető workshop pl. bútorfelújítás vagy csokoládékészítés, technikai vezetés a Forma 1-es pályán, hőlégballonozás vagy Shakespeare összes angolul.

10. POZITÍV ÜZENET, GONDOLAT

Divatosak mostanában az illusztrációval díszített, gazdag kalligráfiával feliratozott képek, melyek pozitív gondolatokat, idézeteket tartalmaznak. Nagyon sok gyűjtőoldalrólmár ingyenesen letölthető üzeneteket, képeket találhat bárki, a Pinterestről nem is beszélve. Nem kell képszerkesztőnek lenni a lementéshez. Egy igényes színes nyomtatás sem kerül többe pár száz forintnál.

11. LAST MINUTE

Léteznek olyan üzletláncok az országban, ahol olcsón lehet alapdolgokat venni: pl. képkeretet, tálcát, üzenettartót, albumot, poharakat... egy kis trükkel rövid idő alattt személyessé teheted, ha a tárgy stílusának megfelelően bedíszíted: csipkével, szalaggal, gombokkal, apró fa díszekkel, szalétatechnikával, üvegmatricával. 

+1 CSOMAGOLÁS: bármilyen ajándéknak egyedi jelleget ad a csomagolás. Személyessé teheted vele, elegánsabbnak, nagyvonalúbbnak tűnik. Kisebb díszekkel apró ajándékot, emléket csempészhetsz egy könyvre. 


üzenő-fotótartó tábla már becsomagolva, saját kézzel készített ragasztott és hajtogatott (masu) dobozok

ADL - Debrecenimami

Fotók: Debrecenimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Pöttyös Panni alkotói pályázat

Pöttyös Panni alkotói pályázat

Pályázat típusa: alkotói pályázat óvodsoknak és kisiskolásoknak Beküldési határidő: 2023. április 23.
"Ez a gyerek egyszerűen csak épp kamasz, elindult a nővé cseperedés rögös útján" - egy nem kitűnő bizonyítvány margójára

"Ez a gyerek épp csak kamasz, elindult a nővé cseperedés rögös útján" - egy nem kitűnő bizonyítvány margójára

Esik a havaseső és fagyos szél csípi arcom a délutáni szürkületben, mikor várom a villamost egy hosszú és megterhelő januári munkanap után.Annyira elfáradtam ma, csak bámulni szeretnék ki az ablakon, és nézni, ahogy a város elhalad mellettem.Éppen csak lehuppanok az ülésre, mikor két korombeli nő foglal helyet előttem.
Szeleburdi gyerekek cinkos anyái - avagy szülők, akik titokban színeznek

Szeleburdi gyerekek cinkos anyái - avagy szülők, akik titokban színeznek

Szeptembertől a gyerekeink házi feladata okozza az egyik legnagyobb stresszforrást a családokban. Bár ugye a legtöbb szakember már nyíltan hangoztatja: "az otthoni házi feladat rossz hatással van a gyerek és a szülő kapcsolatára", még sincs ilyen irányú változás a rendszerben.
Életmódváltás 10 egyszerű lépésben

Életmódváltás 10 egyszerű lépésben

Ha január, akkor sokak fogadalmában az életmódváltás szerepel. Hogy egészségesebben fognak táplálkozni, esetleg bevezetik a rendszeres testmozgást az életükbe. Ehhez szeretnék nektek segítséget nyújtani 10 egyszerű lépésben.
Ugrás az oldal tetejére