Jelenlegi hely

„A család a társas egészség vakcinája” – Átadták a magyarországi és a külhoni Média a Családért-díjakat

Igaz emberi történetek, amelyek erőt adnak. 2021. február 1-én online sajtótájékoztatón jelentették be a Média a Családért-díj 2020 évi nyerteseit. A magyarországi, valamint a külhoni Média a Családért-díj mellett két közönségdíjat és egy miniszteri különdíjat adtak át.

A Magyar Telekom székházából közvetített online sajtótájékoztatón Szám Katalin, a Média a Családért Alapítvány kuratóriumi tagja, a Képmás főszerkesztője elmondta, hogy a díjat 2007-ben alapította a Média a Családért Alapítvány és a Képmás magazin azzal a céllal, hogy olyan magas szakmai színvonalat képviselő, nyomtatásban vagy online felületen megjelenő cikkeket, illetve rádió- és televízióműsorokat jutalmazzanak, amelyek a családról, a családoknak szólnak.


(Fotó: Jónás Jácint)

A megjelenéseket havonta szemlézik az anyaországban, és öt éve már a határon túli magyarlakta területeken is. A magyarországi és külhoni szakmai zsűri havonta választ egy-egy jelöltet, akiket a Képmás magazinban és az Alapítvány weboldalán is bemutatnak.

Dr. Aczél Petra, a Média a Családért Alapítvány és a szakmai zsűri elnöke, a Corvinus Egyetem tanára és intézetigazgatója úgy fogalmazott:

„Idén is kiváló jelöltjeink voltak. A tartalmakban egyáltalán nem tükröződött a COVID – a család igazán ellenállt a 2020-as nagy megrázkódtatásnak. Úgy tűnik, ez a mi társas egészségünk vakcinája.”

A szakmai zsűri döntése szerint a Média a családért-díj 2020 hazai győztese Bodó Mária, a Duna Televízió „Isten kezében” című műsorának Anyaméh gyümölcse jutalom című adása lett.

A 2016-ban létrehozott Külhoni Média a Családért-díjat Molnár-Bánffy Kata, a Média a Családért Alapítvány kuratóriumi tagja, a Képmás Kiadó és a Salt Communications ügyvezetője mutatta be. Elmondta, hogy öt éve négytagú zsűri szemlézi és értékeli a határon túli megjelenéseket Erdélyből, Felvidékről, Délvidékről és Kárpátaljáról.

Idén a külhoni díjat két újságírónak megosztva ítélte oda a szakmai zsűri: D. Balázs Ildikó, a liget.ro munkatársa Látássérült mindennapok című írásáért és Gruik Zsuzsa, a Magyar Szó napilap munkatársa Kavics a tóban – Elveszített magzatok és kisbabák című munkájáért.

A Családbarát Média – Miniszteri Különdíj győztesét Novák Katalin, családokért felelős tárcanélküli miniszter jelentette be: az elismerést a Kossuth rádió munkatársa, Mohácsi Edit kapta, a Vendég a háznál című műsorban elhangzott A magzat elvesztése című riportjáért.

„A járvány időszakában még inkább felértékelődött a média szerepe. Olyan pályamunkát díjaztunk, amely egy fájdalmas tabutémát, a magzat elvesztését dolgozza fel. Az interjú meghallgatása segíthet a trauma feldolgozásában.” – fogalmazott.

Novák Katalin a médiában dolgozók felelősségére hívta fel a figyelmet; arra, hogy a munkájuk során hozott személyes döntéseiknek milyen komoly befolyásoló hatása lehet a közönségre.

„Egy fénykép, egy tudósítás, egy riport, egy írás örökre nyomot hagyhat bennünk, hatással lehet ránk, befolyásolhat minket, ezért az újságíró fontos döntést hoz, amikor témát és megszólalót választ, kérdést tesz fel vagy amikor arról dönt, hogy a hallottakat milyen formában, mennyire hitelesen közvetíti.”

A miniszter szerint a Média a Családért Alapítvány évről évre olyanokat díjaz, akik ezzel a felelősséggel jól élnek, akik értéket közvetítenek, segítenek hidakat építeni, az egymás közötti árkokat betemetni, akik az egymás iránti megértéshez járulnak hozzá.

Kutas István, a 2020-as díj fő támogatója, a Magyar Telekom vállalati kommunikációs igazgatója arról beszélt, hogy a Média a Családért Alapítvány olyan tartalmak megjelenését ösztönzi a médiában, amelyek valódi értéket képviselnek. A cég számára a család központi téma, ezért az elmúlt években nagy hangsúlyt fektettek annak bemutatására, hogyan teheti hatékonyabbá a családi együttműködést a digitalizáció - közölte.

A 2021. január 15-én zárult közönségszavazás során a 2020. évi tizenkét anyaországi és tizenkét külhoni jelölt munkájára lehetett voksolni. Összesen 5.490 szavazat ­– 2803 hazai, 2687 külhoni – érkezett.

Az eredmények alapján a magyarországi közönségdíjat Széles-Horváth Anna (Pszichoforyou.hu) nyerte Túlgondolt gyermeknevelés a 21. században – Avagy hogyan jussunk levegőhöz szülőként az információk áradatában? című munkájával, míg a külhoni közönségdíjat Polyák Hajnalka (Magyar Szó) Megtalálni a jót minden élethelyzetben című cikke kapta.

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Megmentő ölelés

Megmentő ölelés

Az ölelés megnyugtat, oldja a stresszt, lelki állóképességet ad és növeli az összetartozás érzését. Ez a rendkívüli történet is azt bizonyítja, hogy az ölelés gyógyító erőket tud mozgósítani, sőt életet is menthet.
Hogyan NE motiváld a vizsgára készülő gyerekedet? 10 mondat, amit azonnal felejts el!

Hogyan NE motiváld a vizsgára készülő gyerekedet? 10 mondat, amit azonnal felejts el!

Érettségi, felvételi vagy nyelvvizsga? Szülőként természetes, hogy szeretnénk ilyenkor is a gyerek mellett állni, motiválni, segíteni őt. Mit mondjunk a nagy megmérettetés előtt álló kamaszunknak? Egyelőre azt tudom, hogy mit NE mondjunk! :) Íme 10 demotiváló mondat, amit azonnal törölj ki a szótáradból, ha jót akarsz neki. És magadnak.
Húsvéti sonka, tojás újabb élete

Húsvéti sonka, tojás újabb élete

Gyakran szembesülünk azzal, hogy a hagyományos húsvéti ételek megmaradnak, 3-4. napon már nem szívesen eszi a család. Új köntöst adva nekik azonban elfogy!
Emlékek a Kecskeméti Kórház Covid osztályáról és intenzívéről – ők az én, és a családom hősei!

Emlékek a Kecskeméti Kórház Covid osztályáról és intenzívéről – ők az én, és a családom hősei!

Nem féltem a koronavírustól, nem rettegtem a betegségtől, a szövődményeitől, valahogy úgy éreztem, hogy én azok közé fogok tartozni, akik át sem fognak esni rajta, hiszen nem törvényszerű, hogy minden ember elkapja. 
Ugrás az oldal tetejére