Jelenlegi hely

Január 18-ig adható be az iskolakezdés halasztásához a kérelem!

Amikor behozták, hogy 6 évesen kötelező iskolába menni, sok szülő érezte úgy, hogy elvették tőle a döntés lehetőségét. De szerencsére az első viharfelhők elmúltak, és van lehetőségük mégis a szülőknek kérvényezni, hogy 1 évre oviban maradhasson a gyermekük, viszont nagyon figyeljetek a határidőre, mert ha lejár, már nincs mód kérvényezni!

Amennyiben a szülő (gyám) valamilyen okból úgy látja, hogy tanköteles korú gyermeke még nem érett az iskolakezdésre, úgy az OH-hoz (Oktatási Hivatalhoz) nyújthatja be kérelmét december 28-tól 2022. január 18-ig. Természetesen ez fordítva is lehetséges. Ugyanitt nyújtható be a kérelem annak a szülőnek (gyámnak), akinek még nem tanköteles a gyermeke, de szeretné, ha szeptemberben az megkezdené az iskolát.

De ki a tanköteles?

Az a gyermek, aki abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti, tankötelessé válik. Indokolt esetben a szülő kérheti további egy nevelési évig, hogy gyermeke óvodában maradhasson, de kizárólag egy alkalommal és egy nevelési évre lehet kérelmezni. 

Ha a Pedagógiai Szakszolgálat bizottsága javasolja szakértői véleményében, hogy a gyermek további egy nevelési évig óvodai nevelésben részesüljön, a szülői kérelem benyújtására nincs szükség! Ilyenkor a szakértői véleményt az óvodában kell bemutatni, az óvoda pedig annak alapján berögzíti az óvodában maradás tényét. De ha ez a szakértői vélemény január 18-ig nem készül el, akkor természetesen a szülő is kérelmezheti!

Az Oktatási Hivatal az eljárása során azt vizsgálja, hogy a gyermek értelmi, lelki, szociális és testi fejlettségének állapota eléri-e az iskolába lépéshez szükséges szintet. A kérelemhez nem kötelező mellékletet csatolni, de ha a szülő nem mellékel kérelméhez igazoló dokumentumot, vagy azokból nem lehet minden kétséget kizáróan megállapítani a gyermek fejlettségi szintjét, az Oktatási Hivatal pedagógiai szakértői bizottság kirendeléséről gondoskodik.

Hogyan küldhető be?

Az Oktatási Hivatal honlapján már elérhető a kérelmezést támogató formanyomtatvány, amely valamennyi szükséges adatot tartalmaz, és amelyet a szülők ügyfélkapun vagy postán is eljuttathatnak az OH-hoz. A dokumentum ITT érhető el, további bővebb tájékoztatást pedig ITT találtok

Figyeljetek a határidőre, mert lejárata után már nem kérvényezhetitek az ovódában maradást!

Makai Marianna - Kecskemétimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

Te is tudsz ilyen „jó szándékú”, de romboló mondatokat? Nekem a „kedvenceim” az „Engedd el!” a „Másoknak sokkal nehezebb” és a „Tudom, mit érzel”. Ilyenkor szívesen visszakérdeznék: Tényleg tudod?! Szerintem fogalmad sincs…
Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Pályázat típusa: fotó- és videó pályázatBeküldési határidő: 2022. március 30.
Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Pályázat típusa: sci-fi novellák írásaBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Távoli világok meghódítói – Makettépítő pályázat

Távoli világok meghódítói – Makettépítő pályázat

Pályázat típusa: makettépítő pályázatBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Ugrás az oldal tetejére